ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Λίμνη Δόξα: Εξερευνήστε μια από τις ωραιότερες λίμνες της Ελλάδας

Η λίμνη Δόξα είναι μια τεχνητή λίμνη, σε υψόμετρο 900μ., στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της κοιλάδας του Φενεού. Ουσιαστικά, δημιουργήθηκε ένα φράγμα για να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Δόξα. Μέχρι τότε τα νερά ενώνονταν με τα νερά του ποταμού Όλβιου, με αποτέλεσμα λόγω πλημμυρών, κάποιες φορές, να καταστρέφονται οι καλλιέργειες των παραγωγών.

Πρόκειται για ένα τοπίο εντυπωσιακής ομορφιάς. Όλα τα χρώματα του δάσους καθρεφτίζονται στα κρυστάλλινα νερά της, δημιουργώντας ένα υπέροχο τοπίο, που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών. Γύρω από τη λίμνη, το πυκνό δάσος κεφαλληνιακής ελάτης και των μαυρόπευκων φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας, αποτελώντας καταφύγιο ορνιθοπανίδας, ερπετοπανίδας και άγριων ζώων.

 

Εκκλησάκι Αγίου Φανουρίου

Σημείο αναφοράς είναι το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, που δεσπόζει στο κέντρο της λίμνης. Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 27 Αυγούστου, που είναι η μέρα εορτής του Αγίου, καθώς και τη μέρα εορτασμού των Φώτων, όπου γίνεται καθαγιασμός των υδάτων της λίμνης.

Λίμνη Δόξα, Άγιος Φανούριος
Πηγή: Shutterstock

Τον 14ο αιώνα είχε χτιστεί εκεί το Παλιομονάστηρο, παλιό καθολικό της μονής του Αγίου Γεωργίου. Τον 17ο αιώνα, λόγω πλημμύρας, τα νερά κατέκλυσαν την κοιλάδα, με αποτέλεσμα το μοναστήρι να εγκαταλειφθεί και να χτιστεί σε ψηλότερο υψόμετρο. Πράγματι, το μοναστήρι στέκει επιβλητικά στη νέα του θέση. Ένα ιδιαίτερο οικοδόμημα με ιστορική σημασία, καθώς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.

Λίμνη Δόξα
Πηγή: Unsplash

Δραστηριότητες

Η λίμνη Δόξα προσφέρει στους λάτρεις της φύσης διάφορες δραστηριότητες. Μπορείτε να απολαύσετε μια βόλτα με άλογο και τους καλοκαιρινούς μήνες να κολυμπήσετε στη λίμνη. Επίσης, σας προτείνουμε να περπατήσετε γύρω από τη λίμνη μιας και αποτελεί ιδανική αφετηρία ορειβατικών εξορμήσεων. Ανακαλύψτε τα μονοπάτια μέσα στο καταπράσινο δάσος και απολαύστε μαγευτική θέα στη λίμνη. Φυσικά, οι λάτρεις της ποδηλασίας μπορούν να απολαύσουν αυτά τα μονοπάτια με ποδήλατο και ιδανικά με…mountain bike!

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου