ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 10'
Λίμνη Κρεμαστών: Η υδάτινη έκπληξη της Στερεάς Ελλάδας

Η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας εκτείνεται ανάμεσα στους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας και αποτελεί ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο της περιοχής.

Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1965, με την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών, εκεί όπου συνέρρεαν οι ποταμοί Αχελώος, Αγραφιώτης, Ταυρωπός και Τρικεριώτης. Το φράγμα της λίμνης Κρεμαστών είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεωφράγματα της Ευρώπης. Hint: Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, η θέση φέρει το όνομα «Πήδημα του Κατσαντώνη», μιας και από εκεί πήδησε ο Κατσαντώνης από τη μια όχθη στην άλλη, για να γλιτώσει από τους Τούρκους.

Την έκταση της λίμνης μοιράζονται οι δήμοι Αγράφων, Αμφιλοχίας και Αγρινίου. Απέχει 56 χλμ. από το Καρπενήσι και τα γύρω χωριά και πολλοί συνδυάζουν να την επισκεφθούν έπειτα από μια απόδραση στο νομό. Η ευρύτερη περιοχή των Αγράφων είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και πρόκειται για μια τοποθεσία που συνδυάζει επιβλητικής ομορφιάς τοπία, άγρια φύση, πυκνή βλάστηση.

Ένα αξιοθέατο που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Τα καταγάλανα νερά της, η πλούσια βλάστηση που την αγκαλιάζει, τα όμορφα νησάκια της που ξεπροβάλλουν ανάλογα με τη στάθμη του νερού καθώς και οι γέφυρας που θα συναντήσετε, την καθιστούν μοναδική. Λόγω του μεγέθους της και των πολλών βιοτόπων, η λίμνη φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Hint: Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίμνη Κρεμαστών δημιουργήθηκε με σκοπό την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Τότε, πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους. Μαζί με τα χωριά βυθίστηκαν και σπουδαία πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία της περιοχής.

Οι γέφυρες της Τατάρνας και η γέφυρα της Επισκοπής συνδέουν ουσιαστικά τους δύο νομούς. Μάλιστα αξίζει να δείτε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της γέφυρας της Τατάρνας, η οποία έχει λάβει διάφορα ευρωπαϊκά βραβεία. Από τις δημοφιλέστερες ωστόσο, παραμένει εκείνη του Μανώλη, η οποία βρίσκεται κατά καιρούς βυθισμένη στα νερά της λίμνης, ανάλογα με την αύξηση ή τη μείωση της στάθμης του νερού ανά εποχή.

 

Χωριό Φιδάκια

Η λίμνη βρίσκεται κοντά σε ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρυτανίας, με ιδιαίτερη ομορφιά αλλά και ιστορία. Αποτελεί έναν προορισμό γνωστό στους λάτρεις της περιπέτειας και των σπορ. Ένα πετρόκτιστο χωριουδάκι στην κορυφή του οποίου λέγεται ότι βρισκόταν η πόλη Οιχαλία, αρχαία πρωτεύουσα της Ευρυτανίας.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα