ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 7'
Εκδρομή στη Μονή Παναγίας Σουμελά: Μια ξεχωριστή εξόρμηση

Η Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας είναι ένα σημαντικό σημείο ιστορικής μνήμης. Προσφέρεται για μια πολύ ξεχωριστή μονοήμερη εκδρομή μέσα στο Σαββατοκύριακο που δεν πρέπει να χάσετε.

Στο χωριό Καστανιά, του όρους Βερμίου Ημαθίας, βρίσκεται το πασίγνωστο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά. Αυτό ιδρύθηκε το 1951 ως συνέχεια της ομώνυμης μονής στον Πόντο, που επί 16 αιώνες αποτελούσε πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η ιστορία της Μονής Παναγίας Σουμελά

Η εικόνα της Παναγίας, μετά από ενέργειες του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1930, μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Ελλάδα και αρχικά (για 20 χρόνια) φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Επιθυμία των Ποντίων, όμως, ήταν να βρεθεί κάποιο μέρος βραχώδες και ήσυχο, παρόμοιο με αυτό στον Πόντο, ώστε να χτιστεί η “Νέα” Μονή που θα φιλοξενούσε την εικόνα, κάτι που έγινε τελικά το 1951 στην περιοχή της Καστανιάς στο Βέρμιο, κοντά στην Βέροια Ημαθίας.


3 μέρη για φθινοπωρινές αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη


Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που θα δείτε στο εσωτερικό, θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Επίσης, εκεί λειτουργεί πλούσια βιβλιοθήκη, καθώς και εκθετήριο πολύτιμων εκκλησιαστικών σκευών, εικόνων και αμφίων.

Πώς θα φτάσετε στη Μονή Παναγίας Σουμελά

Η Μονή βρίσκεται πολύ κοντά στη Κοζάνη και στη Βέροια. Από τη Βέροια με αυτοκίνητο θα φτάσετε σε περίπου 23 λεπτά ενώ και από την Κοζάνη σε περίπου 40 λεπτά. Ενώ από τη Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι περίπου στη 1 ώρα.

Στην γύρω περιοχή θα βρείτε εστιατόρια και διάφορα τουριστικά μαγαζιά.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα