ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Αγροτουρισμός: Η Μύκονος που δεν γνωρίζατε

Η χώρα μας διαθέτει τεράστιο κεφάλαιο προς αξιοποίηση αγροτουριστικών μονάδων και γι’ αυτό το λόγο αξίζει να δοκιμάσετε τα πολύτιμα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει αυτή η μορφή αναψυχής. Ειδικά η Μύκονος η οποία με σταθερό αριθμό μόνιμων κατοίκων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου έχει ντόπιους που δημιουργούν, ασχολούνται με τη γη και τα τοπικά προϊόντα, κάνοντας το νησί υπερήφανο διεθνώς.

Για παράδειγμα, η επιχείρηση Mykonos Farmers μπορεί να σας εισάγει στις βασικές πρακτικές της τυροκομίας και θα σας μυήσει στις μυκονιάτικες παραδοσιακές συνταγές. Έτσι, αν επιλέξετε αυτή την εμπειρία θα επιστρέψετε πίσω στην καθημερινότητα γνωρίζοντας τα πάντα γύρω από το ξινότυρο ( τυρί με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης για πιο ξινή γεύση και αλμυρό στη γεύση), την τυροβολιά (μαλακό τυρί σύντομης ωρίμανσης, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στις χειροποίητες πίτες), την κοπανιστή (λευκό τυρί με πικάντικη γεύση καθώς ωριμάζει πάνω από 40-140 μέρες) ή τη νιαρή (μαλακό τυρί σύντομης ωρίμανσης).

Πηγή: Mykonos Farmers Fb Page

Μην ξεχνάτε πως η γη της Μυκόνου είναι τόπος γέννησης σημαντικών ποικιλιών κρασιών, όπως Ασύρτικο, Αθήρι, Μαλαγιουζιά και άλλων. Έτσι, στον αμπελώνα Μυκόνου Βίωμα θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε δωρεάν στις βιολογικές- βιοδυναμικές καλλιέργειες και φυσικά να αν προτιμάτε τις πιο ήσυχες περιόδους διακοπών, το Κτήμα θα σας περιμένει τον Σεπτέμβριο προκειμένου να βοηθήσετε στον τρύγο.

Πηγή: Unsplash

Άλλη μια σημαντική στάση στη περιήγησή σας στη Μύκονο μπορεί να είναι το τυροκομείο – λαογραφικό αγρόκτημα Rizes. Εκεί, σε μια έκταση 20 στρεμμάτων θα έχετε την δυνατότητα να επισκεφθείτε μια παραδοσιακή κατοικία, τον ξυλόφουρνο, το τυροκομείο, το πατητήρι, τον αμπελώνα, τον ελαιώνα και πολλά ακόμη. Η οικογένεια Ζουγανέλη που επιμελήθηκε αυτό το μεγάλο εγχείρημα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στη πολιτισμική και λαογραφική ταυτότητα, δημιουργώντας ειδικούς λαογραφικούς επισκέψιμους χώρους.

Δείτε επίσης:

Τα local products της Φλώρινας που θα πάρουμε μαζί μας


Η Χαλκιδική στις βαλίτσες μας: Τι θα πάρουμε φεύγοντας από το στολίδι της Μακεδονίας

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Kυκλοφορεί στις 03/12 με το «Βήμα της Κυριακής»