ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Μυστράς: Εξερευνήστε την καστροπολιτεία με τη βαθιά ιστορία

Οι εντυπωσιακά καλοδιατηρημένες βυζαντινές εκκλησίες αλλά και παλάτια, σπίτια, γεφυράκια και το κάστρο του Μυστρά αφηγούνται την ιστορία μιας σπουδαίας πολιτείας. Το 1989 με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Unesco, ο Μυστράς εγγράφεται ως πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Έτσι, γίνεται αντιληπτό πως η περιήγηση εκεί είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Το ένδοξο παρελθόν της, η κοντινή απόσταση από την Αθήνα και η αυθεντική φυσική ομορφιά, κάνουν αυτή τη μνημειώδη πολιτεία, ιδανικό προορισμό.

Ο Μυστράς ίσως είναι ο σημαντικότερος πόλος έλξης στη Σπάρτη και ένα πολύτιμο μνημείο είναι οι λίγες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν.


Η ώρα του βουνού: Οι ορεινές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα που ξεχωρίσαμε


Το κόσμημα της Πελοποννήσου

Ο Μυστράς είναι βυζαντινή καστροπολιτεία, χτισμένη κοντά στην αρχαία Σπάρτη.  Υπήρξε πρωτεύουσα του Βυζαντινού Δεσποτάτου κατά τον 14ο και 15ο αιώνα και σημείωσε σημαντική πολιτιστική άνθιση. Ο Μυστράς εξελίχθηκε σε μια σπουδαίο οχυρό και έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μωρέως.

Το κάστρο βρίσκεται σε απότομο ύψωμα που δεσπόζει στην εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα, έξι χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης.

Η Διάταξη

Η διάταξη της καστροπολιτείας χωρίζεται σε σε τρεις διακεκριμένες ζώνες, με σημαντική διαφορά υψομέτρου: Άνω, Κάτω και Έξω Χώρα. Επιπλέον υπάρχει και η ακρόπολη στην κορυφή.

Στην Άνω Χώρα ξεχωρίζουν τα Παλάτια των Δεσποτών. Έχουν χτιστεί σε διαφορετικές περιόδους (13ος-15ος αιώνας) και σχηματίζουν ένα μεγάλο συγκρότημα όπου δεσπόζει η αίθουσα του θρόνου.

Στην Κάτω Χώρα ξεχωρίζει η Μητρόπολη, δηλαδή ο ναός του Αγίου Δημητρίου, όπου στέφθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1449 ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄Παλαιολόγος.

Άλλες εκκλησίες που ξεχωρίζουν: Μονή Παντάνασσας,  η Μονή Βροντοχίου και η Περίβλεπτος, μια εκκλησία που έχει προσαρτηθεί σε σπηλαιώδη βράχο.

Το Φράγκικο κάστρο στην κορυφή δεσπόζει σε όλο το βράχο. Είναι προσβάσιμο από την Άνω Χώρα και απαιτεί πεζοπορική ανάβαση 10-20 λεπτών.

Πηγή: lakonikos.gr

Στη περιήγησή σας στον Μυστρά, θα ξεχωρίσετε τη πτέρυγα των Καντακουζηνών και αυτή των Παλαιολόγων.

Το Μουσείο

Στο Μυστρά υπάρχει και αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται σε διώροφο πέτρινο κτίριο του 1754, με ενδιαφέροντα χειρόγραφα, κοσμήματα, ανάγλυφα και άλλα Βυζαντινά εκθέματα. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την μόνιμη έκθεση «Βυζάντιο και Δύση: η εμπειρία του υστεροβυζαντινού αστικού κέντρου του Μυστρά».

Must See:

Κατά το οδοιπορικό σας στη περιοχή, αξίζει να κάνετε μια στάση στον Καιάδα, που σύμφωνα με μαρτυρίες οι Σπαρτιάτες εκτελούσαν τους εγκληματίες, τους ιερόσυλους και τους προδότες.

Έπειτα, σημαντική στάση είναι και το Μουσείο Ελιάς και ελληνικού λαδιού που υπάρχει στη Σπάρτη. Εκεί θα μάθετε για την ιστορία της ελιάς και της παραγωγής ελαιολάδου αλλά και τις πολλαπλές ιδιότητές του.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Η ώρα του βουνού: Οι ορεινές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα που ξεχωρίσαμε


Δελφοί: Ο must προορισμός για μονοήμερη το φθινόπωρο

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα