ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Nέστος: Εξερεύνηση και δραστηριότητες στο μυθικό ποτάμι

Ο ποταμός Νέστος είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας.

Ξεκινά από την οροσειρά Ρίλα της Βουλγαρίας και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος. Μάλιστα, αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ της Καβάλας και της Ξάνθης. Στο ελληνικό έδαφος αντιστοιχούν 130 χιλιόμετρα μήκος, ενώ συνολικά ο ποταμός φτάνει τα 234.

νέστος ποταμός
Πηγή: Unsplash

Το μυθικό ποτάμι

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Νέστος γεννήθηκε πριν ακόμη γεννηθούν οι άνθρωποι, από τον Ωκεανό και την Τηθύ. Λατρεύτηκε στην αρχαιότητα σα θεός. Όπως μαρτυρούν οι αρχαίες πηγές, ο Νέστος, σε αντίθεση με άλλους ποταμούς, δεν αποτελούσε πέρασμα ποταμόπλοιων. Αυτό δικαιολογείται λόγω της απόκρημνης διαδρομής του ποταμού που δεν επέτρεπε κάποιο φυσικό χερσαίο δρόμο να δημιουργήθει ώστε να αποτελέσει διαύλο επικοινωνίας μεταξύ της θρακικής ενδοχώρας και του Βορείου Αιγαίου. Hint: Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αποτελούσε το βόρειο όριο εξάπλωσης των λιονταριών στην Ελλάδα.

 

Εξόρμηση στη μαγεία της φύσης

Ο Νέστος είναι ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Τα Στενά του Νέστου με το υπέροχο δάσος είναι μια προστατευόμενη περιοχή, λόγω του φυσικού της κάλλους αλλά και των οικοσυστημάτων που φιλοξενεί.

Εξίσου σημαντικό και το Δέλτα του Νέστου, το οποίο φτάνει τα 550.000 στρέμματα και αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που περιλαμβάνει και τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα. Οι βιότοποι του Δέλτα αποτελούν εξαιρετικής σημασίας καταφύγιο για πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Εκεί και το δημοφιλές Μεγάλος Δάσος ή Κοτζά Ορμάν, το οποίο έχει σήμερα έκταση 4.500 στρεμμάτων και φιλοξενεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα.


Λίμνη Βιστωνίδα: Ένα από τα στολίδια της Ξάνθης


νέστος ποταμός
Πηγή: Unsplash

 

Δραστηριότητες

Ο Νέστος προσφέρεται για πληθώρα δραστηριοτήτων. Μάλιστα, πολλοί επισκέπτες της περιοχής απολαμβάνουν τους καλοκαιρινούς μήνες το μπάνιο τους στις όχθες του ποταμού. Στα Στενά του θα απολαύσετε πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία. Μπορείτε επίσης να διασχίσετε το ποτάμι κάνοντας ράφτινγκ ή κανό. Και φυσικά, με μια απόδραση στο Νέστο, θα έρθετε σε επαφή με τη φύση, θα παρατηρήσετε τα πουλιά και θα αναζωογονηθείτε.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Στη Δρακόλιμνη Τύμφης και Σμόλικα: Πεζοπορία σε τοπία που μένουν αξέχαστα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"