ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Ο γαστρονομικός παράδεισος της Χίου

ΜΑΣΤΙΧΑ

Η μαστίχα είναι το σήμα κατατεθέν της Χίου. Η καλλιέργειά της, έχει συμβάλλει από την αρχαιότητα στην οικονομία του νησιού. Οι κλιματολογικές συνθήκες της νότιας Χίου, καθιστούν το μέρος το μοναδικό που ευδοκιμεί η μαστίχα. Πρόκειται για τη φυσική ρητίνη που εκκρίνεται σαν δάκρυ από το σχίνο, δηλαδή το μαστιχόδεντρο.

Πηγή: chios.gr

Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι πολλές. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθά κατά τους έλκους και του καρκίνου του στομάχου. Επίσης, είναι αντιβακτηριδιακή, βοηθά στην πέψη και απορροφά την χοληστερόλη.

 

ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Στο όμορφο νησί της Χίου, θα βρείτε τεράστια ποικιλία γλυκών του κουταλιού. Ουσιαστικά, οι κάτοικοι ξεκίνησαν να φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού για να διατηρηθούν τα φρούτα στο σιρόπι όσο περισσότερο γίνεται, πέραν της εποχής τους. Ιδιαίτερες γεύσεις από σύκο, σταφύλι, περγαμόντο, κίτρο, κυδώνι, βύσσινο αλλά και αμύγδαλο ή φυστίκι.

Πηγή: chios.gr

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γλυκό του κουταλιού από ανθούς λεμονιάς και τριαντάφυλλο, που είναι από τα δημοφιλέστερα του νησιού και σερβίρονται παραδοσιακά για επιδόρπιο, με γιαούρτι.

 

VEGAN ΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Ένα άλλο δημοφιλές προϊόν του νησιού είναι οι ξηροί καρποί. Είναι πολύ θρεπτικά και αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Οι ντόπιες οικοτεχνίες δημιουργούν αλείμματα διαφόρων συνδυασμών, όπως φυστικοβούτυρο και αμυγδαλοβούτυρο.

Βρείτε τα σε ένα από τα καταστήματα του νησιού και απολαύστε τα επάνω σε ψωμί ή φρυγανιά για ένα τέλειο, θρεπτικό πρωινό.

 

ΚΟΥΡΜΑΔΕΣ

Η επιτραπέζια ελιά θρούμπα, είναι ένα ακόμη αναγνωρισμένο προϊόν ΠΟΠ. Είναι γνωστές στο νησί ως “κουρμάδες” και η ιδιαιτερότητα τους έγκειται σε ένα μύκητα που ευδοκιμεί στην περιοχή. Αποκτούν σκούρο χρώμα όταν μπουν στην άλμη.

 

ΚΡΑΣΙ

Πηγή: chios.gr

Ήδη από την αρχαιότητα, παράγεται στο νησί ο περίφημος “Αριούσιος Οίνος”. Σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Θεόπομπο, ο γιος του Διονύσου, έμαθε στους Χιώτες  να καλλιεργούν τα αμπέλια και να παράγουν κρασί.

Κατά την επίσκεψή σας στο νησί, συνοδεύστε το γεύμα σας με το διάσημο κρασί, του οποίου η παραγωγή αναβιώνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

 

ΣΟΥΜΑ

Ένα παραδοσιακό χιώτικο απόσταγμα, που παράγεται από την απόσταξη σύκων. Είναι ένα καθαρό ποτό, χωρίς συντηρητικά, κάτι αντίστοιχο του τσίπουρου. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα τους φθινοπωρινούς μήνες. Ουσιαστικά, τα σύκα συλλέγονται τον Αύγουστο, αποξηραίνονται στον ήλιο και τοποθετούνται στα βαρέλια με νερό και μαγιά.

 

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Πηγή: unsplash

Ο Κάμπος της Χίου όπου ευδοκιμούν τα εσπεριδοειδή, δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος και παραδοσιακός οικισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού. Περιβόλια, γεμάτα με ευωδιαστά μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια και νεράτζια.

Το χιώτικο μανταρίνι είναι αναγνωρισμένο ως ΠΟΠ. Γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, είναι από τα πιο αρωματικά μανταρίνια παγκοσμίως.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Από την Πέμπτη 7/12 ανεξάρτητος στα περίπτερα