ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 8'
Οι Διακοπές των Farawayfarers μέσα από λέξεις και εικόνες

Οι μακρινοί προορισμοί και τα σπάνια τοπία που συνηθίζουν να μας παρουσιάζουν είναι όπως φαίνεται το δυνατό στοιχείο των Farawayfarers.

Εκτός από την έμπνευση που μας προσφέρουν οι δημιουργοί του account @farawayfarers, επιδιώκουν μέσα από τη φωτογραφία τους να μας μεταφέρουν τα συναισθήματα που βιώνουν την εκάστοτε στιγμή. Γι’ αυτό άλλωστε και τα μέρη που επισκέπτονται είναι ιδιαίτερα, με φυσική ομορφιά, πέρα από τα συνηθισμένα.

Photo: Farawayfarers

Τι σημαίνουν για εσάς οι Διακοπές;

Διακοπές για εμάς είναι η απόλυτη ηρεμία. Όταν το σώμα και πνεύμα βρίσκει τη γαλήνη του. Αυτό με εμάς συμβαίνει όταν βρισκόμαστε στη φύση. Μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, μακριά από κόσμο και από τους ήχους της πόλης. Εκεί που βρισκόμαστε σε εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο και μας προσφέρεται απλόχερα η ανεκτίμητη ομορφιά του.

Η ενέργεια του βουνού, το δέος ενός φαραγγιού, η ηρεμία της λίμνης, η δροσιά της θάλασσας, η μαγεία του δάσους, η ορμή των ποταμιών μας ξυπνούν τα πιο όμορφα συναισθήματα που μόνο η φύση μπορεί να μας προσφέρει. Συναισθήματα που για εμάς ταυτίζονται με τις διακοπές μας.

Photo: Farawayfarers

Ποιο είναι το πρώτο ταξίδι που πραγματοποιήσατε μαζί;

Το πρώτο μας κοινό ταξίδι πραγματοποιήθηκε το 2016 στο Βιετνάμ, όταν ακόμα δε γνωρίζαμε καλά καλά ο ένας τον άλλον. Στην πραγματικότητα δε ξέραμε καν αν θα ταιριάξουμε σαν συνοδοιπόροι. Είχαμε όμως και οι δύο την ανάγκη να ταξιδέψουμε σε μέρη πιο μακρινά και ανέγγιχτα από τον πολιτισμό.

Στο Βιετνάμ γεννήθηκε το πάθος μας για τη φωτογραφία. Καταλάβαμε ότι κάτι βαθύτερο μας ένωνε που από ότι φάνηκε θα μας ακολουθούσε για καιρό.

Photo: Farawayfarers

Έτσι λοιπόν το κέντρο τον ταξιδιών μας μετατοπίστηκε. Ο σκοπός μας δεν ήταν απλά να επισκεπτόμαστε μέρη ανά τον κόσμο και να κάνουμε τικ στο χάρτη. Συνειδητοποιήσαμε πώς ο λόγος που θέλουμε να ταξιδεύουμε είναι αποκλειστικά και μόνο η φωτογραφία. Να αποτυπώνουμε από κάθε προορισμό την πιο όμορφη και αυθεντική πλευρά του γεμίζοντας εικόνες. Πλέον το ταξίδι για εμάς σημαίνει φωτογραφία και φωτογραφία σημαίνει ταξίδι.

 

Μετά από τόσα χρόνια συνοδοιπόροι, έχετε αναθέσει ξεχωριστούς «ρόλους» και καθήκοντα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας;

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή ενός project μέχρι το τέλος είμαστε μαζί σε κάθε στάδιό του. Από το σύλληψη της ιδέας μέχρι την παραγωγή (σκηνοθεσία – filmaking) και το editing. Θα χωρίσουμε αρμοδιότητες πιο σπάνια και όταν ένα project έχει πολλές απαιτήσεις και πράγματα που πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα. Αλλά πάντα θα έχουμε και οι δύο overview. Δυστυχώς ή ευτυχώς είμαστε και οι δύο τελειομανείς και συγκεντρωτικοί οπότε δεν αφήνουμε τίποτα που να μη το έχουμε δει και ξαναδεί πολλές φορές.

Photo: Farawayfarers

Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά διαφωνούμε στα πλαίσια ενός δημιουργικού project αλλά το τελικό αποτέλεσμα πάντα μας ανταμείβει καθώς είναι ένα συνονθύλευμα και των δύο.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τον επόμενο προορισμό σας;

Τα κριτήριά μας πριν επιλέξουμε έναν προορισμό είναι καθαρά φωτογραφικά. Μας αρέσει πολύ να ανακαλύπτουμε μέρη παρθένα και απομονωμένα που δεν είναι γνωστά ή τουριστικά και μέρη πιο “αυθεντικά” που ο δυτικός κόσμος δεν έχει ακόμη τόση επιρροή επάνω τους.

Σε αυτά τα μέρη μας δίνεται η δυνατότητα να αντικρίσουμε τοπία παρθένα που πολλές φορές είναι ανέγγιχτα από τον άνθρωπο. Στο πρώτο μας κιόλας ταξίδι στο Βιετνάμ περπατήσαμε σε ζούγκλα που υπήρχαν ακόμη νάρκες από τον πόλεμο. Έχουμε βρεθεί ώρες ατελείωτες πάνω από το Google Earth πετώντας pins για να βρούμε μέρη που δεν ξέραμε καν ότι υπήρχαν στο χάρτη.

Photo: Farawayfarers

Και ναι, έχουμε ανακαλύψει θησαυρούς με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι δε χρειάζεται να κάνει κάποιος πολυέξοδα ή μακρινά ταξίδια για να ζήσει μια όμορφη εμπειρία και να έρθει πιο κοντά στη φύση. Γι’ αυτό κι εμείς προσπαθούμε να αναδεικνύουμε και μέρη του τόπου μας που ίσως πολύ δε θα μπορούσαν να φανταστούν ότι υπάρχουν.

 

Πόσο καιρό πριν ξεκινά συνήθως η προετοιμασία ενός ταξιδιού; Ποια είναι τα βήματα για την οργάνωση του;

Στην πραγματικότητα ένα ταξίδι για εμάς ξεκινάει από την οργάνωση. Υπάρχουν πολλοί προορισμοί για χρόνια στο bucket list μας μέχρι να ωριμάσουν στο μυαλό μας, να ολοκληρωθούν σαν εικόνα και να πούμε είμαστε έτοιμοι να πάμε εκεί. Χτίζονται σιγά σιγά ψάχνοντας, διαβάζοντας blogs και οδηγούς, εξερευνώντας χάρτες.

Ένα φωτογραφικό ταξίδι έχει άλλες απαιτήσεις και ιδιαίτερες δυσκολίες. Τρεις – τέσσερις μήνες πριν όμως είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα που παίρνουμε την απόφαση και μπαίνουμε στο τελικό στάδιο της οργάνωσης. Κλείνουμε εισιτήρια, διαμονές και μεταφορικά, οργανώνουμε τον φωτογραφικό εξοπλισμό μας, βλέπουμε τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις συνθήκες φωτός (ανατολή-δύση) κάθε τοποθεσίας, κάνουμε ξανά και ξανά έρευνα για την κάθε περιοχή που θα επισκεφτούμε, κατεβάζουμε τα απαραίτητα apps που θα μας χρειαστούν, κλείνουμε ασφάλεια ταξιδιού.

Photo: Farawayfarers

Ποιος ήταν για εσάς ο top ταξιδιωτικός προορισμός; Τον έχετε επισκεφθεί;

Από τις πρώτες κοινές συζητήσεις για προορισμούς που θα θέλαμε να επισκεφτούμε φωτογραφικά ήταν η Ναμίμπια. Ένα ταξίδι που φάνταζε όνειρο και καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε το 2019.

Εκεί συναντήσαμε τις πιο σουρεαλιστικές και ταυτόχρονα αυθεντικές εικόνες που έχουμε δει ποτέ. Οδηγούσαμε 7-9 ώρες τη μέρα σε ατελείωτους χωματόδρομους. Μείναμε από λάστιχο στη μέση του πουθενά. Είδαμε ντόπιους ξανθούς λευκούς στα έγκατα της Αφρικής. Αντικρίσαμε θαμμένες βαυαρικές πόλεις μέσα στην έρημο και ντόπιες φυλές να ζουν αρμονικά με τον σύγχρονο κόσμο. Κοιμόμασταν κάθε βράδυ στη μέση του πουθενά, στην οροφή του αυτοκινήτου μας, κάτω από τον πιο καθαρό ουρανό που έχουμε δει ποτέ.

Photo: Farawayfarers

Η Ναμίμπια είναι μία χώρα που συναντήσαμε τις πιο αλλόκοτες και ταυτόχρονα αυθεντικές εικόνες. Είναι μία επική χώρα και μια χώρα στην Αφρική που πολλές φορές δεν είναι Αφρική. Είναι η χώρα των αντιθέσεων και από τις πιο δυνατές εμπειρίες που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Στη Ναμίμπια έγινε το τελειωτικό κλικ μέσα μας ότι αυτό ήταν. Το landscape photography ήταν πλέον ο τρόπος που θέλαμε να εκφραζόμαστε. Ίσως και αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που η Ναμίμπια έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας μέχρι και σήμερα.

Ποια είναι τα συναισθήματα που θέλετε να «μεταδώσετε» μέσα από τις εικόνες/ βίντεο σας;

Όταν είμαστε πάνω από την οθόνη του υπολογιστή, στο Google Earth, πετώντας pins για να ανακαλύψουμε νέα μέρη και ξαφνικά βλέπουμε στην οθόνη εξωπραγματικά τοπία εκεί μας πιάνει ένα ρίγος, ένα δέος. Λέμε “θέλουμε να φωτογραφίσουμε αυτό το μέρος”.

Photo: Farawayfarers

Από εκεί και έπειτα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε το τρόπο να πάμε εκεί. Μπορεί να μην υπάρχει καν τρόπος για να φτάσεις εκεί. Στον κρατήρα ενός ηφαιστείου ή στην κορυφή ενός φαραγγιού. Όταν όμως έρχεται η στιγμή και τελικά τα καταφέρνουμε και πατάμε το πόδι μας σε αυτό που φάνταζε αδύνατο να συμβεί το συναίσθημα που μας περικλείει είναι απερίγραπτο. Ξεπερνάει το δέος και ρίγος που νιώθαμε βλέποντας το στην οθόνη.

Πολλές φορές έχουμε συγκινηθεί αντικρίζοντας αυτά τα μέρη που φάνταζαν απροσπέλαστα λες και έχουμε κατακτήσει την κορυφή του Έβερεστ.

Κάθε φορά λοιπόν, προσπαθούμε μέσα από τις εικόνες και τις ταινίες μας να μεταφέρουμε έστω και στο 1/10 αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα που νιώθουμε όταν βρισκόμαστε σε αυτά τα μέρη. Θέλουμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο να ταξιδεύει περισσότερο και να έρθει πιο κοντά στη φύση. Τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Ο καθένας μπορεί να ταξιδέψει και να εκπληρώσει τα όνειρα του. Ο κόσμος είναι εκεί έξω και περιμένει να το εξερευνήσουμε.

Photo: Farawayfarers

Έχετε απαντήσει ότι δε θα αλλάζατε την Αθήνα ως τόπο διαμονής. Ωστόσο, αν μπορούσατε να αλλάζατε κάτι στην πόλη, τι θα ήταν αυτό;

Πολλές είναι οι φορές που σε μικρότερες κυρίως ηλικίες είχε περάσει από το μυαλό μας να φύγουμε από την Αθήνα και να μείνουμε αλλού, σε μια άλλη πόλη της Ευρώπης ίσως.

Όσο περνούν τα χρόνια και ταξιδεύουμε πιο πολύ, όλο και μεγαλύτερη είναι η λαχτάρα να γυρίσουμε πίσω. Εκτιμούμε όλο και περισσότερο τον τόπο που έχουμε μεγαλώσει και αυτά που μπορεί να μας προσφέρει και θεωρούμε ότι δύσκολα θα μπορούσαμε να ζήσουμε αλλού.

Υπάρχουν σίγουρα οι στιγμές που θέλουμε να ξεφύγουμε από την πόλη και γι’ αυτό επιλέγουμε να κάνουμε πολύ συχνά εξορμήσεις και να μένουμε στη φύση πιο απομονωμένοι. Δεν αποκλείουμε κάποια στιγμή να μεταφερθούμε κάπου πιο επαρχιακά αλλά προς το παρόν έχουμε βρει τη χρυσή τομή ώστε να μπορούμε να συνδυάζουμε πόλη και εξοχή.

Κάνοντας πολύ συχνά βόλτα στην Αθήνα με τα ποδήλατά μας περνάμε από τον ποδηλατόδρομο που βρίσκεται δίπλα στον “κρυμμένο” Ιλισσό. Πολλές είναι οι φορές που έχουμε αναρωτηθεί πώς θα ήταν η Αθήνα αν τα ποτάμια της όπως ο Ιλισσός και ο Κηφισός δεν είχαν “θαφτεί”. Αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει πια αλλά πάντα το σκεφτόμαστε περνώντας από το τσιμεντένιο ποτάμι. Ωστόσο βλέπουμε όλο και πιο συχνά την πόλη αυτή να αναβαθμίζεται με πάρκα και ενέργειες που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό είναι κάτι που ας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Photo: Farawayfarers

 

Ακολουθήστε τους Farawayfarers στο Instagram για να απολαμβάνετε με κάθε εικόνα τους και ένα μικρό ταξίδι. 

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑIΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα