ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Οινοτουρισμός στα Χανιά: Ένας οδηγός για wine lovers

Πολλές φορές όταν μας συνεπαίρνουν τα αρώματα και η γεύση ενός κρασιού δεν αρκεί το να μείνουμε στη κατανάλωσή του. Ένας αμπελώνας, το οινοποιείο και οι άνθρωποι που βάζουν όλη τους τη τέχνη στις εκλεπτυσμένες γεύσεις ενός κρασιού είναι ένας μαγικός κόσμος που αξίζει την επίσκεψή σας. Ειδικά η κρητική γη είναι πλούσια από τέτοιες περιπτώσεις αφού δεν διαθέτει μονάχα ανθρώπους με πάθος και όρεξη αλλά και τα κατάλληλα εδάφη για σπουδαίες ποικιλίες.


Βασίλης Παπαγιαννάκος: Αναδεικνύοντας το Μαρκόπουλο σε οινοτουριστικό προορισμό


Ο αρχαιότερος αμπελώνας που ανακαλύφθηκε τουλάχιστον στην Ευρώπη αν όχι και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι στις Αρχάνες της Κρήτης και ανάγεται στη Μινωική εποχή. Σήμερα περίπου το 20% των ελληνικών κρασιών παράγεται στην Κρήτη και έτσι, αντιλαμβάνεστε γιατί κάνουμε λόγο συγκεκριμένα για τη θέση αυτού του τόπου στην ιστορία του κρασιού.

Πηγή: Unsplash

Ένα οινοτουριστικό tour στα Χανιά: Oι must στάσεις

Οινοποιείο Μανουσάκη

Το οινοποιείο ιδρύθηκε από τον Θεόδωρο Μανουσάκη στις παρυφές του Βατόλακκου. Ο Θεόδωρος Μανουσάκης ζει και δραστηριοποιείται στην Αμερική και το οινοποιείο ήταν το αποτέλεσμα της επιθυμίας του για σύνδεση με το τόπο της καταγωγής του. Σήμερα η κόρη του Αλεξάνδρα έχει εγκατασταθεί μόνιμα στα Χανιά και ασχολείται συστηματικά με το οινοποιείο. Το οινοποιείο παράγει κρασιά εξαιρετικής δύναμης και πολυπλοκότητας από ποικιλίες του Ροδάνου. Λειτουργεί ως επισκέψιμο και προσφέρει πολλά εναλλακτικά πακέτα ξενάγησης, όπως off road tours.

Οινοποιείο Καραβιτάκη

Το οινοποιείο των Αμπελώνων Καραβιτάκη βρίσκεται στα Ποντικιανά στην περιοχή Κολυμβαρίου στα Χανιά.

Από το 1998 ο Μανόλης Καραβιτάκης έχοντας την εμπειρία της διοίκησης της Ένωσης γεωργικών συνεταιρισμών Καστελίου αναμορφώνει τους οικογενειακούς Αμπελώνες φυτεύοντας νέες ποικιλίες και παράλληλα χτίζει το σύγχρονο οινοποιείο, μια κάθετη μονάδα οινοποίησης, παλαίωσης, και εμφιάλωσης κρασιών.

Πηγή: Unsplash

Οι Αμπελώνες Καραβιτάκη χαρακτηρίζονται από τον συνεχή πειραματισμό με νέα προϊόντα, ποικιλίες και τεχνικές. Στους αμπελώνες καλλιεργούνται οι λευκές ποικιλίες: Σουλτανίνα, Μαλαγουζιά, Chardonnay και Sauvignon Blanc και οι ερυθρές: Cabernet, Merlot, Syrah, Grenage Rouge, Κοτσιφάλι, Sangiovesse, Refosco, Nebbiolo και Tempranillo.

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και οι επισκέπτες μπορούν να το επισκέπτονται τις ώρες λειτουργίας αλλά και κατόπιν ραντεβού.

Οινοποιείο Ντουράκη

Το οινοποιείο Ντουράκη βρίσκεται στο ορεινό χωριό του Αλίκαμπου, στην περιοχή του Αποκόρωνα στο Χανιά της Κρήτης. Άνοιξε τις πόρτες του το 1988, με πρωτοβουλία του καταξιωμένου οινολόγου Ανδρέα Ντουράκη, ο οποίος κουβαλώντας οινολογικές και αμπελουργικές γνώσεις από τις σπουδές του στη Γερμανία αλλά και την εμπειρία του σε ξένα και ελληνικά οινοποιεία, επέστρεψε στον τόπο του και ξεκίνησε να καλλιεργεί τα πατρικά αμπέλια και να οινοποιεί.

Πηγή: Unsplash

Το φυσικός κάλλος της ευρύτερης περιοχής του Αλίκαμπου, μαζί με το βραχώδες έδαφος, που προσφέρει φυσικά κελάρια για την αποθήκευση και παλαίωση των κρασιών, αλλά και το μοναδικό μικροκλίμα των Λευκών Ορέων, υπήρξαν εκτός των άλλων καταλυτικοί παράγοντες για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας για τη δημιουργία του οινοποιείου και τη φύτευση των αμπελιών.
Με αγάπη στην κρητική παράδοση αλλά και το φυσικό περιβάλλον, δημιουργήθηκε το σύγχρονο οινοποιείο με κυρίαρχα υλικά το ξύλο, την πέτρα και το κεραμίδι.

Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο. Από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα του Νοεμβρίου δέχεται επισκέπτες καθημερινά από τις 11:00 έως τις 19:00, ενώ το υπόλοιπο διάστημα κατόπιν ραντεβού. Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου λειτουργεί εστιατόριο.

Δείτε επίσης:

Η Wine Gini μας ξεναγεί με φρέσκια ματιά στον κόσμο του κρασιού


Μαριάννα Λούρμπα: Η εικαστικός που μας συνεπαίρνει με την αισθητική της

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα