ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Οίτη: Το βουνό των νερών και των λουλουδιών

Η Οίτη είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 καθώς πρόκειται για ένα οικοσύστημα εξαιρετικά σημαντικό, αφού εμφανίζει πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Όσον αφορά την χλωρίδα, στο βουνό υπάρχουν αξιοσημείωτα είδη που εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους, όπως ο Νάρκισσος ο ποιητικός (Narcissus poeticus), ορχιδέες, καμπανούλες, κενταύριες, πρίμουλες, ίριδες κ.α., γι’ αυτό και είναι γνωστή «ως βουνό των λουλουδιών». Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η βερονίκη, ενδημικό φυτό της Οίτης που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Στην χλωρίδα του Δρυμού μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.149 είδη φυτών, δηλαδή περίπου το 1/5 της ελληνικής χλωρίδας!

Νάρκισσος ο ποιητικός (Narcissus poeticus) | Φωτό: Unsplash

Στον Εθνικό Δρυμό εκτείνεται καταφύγιο Άγριας Ζωής, θηραμάτων και σπάνιων ειδών ζώων. Η πανίδα του Δρυμού χαρακτηρίζεται από τα αγριόγιδα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία «Σχεδόν Απειλούμενα» είδη για την Ελλάδα, καθώς και από αγριογούρουνα, ελάφια, ζαρκάδια, την αγριόγατα, τη βίδρα, το λαγό, το λύκο, τους σκίουρους αλλά και από την αρκούδα που έχει κάνει την επανεμφάνισή της τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον και τα πτηνά που εντοπίζονται στην Οίτη είναι σημαντικά αφού περιλαμβάνουν μεγάλα αρπακτικά όπως το όρνιο, τον δενδρογέρακας, το διπλοσάινο, τον φιδαετό, τον χρυσαετό καθώς και έξι είδη δρυοκολαπτών, ανάμεσά τους τη σταχτοτσικλιτάρα, είδος της Κεντρικής Ευρώπης, σπάνιο για την Ελλάδα.

Διαμονή

Πηγή: Unsplash

Μπορεί για πολλούς να αποτελεί μονοήμερο προορισμό, αλλά η Οίτη σίγουρα θα σας προσφέρει περισσότερα αν μείνετε περισσότερες ημέρες σε αυτή. Αυθεντική διαμονή θα ζήσετε στο πανέμορφο καταφύγιο της Οίτης, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.240 μέτρων. Πρόκειται για έναν φιλόξενο χώρο, που προσφέρει cafe-bar και διάφορες δραστηριότητες που οργανώνονται. Ακόμη και αν δεν περάσετε έστω ένα βράδυ στο καταφύγιο, μη παραλείψετε να απολαύσετε έναν καφέ είτε στον εξωτερικό χώρο είτε στον εσωτερικό, όπου δεσπόζει το τζάκι.

Απόδραση στη Παύλιανη; Εδώ αξίζει να μείνετε

Ένα από τα χωριουδάκια στη γύρω περιοχή που ενδείκνυται για ορεινή διανυκτέρευση στο βουνό είναι η Παύλιανη. Μέσα σε 3 ώρες από το κέντρο της Αθήνας, μπορείτε να βρίσκεστε σε ένα χωριό που έχει αξιοσημείωτη τουριστική άνοδο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μ. και αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είτε έχετε παιδιά είτε όχι, είναι το Πάρκο της Παύλιανης.

Πεζοπορία στην Οίτη

H Oίτη είναι ένα βουνό ιδανικό για πεζοπορίες και άλλες ορεινές δραστηριότητες αφού διαθέτει αμέτρητες πηγές νερού. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να κουβαλήσετε αρκετά λίτρα μαζί σας, αφού σε πολλά σημεία θα βρείτε φρέσκο πόσιμο νερό. Για να ζήσετε από κοντά την μαγεία του βουνού, συγκεντρώσαμε 9 διαδρομές που διασχίζουν τον ορεινό όγκο της Οίτης και αποτελούν ένα δίκτυο μονοπατιών.  Οι διαδρομές είναι οι ακόλουθες:

Πηγή: Unsplash

Υπάτη – καταφύγιο Τράπεζα – κορυφή Γρεβενό – κορυφή Πύργος | Παύλιανη – πλάτωμα Καταβόθρες – κορυφή Πύργος (σε συνδυασμό, η διαδρομή 1 και 2 αποτελούν διάσχιση της Οίτης) | Λουτρά Υπάτης – καταφύγιο Τράπεζα | Μεξιάτες – πλάτωμα Καρίτσα | Αργυροχώρι – πλάτωμα Καρίτσα | Υπάτη – Μονή Αρσαλή |Πλάτωμα Λούκα – κορυφή Γρεβενό | Καστανιά – κορυφή Πύργος | Νεοχώρι – κορυφή Πύργος.

Επισκεφθείτε την Πυρά του Ηρακλέους

Η Πυρά του Ηρακλέους είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής. Θα φθάσετε μέσω ενός δρόμου που βρίσκεται λίγο έξω από την Κάτω Παύλιανη στον δρόμο για Μουσουνίτσα και Αθανάσιο Διάκο. Σε υψόμετρο 1.800 μ θα βρείτε, την τοποθεσία όπου ο Ηρακλής έβαλε τέλος στο μαρτύριό του από τον χιτώνα της Δηιάνειρας που ήταν ποτισμένος με δηλητήριο του Κένταυρου Νέσσου. Στο σημείο αυτό υπήρχε ναός, ερείπια του οποίου υπάρχουν ακόμα.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Καταφύγιο Οίτης: Η ιδανική απόδραση για όλους σε 3 ώρες από την Αθήνα


Η ώρα του βουνού: Οι ορεινές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα που ξεχωρίσαμε

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑIΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα