ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 9'
Όρος Βόρας: Ένας ιδανικός χειμερινός προορισμός

Ο Βόρας είναι μια οροσειρά, στα σύνορα της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία. Υψηλότερη κορυφή του είναι το Καϊμακτσαλάν με υψόμετρο 2.524μ. Η ονομασία Βόρας προέρχεται από τον Βόρεα, τον γιο του Αιόλου. Η λέξη Καϊμακτσαλάν είναι η  τούρκικη ονομασία των ψηλότερων βουνών και σημαίνει «απαλός σαν κρέμα», αναφερόμενη στα χιόνια που καλύπτουν την κορυφή του βουνού. Ο Βόρας αποτελεί το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο και τον Σμόλικα.


Αφεθείτε στο Όλυμπο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εξερεύνησή του


Πρόκειται για περιοχή με παρθένα, άγρια φύση, εντυπωσιακής ομορφιάς. Το φθινόπωρο είναι ιδανική περιοχή για να επισκεφθείτε το βουνό, καθώς οι χρωματισμοί της βλάστησης στις πλαγιές του είναι μαγευτικοί. Το βουνό φιλοξενεί μεικτά δάση βελανιδιών και φυλλοβόλων, καθώς και άλλα σπάνια είδη χλωρίδας. Μάλιστα, ο Βόρας είναι ένα από τα δύο μέρη της Ελλάδας που συναντάται η μακεδονική πεύκη.

Εξίσου πλούσια είναι και η πανίδα. Όσον αφορά την ορνιθοπανίδα, το βουνό φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη, όπως αρπακτικά, πετροπέρδικες, δρυοκολάπτες καθώς και λευκός και μαύρος πελαργός. Αμφίβια, όπως σαλαμάνδρες, τρίτωνες και δεντροβάτραχους. Ερπετά, με σημαντικότερη την παρουσία του σπάνιου αστρίτη στα αλπικά και άλλα πολλά σπάνια είδη πανίδας που κατοικούν στα πυκνά, παρθένα δάση.

 

ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Στην κορυφή του Βόρα, θα συναντήσετε το εντυπωσιακό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Χτισμένη από το 1920, αποτελεί μνημείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς εκεί διεξήχθησαν μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Αντάντ και των Γερμανοβουλγάρων. Αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Αν και είναι εύκολα προσβάσιμο, το χειμώνα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Απέχει περίπου 10′ ανηφορικής πορείας από το Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Από το 1995, το χιονοδρομικό κέντρο προσφέρει στους λάτρεις της περιπέτειας αξέχαστες εμπειρίες σε ένα μαγευτικό τοπίο. Οι υποδομές του είναι εξαιρετικές με σύγχρονες πίστες σχεδιασμένες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Μετά το σκι, μπορείτε να ξεκουραστείτε στο τριώροφο σαλέ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ακόμη και να διανυκτερεύσετε.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα