ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ποια βιβλία θα διαβάσουμε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θυμόμαστε βιβλία που έχουν κερδίσει τους αναγνώστες και αποτελούν κλασσικά αναγνώσματα με κεντρικό πρωταγωνιστή τη γυναίκα. Ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, τα δικαιώματα των γυναικών και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο φεμινιστικό κίνημα.

Το Δεύτερο Φύλο, Σιμόν Ντε Μπουβουάρ

Ένα βιβλίο ορόσημο από μια γυναίκα σύμβολο, για την ιστορία του παγκόσμιου γυναικείου κινήματος. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1949 στη Γαλλία, αποτελώντας μέχρι σήμερα έναν από τους βασικούς πυλώνες του φεμινιστικού κινήματος και προκαλώντας ιδιαίτερες αντιδράσεις, δεδομένης της εποχής.

Σε τι καταστάσεις βρίσκεται εγκλωβισμένη μια γυναίκα; Πώς γίνεται αντιληπτή η έννοια της ανεξαρτησίας; Ποια προβλήματα κληρονομούν οι γυναίκες από την ημέρα που γεννιούνται; Ποιοι είναι οι κοινωνικοί περιορισμοί που υφίσταται και ποιοι οι τρόποι διαφυγής; Πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα και απαντήσεις που παραμένουν διαχρονικά μέχρι και σήμερα.


Ας μιλήσουμε για το Περιβάλλον: 5 βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε


Λουλούδι της Ερήμου, Γουόρις Ντίρι & Καθλήν Μίλλερ

Ένα υποδειγματικό βιβλίο που αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της Γουόρις Ντίρι. Γεννημένη σε μια παραδοσιακή σομαλική οικογένεια νομάδων, καταφέρνει να ξεφύγει από την καταπιεστική ζωή της στην αφρικανική έρημο, σε ηλικία των μόλις 13 χρόνων.

Το βιβλίο έγινε παγκόσμιο best seller, με την Γουόρις να καταφέρνει να ανοίξει τα φτερά της και να κάνει παγκόσμια καριέρα ως μοντέλο, καθώς και ως Ειδική Πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών, με απώτερο σκοπό την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Οι γυναίκες της ψυχής μου, Ιζαμπέλ Αλιέντε

Το προσωπικό και συναισθηματικό ταξίδι της Χιλιανής συγγραφέα μας περιγράφει με ένα μοναδικό τρόπο τις δυσκολίες που βίωσε καθώς και την πορεία της στο φεμινιστικό κίνημα. «Δεν υπερβάλλω όταν λέω πως υπήρξα φεμινίστρια από το νηπιαγωγείο».

Με αναφορές τόσο σε αγαπημένα της πρόσωπα, που την καθόρισαν από την παιδική της ηλικία καθώς και σε εμβληματικές συγγραφείς , όπως η Βιρτζίνια Γουλφ και η Μάργκαρετ Άτγουντ και νεότερες καλλιτέχνιδες που αφυπνίζουν συνειδήσεις, όσο και σε γυναίκες θύματα βίας οι οποίες, με αξιοπρέπεια και θάρρος, ξαναστέκονται στα πόδια τους και προχωρούν, η Ιζαμπέλ Αλιέντε μας προσφέρει ένα εξαιρετικό βιβλίο που αξίζει να διαβάσουμε.

 

Η μεγάλη Χίμαιρα, Καραγάτσης

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, θυμόμαστε το μεγάλο έργο του Καραγάτση. Ένα κλασσικό βιβλίο της Ελληνικής Λογοτεχνίας, ένα καθηλωτικό ψυχογράφημα μιας γυναικείας φιγούρας, της Μαρίνας, μιας Γαλλίδας που ερωτεύεται έναν Έλληνα ναυτικό και τον ακολουθεί για να ζήσει μαζί του στο νησί της Σύρου. Εκεί, ζει κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Μια δυνατή ιστορία που θα μας ξυπνήσει έντονα συναισθήματα.

 

Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Ημέρα της Γυναίκας: 5+1 ταινίες αφιερωμένες σε γυναίκες-πρότυπα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου