ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 8'
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Ο παραδοσιακός οικισμός αποτελεί έναν δημοφιλή χειμερινό προορισμό

Ο οικισμός του νομού Πέλλας είναι χτισμένος στους πρόποδες του Όρους Βόρας, σε υψόμετρο 1.200μ. Το 1922, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός. Παλαιότερα μάλιστα ονομαζόταν Τσέγανη.

Ο διατηρητέος οικισμός χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Στα μέσα της δεκαετίας του 80′, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών και εγκαταστάθηκαν στο Νέο Άγιο Αθανάσιο. Αργότερα όμως, επέστρεψαν στο χωριό μιας και η περιοχή είχε αρχίσει να γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.


Το σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα – Καϊμάκσταλαν άνοιξε και σας περιμένει


Μέχρι σήμερα, ο οικισμός διατηρεί τη φήμη του ανάμεσα στους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς χάρη στη γεωγραφική του θέση και την γραφικότητά του. Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του χωριού οφείλεται κυρίως στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν. Κάθε χειμώνα, το χωριό αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών του χιονοδρομικού κέντρου.

 

Η μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, τα πέτρινα αναπαλαιωμένα σπίτια και σοκάκια, οι κεραμοσκεπές καθιστούν το χωριό ένα μοναδικό χειμερινό προορισμό. Επίσης, διαθέτει γραφικούς ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια με αυθεντική ελληνική κουζίνα καθώς και στέκια για νυχτερινή διασκέδαση. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το πέτρινο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και την εκκλησία της Αναλήψεως. Εκτός από σκι στο μαγευτικό όρος Βόρας, θα απολαύσετε και άλλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία και ορειβασία. Το τοπίο είναι πραγματικά μοναδικό.

Η Λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί άλλο ένα σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες φυσικές λίμνες της Ελλάδας και έναν βιότοπο ύψιστης σημασίας.

 

Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Ανήλιο: Το γραφικό χωριό του Μετσόβου κλέβει τις εντυπώσεις

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Kυκλοφορεί στις 03/12 με το «Βήμα της Κυριακής»