Παλιά Περίθεια: Το χωριό – φάντασμα της Κέρκυρας που αναγεννήθηκε

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 11'
Παλιά Περίθεια: Το χωριό – φάντασμα της Κέρκυρας που αναγεννήθηκε

Το νησί της Κέρκυρας κρύβει αναρίθμητες εκπλήξεις. Οι οικισμοί του νησιού είναι ένα πιο ανεξερεύνητο κομμάτι, το οποίο αξίζει να ανακαλύψετε. Οι πιο «ψαγμένοι» ταξιδιώτες που αναζητούν πάντα κάτι διαφορετικό απολαμβάνουν να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου που επισκέπτονται, καθώς και τις λιγότερο δημοφιλείς πτυχές του.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η Παλιά Περίθεια, ένας οικισμός διαφορετικός από τα συνηθισμένα.

Πρόκειται για το αρχαιότερο χωριό της Κέρκυρας, με τα κτίσματά του να χρονολογούνται από τον 14ο αι. Χτισμένο στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορα, την ψηλότερη κορυφή του νησιού, απολαμβάνει μαγευτική θέα.

Η τοποθεσία είχε επιλεχθεί από τους κατοίκους του νησιού για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια τους αρχικά από τις καιρικές συνθήκες, που κοντά στην θάλασσα δεν ευνοούσαν, και αργότερα από επιδρομές πειρατών.

Πριν ένα χρόνο, o Guardian έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο χωριό, εξιστορώντας την σκέψη και την υλοποίηση της αναγέννησης του χωριού. Ο Mark και η Saskia Hendriksen είναι το ζευγάρι που σκέφτηκε και έλαβε δράση για την ιδέα αυτή, ήδη από το 2009 όταν επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το χωριό.

Εγκαταλείφθηκε το 1960. Η τοποθεσία είναι πραγματικά πανέμορφη. Όπως αναφέρουν στο άρθρο το χωριό είναι κρυμμένο μέσα στο πυκνό δάσος, χτισμένο έτσι ώστε να έχει θεά αλλά να μην είναι ορατό.

Όταν το πρωτοανακάλυψε το ζευγάρι ήταν ένα εγκαταλελειμμένο χωριό που διατηρούσε την ιδιαίτερη ομορφιά του. Τους γοήτευσε η δυναμική του να ανακτήσει την ζωντάνια του. Ένα κράμα της αίγλης του παρελθόντος και της δυναμικής του μέλλοντος.

Η αληθινή εικόνα της Κέρκυρας

Το χωριό αποτελεί πλέον σημείο έμπνευσης καλλιτεχνών, προορισμός για τα Σαββατοκύριακα για ξεχωριστές αποδράσεις στη φύση, για πεζοπορία στα κοντινά χωριά, καθώς και μόνιμη πλέον κατοικία 20 περίπου ανθρώπων που επέστρεψαν μετά από χρόνια στο χωριό τους.  Και φυσικά, στα 15′ οδικώς θα βρίσκεστε στην υπέροχη παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα για τις βουτιές σας.

Όπως αναφέρεται και στο αφιέρωμα, τα σπίτια στην Περίθεια θα προσαρμοστούν στην ήδη υπάρχουσα αισθητική τους, Οι δρόμοι θα είναι λιθόστρωτοι. Τα αυτοκίνητα θα μένουν εκτός του χωριού. Δεν υπάρχουν πισίνες. Αυτό σημαίνει πως η Παλιά Περίθεια θέλουμε να είναι κατά κάποιο τρόπο όπως ήταν πριν από 500 χρόνια. «Ένα ζωντανό απολίθωμα».

Ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα είναι η ροζ εκκλησία του Αγίου Ιακώβου, το πιο συμβολικό ίσως στοιχείο  αναβίωσης της Παλιάς Περίθειας, με τις καμπάνες της να χτυπούν ξανά μετά από τόσα χρόνια.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ

| Λουτρό Σφακίων: Ένα εντυπωσιακό χωριουδάκι ένα με τη θάλασσα

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα