ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Παλιά Πόλη Ρεθύμνου: Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά της

Με ένα μόλις περίπατο στα γραφικά δρομάκια της. θα καταφέρει να σας ταξιδέψει στο παρελθόν. Μια από τις πιο καλοδιατηρημένες αναγεννησιακές πόλεις βρίσκεται στην όμορφη Κρήτη.

Τα γραφικά σοκάκια, τα ιστορικά μνημεία και τα αρχοντικά κτίρια μαρτυρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης, που συνδυάζει ενετικά και οθωμανικά στοιχεία. Αρχοντικά κτίρια, ανακαινισμένα, που φιλοξενούν εστιατόρια και μπαρ, ιδανικά για να απολαύσετε υπέροχους κρητικούς μεζέδες και το ποτό σας σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Ξεκινώντας λοιπόν από το κέντρο της πόλης προς το λιμάνι του Ρεθύμνου, απ’ όπου θα απολαύσετε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο τέλος της βόλτας σας, προτείνουμε τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.

Πηγή: Unsplash

 

Οδός Εθνικής Αντιστάσεως

Η οδός Εθνική Αντιστάσεως ξεκινά με το μοναδικό κομμάτι που έχει διατηρηθεί από τον 16ο αι. και την οχύρωση της πόλης. Η πύλη που θα συναντήσετε ονομάζεται Μεγάλη Πόρτα ή Porta Guora, και υπήρξε η κεντρική είσοδος της πόλης.  Περπατώντας, θα καταλήξετε στην πλατεία Μικρασιατών, τη μεγαλύτερη πλατεία του ιστορικού κέντρου, όπου πολλοί επιλέγουν για να απολαύσουν το γεύμα ή τον καφέ τους.

Ναός Αγίου Φραγκίσκου

Επί της Εθνικής Αντιστάσεως θα συναντήσετε επίσης το ναό του Αγίου Φραγκίσκου, οικοδόμημα των Ενετών. Αποτελούσε τη Μονή των Φραγκισκανών μοναχών. Πρόκειται για ξυλόστεγη βασιλική, κορινθιακού ρυθμού με αναγεννησιακά στοιχεία. Σήμερα, φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.

 

Τζαμί του Νερατζέ

Πηγή: Unsplash

Λίγα μέτρα πιο κάτω, στην οδό Βερνάρδου, δεσπόζει το Τζαμί Νερατζέ, με τον επιβλητικό μιναρέ. Επίσης ενετικό κτίσμα, από τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Αρχικά ήταν το καθολικό του Μοναστηρίου των Αυγουστινιανών μοναχών, αφιερωμένο στην Παναγία. Επί Τουρκοκρατίας, μετατράπηκε σε τζαμί. Σήμερα, στεγάζεται στο χώρο το Δημοτικό Ωδείο.

 

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

Το κτίριο αποτελεί δείγμα αστικής κατοικίας ενετικής αρχιτεκτονικής του 17ου αι. Λειτουργεί ως Μουσείο από το 1973 και φιλοξενεί σημαντικά έργα τέχνης και συλλογή παραδοσιακών λαογραφικών αντικειμένων.

 

Λότζια

Ίσως και το παλαιότερο δημόσιο κτίριο που σώζεται μέχρι σήμερα, αποτέλεσε χώρο συναντήσεων και συνεδριάσεων Ενετών αρχόντων και ευγενών της πόλης. Ένα τετράγωνο οικοδόμημα, με επιρροές φρουριακής αρχιτεκτονικής. Πλέον ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και μπορείτε το επισκεφθείτε και να βρείτε μουσειακά αντίγραφα και αρχαιολογικούς οδηγούς.

 

Κρήνη Ριμόντι

Χτίστηκε το 1626, από τον Ενετό Α. Ριμόντι, από όπου έχει πάρει και το όνομά της. Δίπλα στη πλατεία του Πλάτανου, οι τρεις λεοντοκεφαλές της Κρήνης, όπως και τότε, συνεχίζουν να “τρέχουν” νερό. Θα παρατηρήσετε ακόμη τις επιγραφές του 17ου αι., LIBERALITATIS και FONTES.

 

Φορτέτζα

Πηγή: Pixabay

Το βενετσιάνικο κάστρο, ορατό από κάθε γωνιά της πόλης, είναι από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης. Κρύβει μέσα της μεγάλη ιστορία από τον 17ο αι. Από εκεί επίσης θα απολαύσετε πανοραμική θέα σε όλο το Ρέθυμνο.

 

Ενετικό Λιμάνι

Πηγή: Unsplash

Σημείο αναφοράς της πόλης του Ρεθύμνου. Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες το επιλέγουν για να “κλείσουν” την βόλτα τους απολαμβάνοντας παραθαλάσσια τον καφέ τους. Ο διάσημος φάρος στην άκρη του λιμενοβραχίονα κλέβει τις παραστάσεις καθώς και πολλά “κλικ” των επισκεπτών της περιοχής!

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα