ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 13'
Παρανέστι Δράμας: Η απόλυτη εξόρμηση για τους φυσιολάτρεις

Ο νομός Δράμας φημίζεται γενικότερα για την μαγευτική φυσική ομορφιά του. Παρθένα δάση, καταρράκτες, σπήλαια, λίμνες συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο και εκπλήσσουν θετικά κάθε ταξιδιώτη που αγαπάει τις εξορμήσεις και τις δραστηριότητες  στη φύση.

Το χωριό βρίσκεται περίπου 40 χλμ. μακριά από την πόλη της Δράμας. Πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό χτισμένο στην κοιλάδα του Νέστου. Εξού και το όνομά του που βρίσκει την προέλευσή του στην αρχαιοελληνική φράση «παρά τω Νέστω», δηλαδή δίπλα στον ποταμό Νέστο.


Δράμα: Εξόρμηση στο μεγαλείο της φύσης


Μια στάση στο χωριό

Το Παρανέστι διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και θα το αντιληφθείτε κατά την άφιξή σας στο χωριό. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας, τον καφέ ή το γεύμα σας σε ένα από τα μαγαζάκια του και φυσικά καθαρό οξυγόνο. Ωστόσο, αξίζει να κάνετε μια στάση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για να γνωρίσετε τα πάντα για το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και του Νέστου, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής καθώς και για τα πετρώματα ορυκτού πλούτου που διαθέτει η περιοχή. Hint: Περίπου 25 χλμ. έξω από το χωριό βρίσκονται τα Θερμιά. Αξίζει να τα επισκεφθείτε για να δείτε το παλιό πέτρινο υδροθεραπευτήριο

 

Μια όαση Πρασίνου – Δύο διατηρητέα μνημεία Φυσικού Πλούτου

Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί μια όαση πρασίνου. Η παρουσία του ποταμού Νέστου και των παραποτάμων του δημιουργούν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Εκεί βρίσκονται και δύο βιότοποι εξαιρετικής σημασίας: Το Παρθένο Δάσος Παρανεστίου και το Δάσος Φρακτού.  Όσον αφορά το τελευταίο, πρόκειται για το μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδας και ένα από τα σπουδαιότερα της Ευρώπης. Έχει έκταση 11.000 στρέμματα και αποτελεί εξαιρετικής περιβαλλοντικής σημασίας τόπο, γι’ αυτό και η πρόσβασή του σε ανθρώπινες δραστηριότητες είναι περιορισμένη.

Πόλος έλξης των επισκεπτών της περιοχής αποτελούν οι δύο εντυπωσιακοί καταρράκτες που βρίσκονται μέσα στα δάση. Ο καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκεται μόλις 15 χλμ. από το Παρανέστι, ύψους 15 μέτρων. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος ώστε να απολαύσετε άνετα το φυσικό τοπίο και τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να τολμήσετε μια βουτιά στα δροσερά νερά του.

Ο μεγαλύτερος καταρράκτης της περιοχής, με ύψος 35 μέτρων, βρίσκεται στο Δάσος του Λεπίδα, κοντά στον οικισμό Διπόταμα. Ο καταρράκτης Λεπίδας είναι και από τους διασημότερους της περιοχής.

 

Δραστηριότητες

Το μέρος μας προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία στη φύση και στα μονοπάτια που οδηγούν στους καταρράκτες, ράφτινγκ, flying fox, ποδήλατο βουνού, κα.


Nέστος: Εξερεύνηση και δραστηριότητες στο μυθικό ποτάμι


Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, κάθε φθινόπωρο, διεξάγονται στο χωριό οι Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου – Virgin Forest Trail. Η επιτυχία της διοργάνωσης είναι μεγάλη, με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο. Οι αγώνες ορεινού τρεξίματος αποτελούνται από διαδρομές 162,6 χιλιομέτρων διάρκειας 40 ωρών, 110,2 διάρκειας 24 ωρών και 46 χιλιομέτρων μέσα από το Παρθένο Δάσος. Σημείο αφετηρίας και τερματισμού είναι η πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού Παρανεστίου.

 

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ

| Μανίκια: Το γραφικό χωριό στην Εύβοια με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα