ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 12'
Παρνασσός: Εναλλακτικό road trip στον πιο hot χειμερινό προορισμό

Ο Παρνασσός ίσως είναι δημοφιλής μόνο για το χιονοδρομικό του κέντρο. Ωστόσο διαθέτει πολλά περισσότερα από αυτό. Με αφετηρία την κοσμοπολίτικη Αράχωβα μπορείτε να επισκεφθείτε γραφικά χωριά που βρίσκονται στον Παρνασσό και κρύβουν τη δική τους “ορεινή” μαγεία.

Ο Παρνασσός σε μια διαφορετική διαδρομή από τις συνηθισμένες

Παρνασσός
Αγόριανη: Χειμερινή απόδραση στο αλπικό τοπίο του Παρνασσού | Φωτό: Shutterstock

Πρώτη στάση στην Αγόριανη: Ο Παρνασσός στα καλύτερά του

Χτισμένη στις πλαγιές του Παρνασσού, το πανέμορφο χωριό με διπλή ονομασία (Αγόριανη ή Επτάλοφος) βρίσκεται σε απόσταση 24-25 χλμ από την Αράχωβα.

Μόλις φτάσετε θα απολαύσετε τον καφέ στην πλατεία που την αγκαλιάζουν τα θεόρατα πλατάνια. Έπειτα, ακολουθούν οι απολαυστικές βόλτες στα σοκάκια της, που θα σας οδηγήσουν στους ήχους του καταρράκτη. Ο καταρράκτης Αγόριανης σχηματίζεται από το Αγοριανίτικο Ρέμα και από την πλατεία, θα βρείτε ένα πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί σε αυτόν.

 Επόμενη στάση στην Πολύδροσο

Η Πολύδροσος έχει μια όμορφη πλατεία με πλατάνια στην οποία βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η τριπλή πέτρινη βρύση. Με μόλις 20’ περπάτημα μπορείτε να φτάσετε στις πηγές της Αγίας Ελεούσας. Πρόκειται για τοποθεσία όπου τα αναβλύζοντα νερά, μέσα από τη γη, δημιουργούν ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα. Από εκεί πηγάζει ο Βοιωτικός Κηφισός.

Σε απόσταση αναπνοής, η Άνω Πολύδροσος

Μετά από μόλις 6 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, θα φτάσετε σε ένα παρθένο τοπίο. Η Άνω Πολύδροσος είναι ένα λιλιπούτειο χωριό του Παρνασσού που αξίζει να δείτε. Μια βόλτα στα σοκάκια της, υπό το soundtrack του κελαρύσματος των νερών και του θροΐσματος των φύλλων, είναι μια ψυχοθεραπευτική εμπειρία.

Παρνασσός
Φωτό: Unsplash

Από την Άνω Πολύδροσο στο ελατόδασος

Από την Άνω Πολύδροσο η διαδρομή θα σας οδηγήσει στο δρόμο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Προσεγγίζοντας την τοποθεσία Φτερόλακκα, κάντε μια στάση στη θέση Καρκαβέλια.

Εδώ θα βρείτε ένα μικρό εκκλησάκι, καθώς και παγκάκια με τραπεζάκια στον περίγυρό του. Αυτό είναι ιδανικό μέρος για picnic και την ολοκλήρωση αυτής της βόλτας.

Τελευταία στάση το Λιβάδι…

Στον δρόμο της επιστροφής από Άνω Πολύδροσο μπορείτε να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο, αν το επιτρέπει η ώρα και ο καιρός είναι κατάλληλος. Αλλιώς, μπορείτε να κατευθυνθείτε απευθείας προς τα Καλύβια Λιβαδιού ή Λιβάδι, το οποίο είναι ένα αρκετά αναπτυγμένο χωριουδάκι. Κοντά του βρίσκεται το Κωρύκειον Άντρο ή Σπήλαιο Πανός, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον θεό Πάνα και τις Κωρύκειες Νύμφες.

Οι πεζοπόροι προσεγγίζουν το σπήλαιο με τα πόδια από το Λιβάδι, καθώς είναι μια πανέμορφη διαδρομή μόλις 3,5 χλμ.

Δείτε επίσης:

Κοντινές αποδράσεις: Οι κορυφαίες ορεινές δραστηριότητες στον Παρνασσό


Στον Παρνασσό με παιδιά: Οι δραστηριότητες που θα αγαπήσουν

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑIΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα