ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Πάρνηθα: Η πρώτη κοντινή χειμερινή απόδραση από την Αθήνα

Αν επισκεφθείτε την Πάρνηθα το Σαββατοκύριακο θα δείτε πολλούς τύπους ανθρώπων. Πρώτα, θα συναντήσετε τους πιο τολμηρούς, αυτούς που με τα μποτάκια και τα μπατόν θα εξερευνήσουν τα μονοπάτια της. Έπειτα, θα δείτε τους extreme ποδηλάτες με τα επιβλητικά ειδικά ποδήλατα βουνού, οι οποίοι ετοιμάζονται για τη δική τους περιπέτεια. Φυσικά, θα δείτε σε πολλά σημεία της διαδρομής, ανθρώπους να έχουν σταματήσει για να δουν από κοντά τα φιλικά ελαφάκια της Πάρνηθας. Γενικότερα, πρόκειται για μια ιδανική χειμερινή απόδραση ειδικά για τους Αθηναίους.


Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε την Ορεινή Ποδηλασία


parnitha_athina_diakopes1
Πηγή: Unsplash

O εθνικός δρυμός Πάρνηθας ιδρύθηκε το 1961 με στόχο την προστασία της σπάνιας βιοποικιλότητας του βουνού, που συγκεντρώνει πολλούς εκδρομείς από την Aθήνα όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο ανεκτίμητος πλούτος

Η χλωρίδα της Πάρνηθας είναι από τις πιο πλούσιες. Πιο συγκεκριμένα, 1100 είδη φυτών από τα 6000 που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, σπάνια είδη ενδημικών φυτών που αναπτύσσονται αποκλειστικά στη χώρα μας, εξαπλώνονται σε μικρές ή μεγαλύτερες περιοχές . Τα ενδημικά της Πάρνηθας είναι το αγριογαρύφαλλο και η καμπανούλα της Πάρνηθας.

Επίσης, στην Πάρνηθα έχουν καταγραφεί 29 είδη θηλαστικών, ανάμεσά τους ξεχωριστή θέση κατέχει το ελάφι, λαγοί, αλεπούδες, ασβοί, τσακάλια, σκίουροι, σκαντζόχοιροι κ.ά.

Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η πτηνοπανίδα, όπου έχουν αναφερθεί περίπου 120 είδη πτηνών ενδημικών και αποδημητικών.


Κοιτώντας ψηλά: Birdwatching στην ελληνική ύπαιθρο


Διαμονή στην καρδιά της Πάρνηθας; Κι όμως γίνεται!

parnitha_athina_diakopes2
Πηγή: Unsplash

To Καταφύγιο Μπάφι είναι ένα σημείο από το οποίο μπορεί ο καθένας να απολαύσει τη μαγεία του βουνού. Είναι ιδανικό για ένα mini road trip για το Σαββατοκύριακο αφού μέσα σε 40 λεπτά από την Αθήνα, θα βρίσκεστε στα ξύλινα τραπεζάκια του καταφυγίου. Εκεί, με μοναδική θέα μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας αλλά και γνήσια σπιτικά πιάτα, όπως μακαρόνια με κιμά και φασολάδα.

Όμως μπορείτε να πάτε αυτή την εμπειρία ένα βήμα παραπάνω. Το καταφύγιο διαθέτει ξενώνες τόσο για διαμονή ολόκληρης της παρέας σας στον ίδιο χώρο όσο και για πιο prive περιστάσεις. Μπορείτε να διαλέξετε το δωμάτιο Όλυμπος, για διαμονή 2 ατόμων, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και αξίζει να περάσετε μία ή και παραπάνω νύχτες στο βουνό.

Εξερευνώντας τον κόσμο του βουνού

parnitha_diakopes4
Πηγή: Unsplash

Η Πάρνηθα ενδείκνυται για περπάτημα στα μονοπάτια της αλλά και mountain bike. Μερικά από τα μονοπάτια της είναι τα εξής:

1.Θρακομακεδόνες – Χούνη – καταφύγιο Μπάφι|2.Θρακομακεδόνες – Χούνη – καταφύγιο Φλαμπούρι|3.Θρακομακεδόνες – Χούνη – Αγ.Τριάδα|4. Θρακομακεδόνες – καταφύγιο Φλαμπούρι|5.Θρακομακεδόνες – Κορομηλιά – καταφύγιο Φλαμπούρι|6.θέση «Μέλια» – Κεραμίδι – κορυφή Κυρά – Αγ.Τριάδα|7.ρέμα Αγ.Τριάδας – τελεφερίκ|8.Αγ.Τριάδα – καταφύγιο Μπάφι – Λυκοποριά – Μόλα|9.Αγ.Τριάδα – διαστάυρωση Μον Παρνές – Ναυτικό – Σκίπιζα|10.Χασιά – πηγή Ταμίλθι – Σπήλαιο Πανός – Αγ.Παρασκευή – πηγή Γκούρα|11.Αγία Παρασκευή – Σπήλαιο Πανός

Δείτε επίσης, στο Διακοπές:

4 περιοχές Natura μας περιμένουν για επιστροφή στη φύση


Χειμερινοί προορισμοί με παιδιά: Οικογενειακές αποδράσεις για το Σαββατοκύριακο

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Kυκλοφορεί στις 03/12 με το «Βήμα της Κυριακής»