ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Παρθένο Δάσος Χαϊντούς: Οι υπεραιωνόβιες οξιές της Ροδόπης

Η Χαϊντού ανήκει στον ορεινό όγκο της Κεντρικής Ροδόπης και συγκεκριμένα στην οροσειρά της Κούλας. Ουσιαστικά αποτελεί ένα φυσικό σύνορο μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης. Δημοφιλές είναι το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου, 10 χιλιόμετρα βόρεια του γνωστού καταρράκτη του Λειβαδίτη. Το Παρθένο Δάσος της Χαϊντούς στην Ροδόπη είναι ένα από τα ωραιότερα της Ευρώπης καθώς φημίζεται για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα του.


Paths of Greece: Η ομάδα που θέλει να κάνει την Ελλάδα κορυφαίο πεζοπορικό προορισμό


Το Παρθένο Δάσος της Χαϊντούς έχει γίνει γνωστό για τις υπεραιωνόβιες οξιές του, που ξεπερνούν σε ύψος τα 30 μέτρα, και συνυπάρχουν με πεύκα, έλατα, ερυθρελάτες και άλλα δασικά είδη.

Το 1980, ένα τμήμα του δάσους της Χαϊντούς, το οποίο ονομάζεται «δάσος της Τσίχλας», ανακηρύχθηκε «Μνημείο της Φύσης» και τέθηκε υπό καθεστώς προστασίας. Το δάσος Οξιάς στη Χαϊντού, μαζί με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Λειβαδίτη, αποτελούν πόλο έλξης για φυσιολάτρες και ερευνητές.

Πολλά ρυάκια και μικροί ποταμοί ρέουν με γρήγορα και κρύα νερά που αποτελούν τη ζώνη της πέστροφας.

Παρθένο Δάσος Χαϊντούς: Οι υπεραιωνόβιες οξιές της Ροδόπης
Πηγη: Unsplash

Το παρθένο δάσος της Χαϊντούς στη Ροδόπη είναι από τα πιο ξεχωριστά της Ευρώπης, χάρη στη σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Μέσα στο δάσος ευδοκιμούν 3.130 είδη φυτών, ενώ εκεί ζει το κόκκινο ελάφι, το μεγαλύτερο φυτοφάγο της χώρας μας.

Το 1980, τμήμα του δάσους της Χαϊντούς (το δάσος της Τσίχλας), χαρακτηρίστηκε “Μνημείο της Φύσης” και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.

Πώς θα φτάσετε

Μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε μέσω του Λειβαδίτη Σταυρούπολης είτε μέσω του Δασικού χωριού Ερύμανθου. Το δίκτυο είναι κατατοπιστικότατο καθώς λειτουργούν σημάδια-σταθμοί σε πολλές πεζοπορικές διαδρομές.

Δείτε επίσης: 

Γνωρίστε τον υπερήρωα της κλιματικής αλλαγής, την βίδρα


Οι υδροβιότοποι της Ελλάδας: Πώς θα τους προστατεύσουμε

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα