ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 13'
Πελοπόννησος: 6 μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου

Το επιβλητικό ενετικό κτίριο στην πλατεία Συντάγματος αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες στους δύο ορόφους του κτιρίου. Στον πρώτο όροφο θα συναντήσετε τα ευρήματα των προϊστορικών, ενώ στο δεύτερο των ιστορικών χρόνων. Σημαντικότερα εξ αυτών είναι το σύμπλεγμα παλαιολιθικών εστιών από το φαράγγι της Κλεισούρας που μας ταξιδεύουν στο 32000 π.Χ., καθώς και ευρήματα του σπηλαίου Φράγχθι στην Ερμιονίδα.

Info: Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας, φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν από ανασκαφές στον ιερό χώρο της Άλτεως, στην Αρχαία Ολυμπία. Τα εκθέματα αναδεικνύουν την ιστορική εξέλιξη του ιερού αυτού τόπου, που ήταν αφιερωμένος στο Δία και αποτέλεσε την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Σημαντική είναι η έκθεση των γλυπτών καθώς και η συλλογή χάλκινων αντικειμένων. Ένα αριστούργημα γλυπτικής – που καταλαμβάνει μία αίθουσα του μουσείο μόνο του – είναι ο Ερμής του Πραξιτέλη.

Info: Αρχαία Ολυμπία, Ηλεία

ολυμπία
Πηγή: Unsplash

 

Μουσείο Κομπολογιού

Το μοναδικό στον κόσμο, Μουσείο Κομπολογιού, ιδρύθηκε το 1998 στο Ναύπλιο. Ο Άρης Ευαγγελινός και η Ραλλού Γρομιτσάρη, μελετώντας και συλλέγοντας κομπολόγια από το 1958, απέκτησαν μια εξαιρετική συλλογή από 1000 περίπου κομπολόγια. Στο ισόγειο θα συναντήσετε το εργαστήριο του Μουσείο, ενώ στον επάνω όροφο βρίσκεται ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου. Στο Μουσείο υπάρχουν σπάνια παλιά κομπολόγια από όλο τον κόσμο (Μ.Ασία, Αίγυπτος, Συρία).

Info: Σταϊκοπούλου 5, Ναύπλιο

 

Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας

Στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης προβάλλεται η σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Σε έναν υπέροχο καταπράσινο χώρο, θα ανακαλύψετε παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς, όπως νερόμυλους, νεροτριβές, αλευρόμυλους, ραζοκάζανα. Μην παραλείψετε να δείτε τον μπαρουτόμυλο: το μπαρούτι έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα των Δημητσανιτών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Το Μουσείο ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιά.

Info: Δημητσάνα, Αρκαδία

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου

Το Μουσείο στεγάζεται στο ιστορικό διατηρητέο κτίριο Μαιζώνος εντός του Νιόκαστρου. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία της Πύλου μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2018 αποτελώντας συνέχεια του Αντωνοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείο Πύλου. Ιδιαίτερη μνεία δίνεται στο θολωτό τάφο που αποδίδεται στο Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα, βασιλιά της Πύλου.

Info: Πύλος, Μεσσηνία

 

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, θα σας ταξιδέψει στο πολιτισμό, την ιστορία με στόχο να αναδείξει τη σχέση της ελιάς με την ελληνική κοινωνία και οικονομία και κατ’ επέκταση το μεσογειακό τόπο. Θα γνωρίσετε την τεχνολογία της ελιάς και της παραγωγής ελαιόλαδου από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι τα ακριβή αντίγραφα από προϊστορικό, ελληνιστικό και βυζαντινό ελαιοτριβείο.

Info: Σπάρτη, Λακωνία

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα