ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Πεζοπορία στο Φαράγγι του Βουραϊκού: Μια αξέχαστη εμπειρία

Η διάσχιση του φαραγγιού αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Αυτό οφείλεται τόσο στο μαγευτικό φυσικό τοπίο που το περιβάλλει αλλά και στο γεγονός ότι γίνεται κατά μήκος της θεαματικής σιδηροδρομικής γραμμής του Οδοντωτού. Αν σας αρέσει η πεζοπορία είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.


Ζαχλωρού: Το παραμυθένιο χωριουδάκι των Καλαβρύτων


Ο Οδοντωτός

Το ταξίδι με τον ιστορικό Οδοντωτό, μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Η διαδρομή ξεκινά από το Διακοφτό και διανύει μια από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές της Ευρώπης, καταλήγοντας στα Καλάβρυτα. Ο συρμός αποτελείται από δύο βαγόνια και στη διαδρομή θα απολαύσετε τις χαράδρες, τους καταρράκτες, τα σπήλαια με τους σταλακτίτες καθώς και σπάνια είδη χλωρίδας. Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού, που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000.


Ταξίδι με τρένο: 3 μαγευτικές διαδρομές στην Ελλάδα


παλιά γέφυρα, Βουραϊκός

Πηγή: Shutterstock

Πεζοπορία

Το μονοπάτι έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και παλαιότερα εξυπηρετούσε κυρίως τους κατοίκους της περιοχής. Η διαδρομή σας μπορεί να ξεκινήσει είτε από την περιοχή των Καλαβρύτων είτε από την Ζαχλωρού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάβασής σας θα βαδίζετε μαζί με τις γραμμές του τρένου. Το φυσικό τοπίο είναι μαγευτικό, καθώς θα περάσετε από σπήλαια, μικρούς καταρράκτες και πλούσια βλάστηση.


Από τη Ζαχλωρού ξεκινά το παλιό μονοπάτι με προορισμό το Μέγα Σπήλαιο, μια άνετη διαδρομή, περίπου 45′. Το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου είναι ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, χτισμένο πάνω σε έναν απότομο βράχο.

μοναστήρι, Μέγα Σπήλαιο
Πηγή:Shutterstock

Η διάσχιση του φαραγγιού διαρκεί συνολικά 5 με 6 ώρες. Φυσικά ενδιάμεσα μπορείτε να κάνετε κάποιες μικρές στάσεις για ξεκούραση ή για ένα σύντομο πικ νικ. Άλλωστε, οποιαδήποτε στιγμή κουραστείτε, μπορείτε να πάρετε  το τρένο και να επιστρέψετε στον προορισμό σας.

Το φαράγγι φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας (Πλατάνια, έλατα, πικροδάφνες) και πανίδας (αρπακτικά πουλιά, νερόφιδα, βατράχια). Επίσης, εδώ ζει και η βίδρα, ένα απειλούμενο θηλαστικό που φαίνεται να έχει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Κιλκίς: Μικροί θησαυροί της φύσης για ψαγμένους ταξιδιώτες

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα