ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Πίνοβο: O must προορισμός για κάθε λάτρη της πεζοπορίας

Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας και Τζένα. Το ύψος του φτάνει τα 2.156 μ. στο ψηλότερο σημείο του (κορυφή Κορφούλα). Άλλες κορυφές του βουνού είναι το Βίσογκραντ (2.150 μ.) και ο Καλόγερος (1.873 μ.).

Πρόκειται για παρθένες δασικές εκτάσεις που είναι ιδανικές για πεζοπορικές διαδρομές μέσα στο δάσος και στα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής. Για το Πίνοβο, η πιο γνωστή προτεινόμενη διαδρομή είναι η διαδρομή Αετοχώρι-Μαύρος Βράχος-Κορφούλα, που ξεκινάει από την πλατεία του Αετοχωρίου.


Πεζοπορία στην Αττική: Αυτά τα μονοπάτια είναι κοντά σας και σας περιμένουν

Φωτό: Unsplash
Όρος Βόρας: Ένας ιδανικός χειμερινός προορισμός |   Φωτό: Unsplash

Στο Πίνοβο δεσπόζουν τα πυκνά δάση οξυάς και πεύκης που φτάνουν ως και τα 1.800 μ., που θα έχετε την τύχη να απολαύσετε κατά τη διάρκεια της ανάβασής σας.

Από τα 1.800 μ. και πάνω κυριαρχεί η αλπική βλάστηση. Πλούσια είναι και η πανίδα του βουνού. Η περιοχή αποτελεί το φυσικό περιβάλλον της καφέ αρκούδας, του λύκου αλλά και του ζαρκαδιού. Φυσικά δεν λείπουν και τα σπάνια αρπακτικά πτηνά όπως ο χρυσαετός, ο φιδαετός και ο ασπροπάρης.

Ένα σημαντικό κομμάτι που ξεχωρίζει είναι η εντυπωσιακή κορυφογραμμή του βουνού, την οποία οι ορειβάτες διασχίζουν προκειμένου να φτάσουν στην Κορφούλα. Ειδικά αυτό το μέρος της διαδρομής, αποτελεί από τις μοναδικές εμπειρίες που μπορεί κανείς να ζήσει στα ελληνικά βουνά.

Η ανάβαση στο Πίνοβο ξεκινάει από την πλατεία του Αετοχωρίου, όπου εκεί θα δείτε και ταμπέλα που θα σας καθοδηγήσει. Γενικότερα όμως, στο βουνό η σηματοδότηση είναι πυκνή και επαρκής χάρη στον Ορειβατικό Σύλλογο Αριδαίας.

Δείτε επίσης:

Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε την Ορεινή Ποδηλασία


Πάρνηθα: Η πρώτη κοντινή χειμερινή απόδραση από την Αθήνα

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Από την Πέμπτη 7/12 ανεξάρτητος στα περίπτερα