ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Πολιτισμός: Μια βόλτα στα μουσεία των Σερρών

Η ευρύτερη περιοχή των Σερρών διαθέτει μια πλούσια λαογραφική ταυτότητα, με φωτεινά παραδείγματα τον αρχαιολογικό χώρο της Aμφίπολης, τα βυζαντινά μνημεία, τα μοναστήρια και τις εκκλησίες του. Ειδικά για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης μια επίσκεψη στα πολυάριθμα μουσεία αποτελεί μια δημιουργική και ενδιαφέρουσα βόλτα για όλη την οικογένεια. Η διαδρομή από τη συμπρωτεύουσα έως τις Σέρρες, περνά μέσα από δάση και λίμνες και σίγουρα θα σας χαρίσει μαγικές ταξιδιωτικές στιγμές.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό μουσείο που διαθέτει εκθέματα της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους έως και την βυζαντινή περίοδο.

Η Αμφίπολη ιδρύθηκε παρά των Μακεδόνων Ηδονών & κατακτήθηκε το 430 π.Χ. από τους Αθηναίους από τον στρατηγό Άγνωνα.

Στην έκθεση μπορεί κανείς να γνωρίσει την ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της περιοχής. Στις αποθήκες και τα εργαστήριά του εξασφαλίζεται η φύλαξη και πραγματοποιείται η συντήρηση και η μελέτη των ευρημάτων που οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχώς φέρνουν στο φως. (τηλ: 2322032474)

amfipoli_diakopes_shutterstock_1535678153
Πηγή: Shutterstock

Στρατιωτικό Μουσείο Οχυρού Ρούπελ

Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου εκτίθενται δείγματα ατομικού οπλισμού της εποχής του Β` ΠΠ, όπως περίστροφα, πιστόλια, τυφέκια και αυτόματα όπλα, κυρίως Γερμανικής προέλευσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατεστραμμένο πυροβόλο που βρέθηκε το έτος 2000, καθώς επίσης και το ένα από τα δύο αντιαρματικά πυροβόλα SCODA που διέθετε η φρουρά του οχυρού. (τηλ: 2321095100)


Μια πολιτιστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη: Τα μουσεία της πόλης


Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών

Στεγάζεται στο «Μπεζεστένι», ένα κτίριο του 15ου αι. που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της πόλης των Σερρών. Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1970 για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής των Σερρών. Σήμερα στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα προιστορικά από τις ανασκαφές στον Προμαχώνα και στο Κρυονέρι, αρχαικά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαικά. (τηλ: 2321022257)

serres_diakopes_shutterstock_1221799414_KERKINH
Η σπουδαία ιστορική ταυτότητα συνυπάρχει με το φυσικό κάλλος στις Σέρρες. | Πηγή: Shutterstock

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο “Μιχάλη Τσαρτσίδη”

Ένα μουσείο που μπορείτε να θαυμάσετε την πλούσια ιδιωτική συλλογή του Μιχάλη Τσαρτσίδη. Εκείνος, μετά τις μάχες στο Ρούπελ μάζεψε όπλα, κράνη και άλλα αντικείμενα τα οποία αποτελούν το υλικό του σημερινού μουσείου. Η πλούσια συλλογή αριθμεί περίπου 4.500 αντικείμενα ιστορικής και λαογραφικής αξίας. (τηλ: 2323022307/2323022218)

Μουσείο Παλαιάς Μητρόπολης Σερρών

Στο μουσείο εκτίθενται τα βυζαντινά γλυπτά που προέρχονται από τον βυζαντινό ναό των Αγίων Θεοδώρων. Εκεί, θα δείτε το πολύ ενδιαφέρον εποπτικό υλικό που παρουσιάζει την ιστορία της πόλης, την οχύρωσή της καθώς και την ιστορία του μνημείου. (τηλ: 2510224716/232106205)

Δείτε επίσης:

Λίμνη Κερκίνη: Υπέροχες δραστηριότητες μέσα στο πράσινο


Ώρα για caving: Τα σπήλαια από τα οποία θα ξεκινήσετε τις εξερευνήσεις

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Kυκλοφορεί στις 03/12 με το «Βήμα της Κυριακής»