ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Πολιτιστική περιήγηση στα Ιωάννινα: Τα μουσεία της πόλης

Μόλις επισκεφθείτε τα Ιωάννινα αξίζει να γνωρίσετε την πλούσια ιστορία της πόλης μέσα από αυτά τα μουσεία.

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη

Το γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά μουσεία της χώρας μας. Το μουσείο θεμελιώθηκε με πρωτοβουλία του καλλιτέχνη Παύλου Βρέλλη, ο οποίος για 13 χρόνια εργάστηκε ακατάπαυστα με σκοπό να αναπαραστήσει ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας, σε φυσικό μέγεθος.

Έτσι, μόλις εισέλθετε στο Μουσείο θα αντιληφθείτε την επιβλητικότητα και την ζωντάνια των κέρινων ομοιωμάτων διάφορων ιστορικών προσωπικοτήτων, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε ένα άψογα στημένο σκηνικό. Ο χώρος συνολικά φιλοξενεί περίπου 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας.

Info: 12o Χλμ. Εθνικής οδού Ιωαννίνων – Αθηνών, Μπιζάνι, Ιωαννίνων, Τ.Κ 45500 | Website

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Ένα ακόμη πολύτιμο πολιτιστικό καταφύγιο για την πόλη των Ιωαννίνων. Τα εκθέματα καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την Παλαιολιθική εποχή έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

H έκθεση περιλαμβάνει περίπου 3.000 αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Ήπειρο. Η διάρθρωσή της βασίζεται σε τρεις άξονες: ένα χρονολογικό, ένα γεωγραφικό και ένα θεματικό.

Info: Πλατεία 25ης Μαρτίου, Ιωάννινα | Website

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Το Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται στο χώρο της ΝΑ ακρόπολης (Ιτς-Καλέ) του κάστρου των Ιωαννίνων. Το Βυζαντινό Μουσείο είναι χτισμένο στα ερείπια του κεντρικού κτιρίου του σεραγιού του Αλή -Πασά, το οποίο καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 1870 από πυρκαγιά.

Πρόκειται για διώροφο κτίριο, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται η κεντρική συλλογή του Μουσείου και η οποία φιλοξενεί ευρήματα (γλυπτά, νομίσματα, κεραμική, εικόνες, βημόθυρα, ευαγγέλια) από τον 4ο έως τον 19ο αιώνα.

Info: Κάστρο Ιωαννίνων, Τ.Κ. 45221, Ιωάννινα

Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου

Στη Νήσο Ιωαννίνων, στεγάζεται από τον Μάιο του 2012 το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου. Εκεί, φιλοξενείται η συλλογή της οικογένειας Φώτη Ραπακούση και πρόκειται για ένα μουσείο που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε.

Στις μόνιμες συλλογές θα θαυμάσετε μοναδικά ιστορικά κειμήλια, όπως το χρυσοποίκιλτο καριοφίλι του Αλή Πασά ή την αυθεντική στολή της Κυρά Βασιλικής (συζύγου του Αλή Πασά).

Info: Website

Πηγή: Shutterstock

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ιωαννίνων

Στις αίθουσες του Μουσείου φιλοξενούν υλικό από την Εθνική Αντίσταση κατά της Γερμανικής κατοχής. Περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, εφημερίδες, τυπογραφικά στοιχεία από το παράνομο τυπογραφείο, βιβλία για τη δράση της Αντίστασης, στολή αντάρτη και στρατιωτικούς χάρτες.

Info: Πλ. Α. Παπανδρέιου, 45444, Ιωάννινα

Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων

Στεγάζεται στο Τζαμί του Ασλάν-Πασά (1618), στη ΒΑ ακρόπολη του Κάστρου της πόλης. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσουλμανικά τεμένη των Ιωαννίνων. Πιθανώς κτίστηκε στη θέση του βυζαντινού ναού του Αγίου Ιωάννη. Σήμερα, το Τζαμί Ασλάν Πασά (Αλ. Νούτσου 18), λειτουργεί ως Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο και φιλοξενεί τρεις συλλογές, αντιπροσωπευτικές των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων της πόλης, της χριστιανικής, της εβραϊκής και της μουσουλμανικής.

Τα αντικείμενα είναι δωρεές επιφανών οικογενειών, χρονολογούνται από τον 18° έως τον 20° αιώνα και είναι σκεύη με χρηστικό και διακοσμητικό χαρακτήρα από διάφορα μέταλλα ή και πορσελάνη. Επίσης, μπορεί κανείς να δει όπλα και ενδυμασίες χαρακτηριστικές της περιόδου της Τουρκοκρατίας.

Info: Νούτσου 2, 45221, Ιωάννινα

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Βόλος και Πήλιο: Μια κορυφαία ταξιδιωτική εμπειρία για τον Οκτώβριο


Προορισμοί μέχρι 2,5 ώρες από Αθήνα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα