ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Πώς θα ταξιδέψεις σαν τον Anthony Bourdain

Ο ανεπιτήδευτος, παθιασμένος και αυθεντικός τρόπος που ταξίδευε ο Anthony Bourdain είναι αυτός που τον έκανε να ξεχωρίσει και να αποκτήσει τόσο φανατικούς θαυμαστές.

Λίγα λόγια για τη μυθιστορηματική ζωή του

Ο Anthony Bourdain γεννήθηκε το 1956. Ο πατέρας του, γαλλικής καταγωγής, ασχολείται με την κλασική μουσική για λογαριασμό της Columbia Records, ενώ η μητέρα του γράφει στους The New York Times.

Ο Tony, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του, αποφασίζει ότι μεγαλώνοντας θα γίνει chef όταν σε ηλικία μόλις 10 ετών. Τότε,  κάνοντας τις πρώτες διακοπές στην Αρκανσόν, δοκίμασε τη γεύση ενός ολόφρεσκου στρειδιού που του δίνει ένας ψαράς που μόλις το έχει βγάλει.

Ξεκίνησε δουλεύοντας ως λάντζα σε μια ψαροταβέρνα στο Κέιπ Κοντ. Έπειτα, τη δεκαετία του ’90 και συγκεκριμένα το 1998 αναλαμβάνει τα χρέη executive chef την Brasserie Les Halles.

Δύο χρόνια αργότερα κάνει την καθοριστική στροφή στη ζωή του: αποφασίζει να γράψει ένα βιωματικό βιβλίο, το Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly.

Unsplash

Μόλις εκδίδεται το δεύτερο βιβλίο του με γαστρονομικές εμπειρίες που αποκόμισε τριγυρνώντας τον πλανήτη, δέχεται πρόταση από το Food Channel για μια εκπομπή με τίτλο A Cook’s Tour (ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου του), που “τρέχει” για 35 επεισόδια μέχρι και το 2003.

Η εκπομπή που εκτόξευσε τη δημοφιλία του Anthony Bourdain ήταν το No Reservations, που προβλήθηκε από το 2005 μέχρι το 2012. Το επόμενο δημοφιλές show ήταν το “Anthony Bourdain: Parts Unknown” που προβλήθηκε από το CNN από το 2013 μέχρι τη χρονιά θανάτου του σεφ, το 2018.

Τα tips για να ταξιδεύετε σαν τον Anthony Bourdain

Unsplash

Μυθιστορήματα αντί ταξιδιωτικών οδηγών

Όπως έχει πει ο Bourdain: “Στο αεροπλάνο, μου αρέσει να διαβάζω μυθιστορήματα που διαδραματίζονται στον τόπο που πηγαίνω. Τα έργα αυτά είναι από πολλές απόψεις πολύ πιο χρήσιμα από έναν οποιοδήποτε ταξιδιωτικό οδηγό, επειδή μεταφέρουν στον αναγνώστη τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, τα συναισθήματα που μπορεί να σου δημιουργήσει κάποιο μέρος, τις μυρωδιές του… Ξέρεις, είναι πολύ όμορφο να νιώθεις πράγματα για έναν τόπο προτού πατήσεις το πόδι σου σε αυτόν. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να ταξιδέψω στο Βιετνάμ, θα πάρω μαζί μου τον «Ήσυχο Αμερικανό» του Graham Greene”.

Πακέταρε έξυπνα

Ο Anthony Bourdain έζησε ταξιδεύοντας και φυσικά αυτό σημαίνει πως έκανε το πακετάρισμα επιστήμη! Πρώτον, προτιμούσε τις βαλίτσες παρά τα backpack και είχε αδυναμία σε μια μόνο συγκεκριμένη μάρκα premium βαλιτσών. Άλλα πράγματα που δεν έλειπαν από το ταξίδι: ένα σημειωματάριο, γυαλιά ηλίου, ένα ζευγάρι καλές μπότες, ένα μαχαίρι και ορισμένα είδη/ιατρικά αναλώσιμα πρώτων βοηθειών. 

Unsplash

Φτάσε πεινασμένος

Ο Anthony Bourdain μπορεί να αγαπούσε το φαγητό, όμως ήταν επιλεκτικός. Στο περιοδικό Bon Appetit το 2016 είπε: “Κανείς δεν ένιωσε καλύτερα τρώγοντας το φαγητό του αεροπλάνου”. Ήταν κάτι που του περνούσε αδιάφορο και πάντα έφτανε πεινασμένος στον προορισμό του και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να κατευθυνθεί προς την κεντρική αγορά.

Unsplash

Φάε και πιες με τους ντόπιους

Είτε φας στο αεροπλάνο είτε όχι, η πραγματική γαστρονομική περιπέτεια ξεκινά μόλις φτάσεις στον προορισμό σου. Σε αυτό το σημείο, ο Bourdain υποστήριζε πως πρέπει όχι μόνο να είμαστε ανοικτοί σχετικά με το τι θα φάμε, αλλά και με το ποιους θα φάμε. 

Ταξιδιώτης όχι τουρίστας

Ο Bourdain πολλές φορές διάλεξε πιο αντισυμβατικούς προορισμούς, όπως η Ουρουγουάη και το Ομάν, σε αντίθεση με τους πιο “τουριστικούς” όπως είναι η Ρώμη και το Λονδίνο. Σε αυτούς τους ξεχωριστούς προορισμούς, έζησε μερικές από τις καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες του. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν επιλέγεις έναν λιγότερο δημοφιλή προορισμό τα χρήματά σου πιάνουν τόπο – κάνεις περισσότερα, τρως καλύτερα και περνάς ομορφότερα. 

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Foodie Alert: Οι χειμερινοί προορισμοί με πλούσια γαστρονομική παράδοση


Παραδοσιακά προϊόντα Ευρυτανίας: Τι θα ψωνίσουμε από το Καρπενήσι

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα