ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Πρέσπες: Εξερευνήστε τον υδάτινο παράδεισο της Δυτικής Μακεδονίας

Οι Πρέσπες αποτελούν ένα θέαμα μοναδικού κάλλους. Πρόκειται για το υδάτινο σύνορο τριών κρατών: Ελλάδας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας. Το καταπράσινο τοπίο, τα νησάκια και τα ψαροχώρια αλλά και το ότι αποτελεί ένα θησαυρό χλωρίδας και πανίδας, καθιστούν την περιοχή τόσο ξεχωριστή.

Οι λίμνες φιλοξενούν δραστηριότητες τόσο για τους λάτρεις της φύσης, της φωτογραφίας, του bird watching, της ορειβασίας και της κωπηλασίας.

Πηγή: Shutterstock

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ

Η περιοχή όπου εκτείνεται κυρίως η Μικρή Πρέσπα αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού. Ο μοναδικός υγρότοπος χαρακτηρίστηκε από τη Διεθνής Συνθήκη Ραμσάρ ως «Διεθνής Προστατευόμενος Υγρότοπος», το 1973. Φυσικά και οι δύο λίμνες ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000.

Πηγή: Shutterstock

Στην περιοχή εντοπίζονται 1.400 είδη φυτών, 1200 είδη φτέρης, αλπικά λιβάδια σε υψ. 1.800 μ. και το μοναδικό δάσος στην Ευρώπη από αιωνόβιους κέδρους. Χάρη στους βιότοπους φιλοξενεί επίσης σπάνια είδη πανίδας, ερπετοπανίδας και ορνιθοπανίδας. Τα υγρά λιβάδια είναι πολύ σημαντικά για την αναπαραγωγή ψαριών και αμφίβιων καθώς και για τη διατροφή πτηνών. Μάλιστα, οι Πρέσπες αποτελούν τόπο αναπαραγωγής σπάνιων πτηνών, απειλούμενων προς εξαφάνιση.

 

ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ

Πηγή: Shutterstock

Το νησάκι βρίσκεται στην Μικρή Πρέσπα και προσεγγίζεται μέσω πλωτής πεζογέφυρας. Κατοικείται από λίγους κατοίκους και είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα τοπίο της περιοχής. Φιλοξενεί την εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου, μνημείο του 10ου αι., καθώς και τον τάφο του. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας, όπου ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ μετέφερε το λείψανο του Αγίου από την πόλη της Λάρισας.

 

ΨΑΡΑΔΕΣ

Ο παραδοσιακός οικισμός της Μεγάλης Πρέσπας είναι χτισμένος σε ένα φυσικό φιόρδ. Οι βαρκάρηδες του χωριού θα σας περιηγήσουν με τις «πλάβες» (βάρκες) στη Λίμνη, όπου θα θαυμάσετε τα ασκητάρια όπου ασκήτευσαν μοναχοί τη βυζαντινή περίοδο αλλά και επί Τουρκοκρατίας και τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Πιο συγκεκριμένα τα ασκητάρια της Παναγίας Ελεούσσας, της Ανάληψης και της Μεταμορφόσεως του Σωτήρος.

Πηγή: Shutterstock

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Το μεγαλύτερο χωριό της Πρέσπας βρίσκεται στις πλαγιές του Βαρνούντα. Πέρα από την ιδιαίτερη ομορφιά του και τη φιλόξενη διάθεση, θα συναντήσετε και την εκκλησία – αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Γερμανού, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως . Πρόκειται για δύο εκκλησίες κολλημένες μεταξύ τους. Η μικρή βυζαντινή εκκλησία κτίστηκε τον 11ο αιώνα, ενώ αργότερα η τρίκλιτη βασιλική προσκολλήθηκε πάνω στη δυτική πλευρά της μικρής.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα