ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Ψηλορείτης: Γνωρίστε το ιερό βουνό της Κρήτης

Ο Ψηλορείτης είναι το ψηλότερο βουνό της Κρήτης. Η οροσειρά της Ίδης, όπως αλλιώς ονομάζεται ο Ψηλορείτης, αποτελείται πολλές κορυφές. Οι ψηλότερες κορυφή είναι ο Τίμιος Σταυρός (2.456μ), ο Αγκαθιάς (2.424μ.), η Στολίστρα (2.325μ.), το Βουλομένου (2.267μ.) και ο Κούσσακας (2.209μ.).

Το επιβλητικό βουνό δεσπόζει στο όμορφο νησί της Κρήτης

Η ανάβαση στο βουνό είναι μια μοναδική εμπειρία, ενώ τα αξιοθέατα, τα ορεινά χωριά και το φυσικό τοπίο είναι εντυπωσιακά. Παρόλα αυτά, τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ζέστης και της έλλειψης σκιάς. Τους χειμερινούς μήνες είναι συνήθως χιονισμένος.

Ιερό βουνό από τη μινωική εποχή, συνδεδεμένο με μύθους και δοξασίες ανά τους αιώνες. Παλαιότερα, οι πλαγιές του βουνού καλύπτονταν από πυκνά δάση, τα οποία φιλοξενούσαν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Σήμερα, τα δάση είναι λιγότερα. Παρόλα αυτά, στο βουνό συνεχίζουν να ζουν σπάνια είδη ζώων όπως ο κρητικός αγριόγατος. Τα πετρώδη τμήματα του βουνού φιλοξενούν σπάνια αρπακτικά. Σημαντική είναι και η χλωρίδα του καθώς στον ψηλορείτη παρατηρούνται ενδημικά φυτά. Στις υπώρειες η βλάστηση είναι θαμνώδης με διάφορα είδη σπάνιων λουλουδιών να ανθίζουν τους ανοιξιάτικους μήνες.

ψηλορείτης, κρήτη
Πηγή: Shutterstock

Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη – Παγκόσμιο Γεώπαρκο UNESCO

Το Γεώπαρκο του Ψηλορείτη ιδρύθηκε το 2001 σαν άτυπο Φυσικό Πάρκο. Λόγω της ομορφιάς, της ιστορίας και της σημασίας του βουνού, εντάχθηκε στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO (2017). Το Γεώπαρκο συμμετέχει ενεργά στη ανάδειξη και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς και της τοπικής ανάπτυξης του γεωτουρισμού και άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

 

Τα αξιοθέατα που θα συναντήσουμε στον Ψηλορείτη

Σημαντικό αξιοθέατο,  στις ανατολικές παρειές του όρους Ίδη, το Ιδαίον Άντρον, ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια της Ελλάδας. Σύμφωνα με το μύθο, εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δίας, πατέρας θεών και ανθρώπων. Εκεί κοντά και ο αρχαιολογικός χώρος Ζωμίνθου, όπου έπειτα από ανασκαφές, βρέθηκε ένας τεράστιος μινωικός οικισμός. Σε υψόμετρο  1.750, 20 χλμ από τα ιστορικά Ανώγεια, βρίσκεται και το Αστεροσκοπείο Σκινάκα, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού είναι ακόμη ένα αξιοθέατο που θα θαυμάσουν όσοι ανέβουν στη ψηλότερη κορυφή του βουνού. Άλλα ιστορικά αξιοθέατα αποτελούν η Μονή Αρκαδίου, το Μοναστήρι του Δισκουριού και της Χαλέπας.

Unsplash

Ο Ψηλορείτης φιλοξενεί επίσης φυσικά αξιοθέατα εντυπωσιακής ομορφιάς. Αξίζει να δείτε τα εντυπωσιακά σπήλαια, όπως τα Κορίτσι, Μαραθοκεφάλα, Σφεντόνη, Μελιδονίου. Βαθιά φαράγγια, όπως το φαράγγι των Πλατανιών και το Πρασσανό φαράγγι καθώς και τα πανέμορφα χωριά του βουνού.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Φύγαμε για πεζοπορία: Κυριακάτικες εξορμήσεις κοντά στην Αθήνα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα