ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 20'
Ρίζες: Κάθε εικόνα τους στο Instagram ισούται πράγματι με χίλιες λέξεις

Κι όμως, ένας λογαριασμός μπορεί να μας ταξιδέψει και να μας γεμίσει νοσταλγικά συναισθήματα. Μέσα από τις εικόνες, αυτός ο «τοίχος» καταφέρνει να μας ενώσει σε έναν κοινό τόπο, να κρατήσει ζωντανή την παράδοση και όλα όσα μας θυμίζουν «σπίτι».

 

-Πείτε μας λίγα λόγια για τη σύλληψη της ιδέας σας και για τα άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτήν.

Η σύλληψη της ιδέας ήρθε αρκετά χρόνια πριν και ήταν του Ανδρέα. Είχε όμως μια άλλη μορφή με περισσότερο focus στη μουσική. Όταν στην πρώτη καραντίνα αποφάσισε να κάνει την ιδέα αυτή κάλεσμα στα social media, ένα post και μια ερώτηση «τί είναι #rizesmas» ήταν αρκετό ώστε να δημιουργηθεί αυτό που βλέπετε σήμερα. Πολύ σύντομα μπήκαμε στην ομάδα άλλα 3 άτομα, η Γεωργία, η Σοφία και η Χριστίνα. Το background μας συνδυάζει δημοσιογραφία, κειμενογραφία, τέχνη, τουρισμό, μουσική και…χωράφια!

 

 

-Ο άνθρωπος βιώνει μια φάση στη ζωή του κατά την οποία «απομακρύνεται» από την παράδοση και αναζητά τη διαμόρφωση μιας νέας ταυτότητας. Στην εποχή μας πιστεύετε αυτό είναι πιο έντονο;

Εμείς θα λέγαμε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήσαμε το αντίθετο. Μια τάση επιστροφής. Μια επιθυμία να γυρίσουμε στις ρίζες, σε αυτά που έχουν σημασία. Θεωρούμε πως η απήχηση του λογαριασμού μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χρονική στιγμή στην οποία συστηθήκαμε. Ο κόσμος έχει ανάγκη το αυθεντικό, το χωριό, τη σύνδεση και τη φύση. Όπως ακριβώς το βιώσαμε και εμείς.

 

 

-Τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη σας, απομακρύνει τον άνθρωπο από τις ρίζες του και τι τον φέρνει πιο κοντά;

Αυτό που μας απομακρύνει είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η απόσπαση προσοχής μας, η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει η καθημερινότητά μας. Αυτό που μας φέρνει κοντά είναι οι αναμνήσεις. Στις Ρίζες προσπαθούμε να παντρέψουμε αυτά τα δύο. Να γίνει η τεχνολογία το μέσο με το οποίο θα μείνουν ζωντανές οι αναμνήσεις και οι ρίζες μας.

 

-Πιστεύετε ότι ο άνθρωπος μπορεί να βρει τις ρίζες του μέσα στο αστικό περιβάλλον; Κι αν ναι, πώς;

Πιστεύουμε πως μια γεύση, μια μυρωδιά, ένα τραγούδι μπορεί σίγουρα να σε μεταφέρει οπουδήποτε. Κι αν εμείς αυτό καταφέρνουμε να το κάνουμε με ένα post, τότε χαιρόμαστε ιδιαίτερα.

 

 

-Ποια μέρη της Ελλάδας έχουν υπάρξει πηγή έμπνευσης για εσάς; Ποια θα προτείνατε σε κάποιον να επισκεφθεί ώστε να «γνωρίσει» τις ελληνικές ρίζες;

Για εμάς έμπνευση είναι οι δικές μας Ρίζες που απλώνονται από τον Πόντο μέχρι την Θεσσαλία. Το μαγικό όμως είναι πως πλέον, έμπνευσή μας αποτελεί όλη η Ελλάδα, καθώς ο κόσμος μας ταξιδεύει στα μέρη του μέσα από τις αναρτήσεις στις οποίες μας αναφέρουν και τις χιλιάδες φωτογραφίες που λαμβάνουμε στο inbox μας. Θεωρούμε ότι κάθε μέρος της Ελλάδας “αξίζει” και στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε σιγά σιγά όλες αυτές τις μεριές της Ελλάδας που έχουν να μας μάθουν πολλά.

 

 

-Έχουμε δει ότι πλέον έχετε δημιουργήσει το δικό σας μαντήλι αλλά και τσάι του βουνού, τα οποία είναι διαθέσιμα προς πώληση. Τι συμβολίζουν για εσάς και πού μπορούμε να τα βρούμε;

Πέρα από τον στόχο μας να καλύψουμε ψηφιακά τις αναμνήσεις μας και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας, στις Ρίζες θέλουμε να στηρίξουμε και νέους σαν εμάς που έχουν όραμα και όνειρα. Έτσι ήρθε η πρώτη ιδέα για collab με τις Myfashionfruit για τη δημιουργία ενός μαντηλιού, το οποίο σχεδίασε για εμάς η Πορφυρία Μοσχοπούλου και τύπωσαν οι The Silk Bastards. Είναι μια ομάδα γυναικών που αγαπάμε και μας αγαπούν και θέλαμε να κάνουμε μαζί κάτι όμορφο και να το υπογράψουμε και οι δύο.

 

Όσο για το τσάι, όπως αναφέραμε παραπάνω, μια από τις ασχολίες της ομάδας μας είναι και η Γη. Το συγκεκριμένο τσάι είναι δικό μας από μια πλαγιά του Ολύμπου όπου το καλλιεργήσαμε, το φροντίσαμε και το μαζέψαμε οι ίδιοι. Στην αναζήτηση ειδικών για να το συσκευάσουμε, πέσαμε επάνω στους Rhoeco, μια ομάδα νέων γεωπόνων από τη Θεσσαλονίκη. Ο επαγγελματισμός, η γνώση και το μεράκι τους μας εντυπωσίασε κι έτσι αποφασίσαμε να τους εμπιστευθούμε το τσαγάκι μας και να βγάλουμε μαζί αυτές τις συλλεκτικές συσκευασίες. Και τα δύο αυτά προϊόντα τα προμηθεύεστε από τα αντίστοιχα eshops των Myfashionfruit και Rhoeco. Για εμάς συμβολίζουν την ελπίδα και την ομορφιά του να συνυπάρχουμε και να συμπορευόμαστε με ομάδες.

 

 

 -Ποια θα θέλατε/ φαντάζεστε να είναι η πορεία του Ρίζες; Ετοιμάζετε κι άλλα project;

Καθώς η απήχηση της σελίδας μας ήρθε πολύ γρήγορα, δε θέλουμε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Υπάρχουν όμως ιδέες και project στα σκαριά που θα βρουν πιστεύουμε το κατάλληλο timing για να ανθίσουν, όπως ακριβώς έγινε μέχρι τώρα. Ήδη αυτό το καλοκαίρι, μας κάλεσαν σε μέρη που πέρυσι τέτοιο καιρό ούτε φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε, όπως η Κάρπαθος και η Αμοργός. Όταν υπάρχει υπομονή, μεράκι, αγάπη και αυθεντικότητα, το σύμπαν συνήθως συνωμοτεί υπέρ σου (που λένε και στο χωριό μας).

Ακολουθήστε τις Ρίζες στο Instagram & στο Facebook για να μοιραστείτε μαζί τους αυτή την υπέροχη εμπειρία.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου