ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Σκάλα Βραδέτου: Η παράξενη και εντυπωσιακή πέτρινη σκάλα της Ελλάδας

Η Σκάλα Βραδέτου αποτελεί σήμερα ένα αξιοθέατο και ένα πεζοπορικό μονοπάτι διαφορετικό από τα άλλα, που θα σας προκαλέσει δέος. Η εντυπωσιακή αυτή σκάλα ένωνε το χωριό Βραδέτο με το Καπέσοβο έως τη δεκαετία του ’70.

Η Σκάλα Βραδέτου είναι βέβαιο πως θα σας μείνει αξέχαστη

Κτίστηκε με ξερολιθιές (πέτρες τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη), αποτελείται από 39 στροφές, έχει ανάπτυγμα 1500μ, διαθέτει 1100 σκαλοπάτια και καλύπτει υψομετρική διαφορά 250μ. Η σκάλα ανεβαίνει την μια πλαγιά του φαραγγιού της Μεζαριάς, ένα φαράγγι που ενώνεται με αυτό του Βίκου.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Cordula Weidinger (@redbull4444)

Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας ειδικά σε φυσικά τοπία με τέτοια ομορφιά, τότε πρέπει να κάνετε τη διαδρομή της σκάλας από το Βραδέτο προς το Καπέσοβο. Η διάρκεια της διαδρομής είναι κάτι λιγότερο από μία ώρα.

Για μαγευτική θέα στη χαράδρα του Βίκου, ανηφορίστε στην τοποθεσία Μπελόη, όπου θα κατεβείτε τη σκάλα του Βραδέτου, ένα μονοπάτι που συνδέει το χωριό με το Καπέσσοβο και παλαιότερα αποτελούσε το μόνο τρόπο προσέγγισης του χωριού.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Unplugged Outdoor (@unpluggedoutdoor)

Πολύ κοντά στο Βραδέτο, μπορείτε να περάσετε από το πολύ κοντινό Μονοδένδρι και τη Βίτσα. Γενικότερα, κάθε χωριουδάκι και φυσικό αξιοθέατο της περιοχής αξίζει την ανακάλυψή σας, γι’ αυτό φροντίστε να οργανώσετε ένα γεμάτο roadtrip που θα σας μείνει αξέχαστο!

Δείτε επίσης στο Διακοπές | Χειμώνας στην Ήπειρο: Οδηγός για όσους δεν ανακάλυψαν ακόμη τη μαγεία της

Τζουμέρκα ή Ζαγοροχώρια; Γιάννενα ή Μαστοροχώρια; Η Ήπειρος τον χειμώνα είναι πιο όμορφη από ποτέ και γι’αυτό πρέπει να είναι η επόμενη χειμερινή σας εξόρμηση.

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένας ολόκληρος κόσμος από μόνα τους.

Ζαγοροχώρια: Τα 5 χωριά που πρέπει να επισκεφθείτε | Φωτό: Shutterstock

Είναι ένας απόλυτος χειμερινός προορισμός, με εντυπωσιακά φυσικά τοπία. Ξεκινώντας από τα Ιωάννινα ο δρόμος είναι δικός σας, για να φτάσετε σε όσα περισσότερα χωριά μπορείτε. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι το Μονοδένδρι, η Βίτσα, το μεγάλο και το μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη και το Ελατοχώρι. Το πλεονέκτημα αυτής της χειμερινής εμπειρίας στα Ζαγοροχώρια είναι πως είστε εντελώς ελεύθεροι να σχεδιάσετε μια δική σας διαδρομή ανάμεσα στα χωριά, τα τοπία και να ζήσετε μια απόδραση που δεν θα βαρεθείτε λεπτό.

Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει και ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών που θα σας προσφέρουν μια υπέροχη εμπειρία διαμονής.

Δείτε επίσης:

Διακοπές: Ιδέες για ένα μοναδικό Σαββατοκύριακο στα Τζουμέρκα


Ζαγοροχώρια: 5 στάσεις για καφέ και γλυκό

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Από την Πέμπτη 7/12 ανεξάρτητος στα περίπτερα