ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Μια αξέχαστη εμπειρία σας περιμένει στο εντυπωσιακό Σπηλαιοπάρκο της Αλμωπίας

Το Σπήλαιο Λουτρών Πόζαρ ανήκει στο Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας, το οποίο είναι το πρώτο και μοναδικό σπηλαιολογικό πάρκο στην Ελλάδα. Θα το βρείτε στους πρόποδες του όρους Βόρας Καϊμακτσαλάν, κοντά στο χωριό Λουτράκι.

Στην περιοχή βρίσκεται ένα μεγάλο σύμπλεγμα περίπου 17 σπηλαίων, τα οποία σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, όταν ακόμη η στάθμη των υδάτων ήταν στο επίπεδο της εισόδου των σπηλαίων και δεν είχε σχηματιστεί ακόμη η πεδιάδα της Αριδαίας.

Ανάμεσα στα σπήλαια του συμπλέγματος ξεχωρίζουν:

spilaio_diakopes1
Πηγή: Unsplash

Το Σπηλαιοβάραθρο

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό βάραθρο βάθους 52 μέτρων, με ενδιαφέροντα διάκοσμο (λευκοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες καλυμμένοι με κοράλλια). Στα τοιχώματα αυτού του σπηλαίου εντοπίστηκαν υπολείμματα παλαιοόχθης, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πριν από χιλιάδες χρόνια η στάθμη των υδάτων στο φαράγγι των Λουτρών βρισκόταν 80 μέτρα ψηλότερα από ότι σήμερα. Από το 2002 έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά.


Hint: Με εκτενείς παλαιοντολογικές ανασκαφές στα σπήλαια της περιοχής, έχουν βρεθεί πολλά είδη θηλαστικών και μία πλούσια συλλογή απολιθωμάτων που ανήκουν σε μία εξαφανισμένη σπηλαία άρκτο ηλικίας 38 χιλιάδων ετών, την Ursus ingressus, η οποία αναφέρεται για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο.


spilaio_diakopes3
Πηγή: Unsplash

Η Αρκουδοσπηλιά

Βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μέτρων. Δεν είναι ακόμα επισκέψιμη, αν και υπάρχει μονοπάτι μέχρι την είσοδό της. Ονομάζεται Αρκουδοσπηλιά γιατί σε αυτήν βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ζώων, κυρίως όμως της άρκτου των σπηλαίων.

Το Σπήλαιο Β

Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του Σπηλαιοπάρκου της Αλμωπίας. Έχει όμορφο διάκοσμο και ψηλές οροφές. Εκεί έχουν βρεθεί εργαλεία, θραύσματα κεραμικής νεολιθικής και νεότερης κατοίκησης.

Όλα τα απολιθώματα και τα ευρήματα από τις ανασκαφές στεγάζονται στις εκθέσεις του Φυσιογραφικού και Λαογραφικού Μουσείου Αλμωπίας στα Λουτρά και στο δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία.

Δείτε επίσης:

Εκδρομή στη Μονή Παναγίας Σουμελά: Μια ξεχωριστή εξόρμηση


2+1 αποδράσεις του Σαββατοκύριακου για τους Θεσσαλονικείς

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Kυκλοφορεί στις 03/12 με το «Βήμα της Κυριακής»