ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Στο Καστελλόριζο το πιο πρωτότυπο μουσείο της Ελλάδας διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων

Κατά το τριήμερο 24-26 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου, ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός για ολόκληρη τη χώρα.

Το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης

Πρόκειται για μια διοργάνωση υψηλού επιστημονικού επιπέδου και  κυρίως μια μεγάλη γιορτή επιστήμης, προσφοράς νέας γνώσης και χαράς στους κατοίκους του ακριτικού νησιού. Το Καστελλόριζο διακρίνεται στους γρίφους, καθώς εκεί βρίσκεται το ομώνυμο Μουσείο, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Γρίφων παγκοσμίως. Πρόσφατα δε, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).

Το φεστιβάλ καλεί το κοινό κάθε ηλικίας όχι απλά να παρακολουθήσει αλλά και να συμμετάσχει ενεργά σε μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις, στοχευμένες ξεναγήσεις, επιστημονικούς διαλόγους, θεατρικά παιχνίδια, πρωτότυπα δρώμενα, διαδραστικά πειράματα, εκθέσεις, αφηγήσεις παραμυθιών κ.ά. από αξιόλογους επιστήμονες διαφόρων ερευνητικών φορέων της χώρας.

Πηγή: shutterstock

Πάνω από 50 επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου με μόνο κίνητρο την αγάπη τους για την επιστήμη. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, κύρια δράση του Σωματείου ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου, με πολυετή πείρα στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης.

Ποιο είναι όμως το Μουσείο Γρίφων;

Το Μουσείο Γρίφων

Είναι ίσως από τα πιο πρωτότυπα μουσεία της χώρας μας! Το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, το πρώτο στην Ελλάδα, διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή γρίφων στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Ιδρύθηκε από τον μαθηματικό Πανταζή Χούλη και διαθέτει 4000 εκθέματα.

Λειτουργεί δωρεάν χειμώνα/καλοκαίρι κι έχει καταπλήξει θετικά τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων επισκεπτών που έρχονται στο νησί αποκλειστικά για το Μουσείο Γρίφων. Αν και υπάρχουν μόνο τέσσερα άλλα Μουσεία Γρίφων σε άλλες χώρες (που καλύπτουν όλα τα είδη γρίφων), αυτό στο Καστελλόριζο είναι το μόνο διαδραστικό.

Πηγή: shutterstock

Bonus: Το Καστελλόριζο έχει μεγάλη παράδοση στους γρίφους, κάτι που αποδεικνύεται (1) από περιοδικά με γρίφους του 19ου αιώνα που υπάρχουν στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, (2) από την ύπαρξη αμέτρητων αινιγμάτων με τη μορφή ποιήματος στην εφημερίδα  Καστελλοριζιακά Νέα της δεκαετίας του 60, και (3) την τακτική εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Γρίφων από δύο πολύ-βραβευμένους Έλληνες, αμφότεροι με καταγωγή από το Καστελλόριζο.

Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα έχει ιστορικά αποδεδειγμένη παράδοση στους γρίφους, με το Οστομάχιον του Αρχιμήδη να αποτελεί τον πρώτο τρισδιάστατο γρίφο της ανθρωπότητας, το Αίνιγμα της Σφίγγας να αποτελεί τον πρώτο λεκτικό γρίφο, ενώ ο Λαβύρινθος, το Κουτί της Πανδώρας και ο Γόρδιος Δεσμός, χρησιμοποιούνται συχνά ως ονόματα για σημερινούς γρίφους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Περισσότερα για την επίσκεψή σας στο Καστελλόριζο, θα βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα