ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Στους βορειότερους αμπελώνες ανάμεσα σε βουνά και λίμνες

Η σύγχρονη οινική Κοζάνη έχει πολλά να επιδείξει με την Σιάτιστα, από τη μια, όπου η αμπελοκαλλιέργεια είναι παρούσα από τον 15ο αιώνα και από την άλλη με το Βελβεντό με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που καθορίζει η γειτνίαση με τη λίμνη. Ξεχωρίζει και ο λιαστός οίνος της Σιάτιστας, με τα σταφύλια να στεγνώνουν πρώτα σε εσωτερικούς χώρους και στη συνέχεια, πιο πλούσια σε σάκχαρα, να οινοποιούνται σε γλυκά κρασιά. Στον οινικό χάρτη της Ελλάδας και η Καστοριά με τον αμπελώνα της αλλά και τον ομώνυμο ΠΓΕ οίνο από το 2006.

ΠΓΕ: Σιάτιστα, Βελβεντός, Καστοριά.

 

Ποικιλίες σταφυλιών

Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Μπατίκι Πρεκνάδι, Gewurtztraminer, Ξινόμαυρο (κλωνος V3 Bελβεντού), Μοσχόμαυρο, Χονδρόμαυρο, Merlot, Cinsault, Cabernet Sauvigno, Cabernet franc. Λημνιώνα, Τσαπουρνάκος.

Οινοποιεία

Αμπελουργία Οινοποιία Διαμαντή, Αμπελώνας Καμκούτη, Κτήμα Βογιατζή, Κτήμα Ζανδέ, Οινοποιία Σιάτιστας “Δύο Φίλοι”, Κτήμα Στεργίου, Κτήμα Μάγγελ.

 

Στον οινικό χάρτη της Φλώρινας τις εντυπώσεις κλέβει το Αμύνταιο, που ανήκει στους ηπειρωτικούς, ψυχρούς αλλά και μεγάλου υψομέτρου αμπελώνες της Ελλάδας (ο βορειότερος ελληνικός αμπελώνας). Οι ιδιαίτερες συνθήκες της καλλιέργειας –υψόμετρο 800 μ., γειτνίαση με λίμνες, αμμώδη εδάφη, μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα– δίνουν πολύ ενδιαφέροντα ερυθρά κρασιά αλλά και έντονα αρωματικά ροζέ, όπως και προκλητικά αφρώδη. Μόνο από το Ξινόμαυρο τα ερυθρά καθώς και τα ροζέ κρασιά είναι ΠΟΠ, ενώ από τις άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται, ελληνικές και διεθνείς, παράγονται ΠΓΕ και Ποικιλιακοί Οίνοι.

ΠΟΠ: Αμύνταιο, ΠΓΕ: Φλώρινα

 

Ποικιλίες σταφυλιών

Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Sauvignon blanc, Gewurtztraminer, Ροδίτης, Ξινόμαυρο, Syrah, Merlot.

Οινοποιεία

ΕΑΣ Αμυνταίου, Κτήμα Άλφα, Κτήμα Καρανίκα, Κτήμα Κυρ Γιάννη, Κτήμα Πάντου, Οινοποιείο Δημόπουλος.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα