ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Τα Μουσεία στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την ελιά

Εάν σας ενδιαφέρει να ανακαλύψετε την ανεκτίμητη αξία της ελιάς για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό μας δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε ένα από τα Μουσεία Ελιάς και Λαδιού που θα συναντήσετε σε μερικά σημεία της χώρας. Τα μουσεία αυτά παρουσιάζουν εκθέματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια και συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή λαδιού, βρώσιμης ελιάς αλλά και καλλυντικών προϊόντων.

 

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού | Σπάρτη

Πηγή: Unsplash

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, σας ταξιδεύει στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.
Στόχος του Μουσείου είναι να φωτίσει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα του τόπου μας, και γενικά με τον μεσογειακό χώρο.

Εκεί έχετε την ευκαιρία να δείτε τις πρώτες μαρτυρίες για την παρουσία της ελιάς και την παραγωγή του λαδιού στον ελλαδικό χώρο. Θα δείτε ακόμα πώς η ελιά προσλαμβάνει συμβολική διάσταση στη μυθολογία, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων.

Πηγή: Unsplash

Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων | Άνδρος

Το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων είναι ο ελαιόμυλος του Πιτροφού. Ο διαμορφωμένος από τον Δ. Χέλμη ισόγειος χώρος όπου βρίσκεται το παλιό λιοτρίβι, έχει μετατραπεί σε επισκέψιμο μουσειακό χώρο ως το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων. Διασώζει όλο τον εξοπλισμό του και σε ταξιδεύει στη προβιομηχανική περίοδο και την ζωοκίνητη τεχνολογία των εγκαταστάσεων παραγωγής ελαιόλαδου. Η αισθητική και η λειτουργικότητα της Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής αποτυπώνεται στη πρόσοψη του, την εσωτερική λιθοδομή και άλλα αξιοσημείωτα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Πηγή: Unsplash

Μουσείο Ελιάς και Ελαιόλαδου | Θάσος

Με όραμα τη σύνδεση της παραγωγικής διαδικασίας με την ιστορία και πολιτισμού του τόπου, το Μουσείο δημιουργήθηκε δίπλα ακριβώς από το ελαιοτριβείο. Εκτός από τα παραδοσιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το άλεσμα της ελιάς και την παραγωγή του ελαιόλαδου, στο Μουσείο θα βρείτε και μία πλούσια έκθεση φωτογραφίας για την ιστορία της Ελιάς και την σύνδεσή της με τον ελληνικό πολιτισμό.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Athens Guide: Τα στέκια της πόλης για γεύσεις από… νησί


Athens Guide: 4+1 αυλές της πόλης για παραδοσιακό φαγητό

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα