ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Τα ορεινά καταφύγια που σας περιμένουν για μοναδικά Σαββατοκύριακα

Για να τα προσεγγίσετε ίσως χρειαστεί να περάσετε κακοτράχαλους δρόμους. Ίσως χρειαστεί να πεζοπορήσετε. Αλλά εκεί κρύβεται η μαγεία τους.

Τα ορεινά καταφύγια στέκουν μοναχικά ανάμεσα σε πλαγιές και οροπέδια και αποτελούν χώρο σωτήριο για τον άνθρωπο.

Είναι παράλληλα και μέρη μοναδικής ομορφιάς, που μόλις φτάσετε στους ζεστούς χώρους τους, θα αποζημιωθείτε.

Καταφύγιο Μπάφι – Πάρνηθα

Αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε πολύ από την Αθήνα, τότε το καταφύγιο Μπάφι είναι αυτό που ψάχνετε. Σε μόλις μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας θα βρίσκεστε στην Πάρνηθα και στο καταφύγιο Μπάφι. Είναι ιδανικός προορισμός ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες αφού μπορείτε να περάσετε ατελείωτες ώρες πλάι στο τζάκι αλλά και να ξεκινήσετε την ημέρα σας με έναν καφέ με θέα το υπέροχο τοπίο. Στο καταφύγιο λειτουργεί κουζίνα με διάφορα εδέσματα αλλά τον χειμώνα, must είναι η παραδοσιακή φασολάδα. Όσον αφορά τη διαμονή σας μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε prive δωμάτια ή σε άλλα με περισσότερες κλίνες (τύπου hostel) αν είστε μεγάλη παρέα.

Πηγή: Unsplash

Καταφύγιο Μιχάλης Δεφνέρ – Παρνασσός

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.820 μέτρα. Είναι ίσως η πιο οικονομική διαμονή που μπορείτε να βρείτε δίπλα από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Διαθέτει ένα πανέμορφο σαλόνι και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 35 άτομα.

Καταφύγιο Μιχάλης Νικολάου – Δίρφυς

Στην πανέμορφη Εύβοια δεσπόζει ένα μοναδικό βουνό, η Δίρφυς, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε πολύ γρήγορα από την Αθήνα. Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.120 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 45 άτομα. Βέβαια, το συγκεκριμένο καταφύγιο δεν προσφέρει φαγητό ή καφέ αλλά μόνο διαμονή, οπότε πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα εφόδια.

Καταφύγιο Βελουχίου  Αθανάσιος Λευκαδίτης  – Βελούχι

Σε υψόμετρο 1.875 μέτρων θα βρείτε το ορειβατικό καταφύγιο Βελουχίου. Από τη βεράντα του θα αντικρίσετε μια μοναδική θέα στην κορυφή του Τυμφρηστού.

Καταφύγιο Βαρδούσια

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα καταφύγια της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.960 μέτρα. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 60 άτομα. Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα με φαγητό. Για να φτάσετε εκεί, θα πρέπει να επιλέξετε είτε τον δασικό δρόμο από το χωριό Αθανάσιος Διάκος (με αυτοκίνητο) ή την πεζοπορία με διάρκεια 3 ωρών από το μονοπάτι Ε4.

Καταφύγια Ολύμπου

Καθώς ο Όλυμπος είναι το πιο δημοφιλές βουνό, το πρώτο του καταφύγιο σημείωνε μεγάλη επισκεψιμότητα. Γι’ αυτό πλέον υπάρχουν συνολικά 9 καταφύγια σε όλες τις πλευρές του βουνού. Από αυτά τα 6 είναι ανάγκης και δεν είναι επανδρωμένα από προσωπικό.

Πηγή: Unsplash

Τα καταφύγια παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε επισκέπτες και τουρίστες γενικού ενδιαφέροντος, πεζοπόρους, ορειβάτες, ποδηλάτες, αναρριχητές και σκιέρ (χιονοδρόμους). Η κύρια περίοδος λειτουργίας αυτών είναι μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου ενώ κάποια από αυτά λειτουργούν και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ένα από τα καταφύγια είναι το «Σπήλιος Αγαπητός». Αυτό βρίσκεται σε υψόμετρο 2.040 μέτρων στη θέση «Μπαλκόνι» του Ολύμπου. Έχει χωρητικότητα 110 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο. Άλλο δημοφιλές καταφύγιο είναι το «Γιώσος Αποστολίδης». Είναι το υψηλότερο ελληνικό καταφύγιο σε υψόμετρο 2.700 μέτρων δίπλα στην κορυφή «Προφήτης Ηλίας». Έχει χωρητικότητα 90 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο. Τέλος, ένα ακόμη μαγικό καταφύγιο είναι το «Χρήστος Κάκκαλος», που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.640 μέτρων, στην άκρη του Οροπεδίου των Μουσών. Έχει χωρητικότητα 17 ατόμων και διαθέτει οργανωμένη κουζίνα.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα