ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 19'
This Cooking Man: Ο Κωνσταντίνος Μπόλας μας ξεναγεί στη γιορτινή κουζίνα του

Η αγάπη για το καλό φαγητό, στην κουζίνα του Κωνσταντίνου Μπόλα (This Cooking Man) μετατρέπεται σε τελετουργία. Τα υλικά είναι προσεκτικά επιλεγμένα, ενώ η γκάμα των συνταγών είναι ευρεία και ξεκινά από ένα χυλωμένο γιουβετσάκι και φτάνει μέχρι την κλασική Crème brûlée. Για εκείνον, το φαγητό παίρνει τον χρόνο και την αγάπη που του χρειάζεται για να βγει όπως ακριβώς πρέπει. Ίσως στην νοστιμιά των πιάτων του να βοηθά και το soundtrack που ο ίδιος δίνει σε κάθε πιάτο. Μέσα από το γαστρονομικό του ημερολόγιο, ο Κωνσταντίνος, με την μοναδική του αισθητική μας προσκαλεί σε έναν κόσμο αισθήσεων όπου μια μικρή ιστορία και η ανάλογη μουσική συνοδεύει την κάθε συνταγή.

 

Ποιος είναι ο Τhis cooking man;

Είναι ένας ερασιτέχνης λάτρης του φαγητού, που του αρέσει να διαβάζει δεκάδες βιβλία που ασχολούνται με την μαγειρική, το κρασί και τα κοκτέιλ, να μαγειρεύει και να περιποιείται την οικογένεια και τους κοντινούς του ανθρώπους, προσφέροντας τους όλη την αγάπη του για την μαγειρική και την φιλοξενία.

Τι θα περιλαμβάνει το εορταστικό μενού που σχεδιάζεις και με τι κρασιά θα το συνοδεύσεις;

Θα περιλαμβάνει οικείες και αγαπημένες γεύσεις χωρίς πειραματισμούς και πειραγμένες συνταγές. Η οικογένεια και οι φίλοι, θα περιμένουν με ανυπομονησία την κολοκυθόσουπα με το κάστανο για να τους ζεστάνει και να τους ανοίξει την όρεξη, την χειροποίητη τάρτα με μανιτάρια και μπεσαμέλ, τις baby πατάτες με δεντρολίβανο και φυσικά το πιο μαλακό Beef Bourguignon που έχει ψηθεί για πάνω από 6 ώρες.

Τα κρασιά θα ξεκινάνε από δροσερά Riesling, σε βαρελάτα Chardonnay και θα κλείνουν με αγαπημένα κόκκινα που τα κρατούσα για να τα μοιραστώ με τους αγαπημένους μου.

Ποια βιβλία ή σεφ έχουν καθορίσει τον μαγειρικό σου χαρακτήρα;

Οι σεφ και όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την μαγειρική, μου προκαλούν τον θαυμασμό κάθε φορά που μιλάω ή διαβάζω γι αυτούς. Οι γυναίκες σεφ έχουν τον σεβασμό μου περισσότερο γιατί πέρα από την σκληρή δουλειά πρέπει να έχουν και την δύναμη και το κουράγιο να καθιερωθούν σε ένα -αδίκως- ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Έχω ένα πάθος με τα μαγειρικά βιβλία, συλλέγω και διαβάζω ακατάπαυστα. Τα οδοιπορικά του Anthony Bourdain, την υπέροχη βιογραφία της Dominique Crenn (η πρώτη γυναίκα σεφ που κέρδισε 3 αστέρια Michelin στις Η.Π.Α), τις συνταγές της Julia Child και του Jacques Pepin.   Ποιο θα είναι το soundtrack του εορταστικού μενού; Οτιδήποτε θα αρέσει στον οικοδεσπότη και στους καλεσμένους. Σίγουρα χριστουγεννιάτικη, με τον Frank Sinatra να εναλλάσσεται με Vince Guaraldi και Bing Crosby.  Περίγραψέ μας το πρώτο brunch της χρονιάς

.

Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι φίλος του brunch γιατί θεωρώ ότι υποβαθμίζει την αξία του πρωϊνού και του μεσημεριανού. Ωστόσο, δεν θα έλεγα όχι σε ένα κρύο Prosecco ή ένα ελαφρύ κοκτέιλ με σαμπάνια (Πρωτοχρονιά είναι αυτή!), φρεσκοκομμένη μορταδέλα με τριμμένο φιστίκι, ελαιόλαδο και μια μυρωδάτη Quiche Lorraine.  

Ποια εορταστικά κοκτέιλ θα έχουν την τιμητική τους στο This cooking man; Πες μας μια συνταγή.

Unsplash

Τα «σπιτικά» κοκτέιλ δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκα με ακριβά υλικά και ποτά. Έχω μια αδυναμία στα κλασικά κοκτέιλ των δεκαετιών 30’ και 40’, τότε που απαιτούνταν 3, το πολύ 4 διαφορετικά ποτά για να φτιάξεις κάτι μοναδικό, όπως ένα Negroni, Martini ή Old Fashioned.

Και επειδή είναι Χριστούγεννα, θα προτείνω ένα εορταστικό Old Fashioned με σιρόπι που έχει περισσέψει από τα σπιτικά μελομακάρονα (φυσικά και μπορεί κάποιος ή κάποια να φτιάξει μόνο το σιρόπι).

 

Christmas Old Fashioned

60 ml Μπέρμπον Ουίσκι

7.5 ml Σιρόπι από τα μελομακάρονα*

4 σταγόνες Angostura Bitters

           το ¼ από ένα πορτοκάλι

φλούδα και κεράσι μαρασκίνο

          

         *1 κούπα ζάχαρη demerara, ½ κούπα νερό, φλούδα από 1 πορτοκάλι, 1 ξυλάκι κανέλας, 2 καρφάκια γαρύφαλλο.

          Προσθέτεις όλα τα υλικά, φέρνεις σε βρασμό, αποσύρεις μετά από 7-8’. Αφήνεις να κρυώσει τελείως. Το αποθηκεύεις στο ψυγείο για 3 εβδομάδες.

 

Πες μας έναν αγαπημένο σου γαστρονομικό προορισμό σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Θεσσαλονίκη αυτή την στιγμή είναι μια πόλη που νιώθεις ότι ζει και αναπνέει για το φαγητό. Τόσες επιλογές και όλες σε ένα υψηλά νόστιμο επίπεδο που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Για το εξωτερικό, η Ιταλία ήταν και θα είναι η μεγάλη μου αδυναμία. Πρώτη επιλογή, η περιοχή της Τοσκάνης. Η προσωπική μου γαστρονομική Μέκκα.

Τι προορισμούς περιλαμβάνει το γαστρονομικό-ταξιδιωτικό bucket list σου;

Θέλω να επισκεφτώ χώρες όπως το Μεξικό και η Ιαπωνία, που γαστρονομικά έχουν τέτοια ιστορία που προκαλούν τον θαυμασμό και την περιέργειά μου να τις ανακαλύψω. Ένα άλλο στοίχημα με τον εαυτό μου είναι να γυρίσω κάθε μικρή και μεγάλη πόλη της Ιταλίας, από τo Bergamo στις Άλπεις μέχρι τις Συρακούσες στα νότια της Σικελίας.

Βρείτε τον This Cooking Man στο Instagram

 

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Ελλάδα – Μαρόκο με μηχανή; Οι Greek Adventure Riders το έκαναν


Φώτης Θεοχάρης: Ο ορειβάτης που θέτει στόχους πιο ψηλά από τις κορυφές

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα