ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 10'
Απόδραση στην Κοζάνη: Τι κάνει τις Απόκριες τόσο ξεχωριστές;

Η Κοζάνη αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους αποκριάτικους προορισμούς, με έναν ιδιαίτερο εορτασμό να κατακλύζει τους δρόμους της πόλης. Η μακεδονίτικη πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο πάρτι, μια γιορτή γεμάτη ψυχαγωγία, γλέντι και απόλαυση.

Τα αποκριάτικα δρώμενα της πόλης έχουν ξεκινήσει την ιστορία τους περισσότερο από έναν αιώνα πριν. Η εσωτερική ανάγκη των ντόπιων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για διασκέδαση και έκφραση διατηρούν ανά τα χρόνια τα έθιμα και τις παραδόσεις ζωντανά.

 

Η γιορτή ξεκινά από την Τσικνοπέμπτη και μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα, στην πόλη θα απολαύσετε αποκριάτικες εκδηλώσεις, μουσικές και τραγούδια, κυνήγι θησαυρού, παιδικές παρελάσεις. Στην κεντρική πλατεία, καθημερινά, ομάδες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ξεχύνονται στους δρόμους, ανεβάζοντας τη διάθεση στα ύψη.

Τι καθιστά όμως τις Απόκριες τόσο μοναδικές εδώ;

Σήμα κατατεθέν της Κοζανίτικης Αποκριάς είναι οι Φανοί. Πρόκειται για φωτιές που ανάβουν σε διάφορα μέρη στις γειτονιές της Κοζάνης το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς, όπου γύρω από αυτές στήνονται μεγάλα γλέντια και χοροί. Οι ντόπιοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με άφθονο κρασί, φαγητό και παραδοσιακή μουσική. Εδώ, θα δοκιμάσετε εξαιρετικές παραδοσιακές πίτες, τα γνωστά «κιχί».

Κάθε βράδυ καίγεται κι ένας Φανός γύρω από τον οποίο ο κόσμος διασκεδάζει, χορεύει και γλεντάει, με την πόλη να καθίσταται ένα μέρος για διαφορετικές Απόκριες με εθιμικό χαρακτήρα. Ο Φανός παραδίδεται με εντυπωσιακή συνέπεια από γενιά σε γενιά, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες αλλά διατηρεί αναλλοίωτη την ιστορία του που κρατά από τη Μακεδονία και την Ήπειρο.

Τα τραγούδια που θα ακούσετε τις ημέρες αυτές στην Κοζάνη είναι συγκεκριμένα. Τραγούδια αγάπης, νοικοκυρίσια, κλέφτικα και σκωπτικά, που σατιρίζουν και διακωμωδούν τον καθημερινό τρόπο ζωής, την επικαιρότητα, κα.

 

2022: Όπως και πέρυσι, μετά την απόφαση για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, οι εκδηλώσεις της Κοζανίτικης αποκριάς θα είναι και φέτος τηλεοπτικές και διαδικτυακές. Έπειτα από ανακοίνωση του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Κοζάνης, απαγορεύεται η διενέργεια αποκριάτικων παρελάσεων και αντίστοιχων υπαίθριων δημόσιων ψυχαγωγικών εορταστικών εκδηλώσεων.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ

| Απόκριες: Τα δημοφιλέστερα καρναβάλια στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου