Το Διακοπές προτείνει: Ο γύρος της Αρκαδίας σε 7+1 χωριά

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 5'

Ανάμεσα σε βουνά και δάση, στη καρδιά της Πελοποννήσου, απλώνεται η πανάρχαια αρκαδική γη. Φωλιασμένη ανάμεσα στα καταπράσινα τοπία είναι ένας τόπος προικισμένος από τη φύση, που σας επιφυλάσσει πανέμορφες εξορμήσεις. Με μια απόδραση σε μερικά από τα χωριά της Αρκαδίας είναι βέβαιο πως θα περάσετε αξέχαστες διακοπές.

Λεβίδι

Το οδοιπορικό στην ορεινή Αρκαδία ξεκινά από το αρχοντικό Λεβίδι, το πρώτο που συναντάμε μετά την Τρίπολη. Πνιγμένο στο πράσινο, με όμορφα, πετρόχτιστα σπίτια, αποτελεί ένα υπέροχο καλωσόρισμα στην Αρκαδία, ιδανικό για να απολαύσετε καφέ και φαγητό στην γραφική πλατεία του.

Βυτίνα

Ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα της Πελοποννήσου είναι η Βυτίνα. Μια πανέμορφη γραφική πόλη, γεμάτη πετρόκτιστα σπίτια και φιλόξενους ανθρώπους. Διαθέτει ορισμένους πολύ γραφικούς ξενώνες και παραδοσιακά ταβερνάκια που θα απολαύσετε ψητό κρέας και ζεστά μαγειρευτά. Μη φύγετε, αν δεν προμηθευτείτε χειροποίητα ζυµαρικά, καρύδια, βότανα, φυσικά το κορυφαίο µέλι «Ελάτης Μαινάλου Βανίλια» αλλά και το ρακόμελο ή οινόμελο της περιοχής.


Τα 3 ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα για το Σαββατοκύριακο


Λαγκάδια

Ένα γραφικό ιστορικό χωριό 18 χλμ. από τη Δημητσάνα. Είναι γνωστό ως το «κρεμαστό χωριό της Γορτυνίας», καθώς είναι χτισμένο στα 1000 μ. υψόμετρο σε κλίση 70 μοιρών σε μια πλαγιά του Μαινάλου, απολαμβάνοντας προνομιακή θέση και επιβλητική θέα στο κατάφυτο τοπίο γύρω του. Κατά την επίσκεψη σας στο χωριό, απολαύστε τον καφέ και τους παραδοσιακούς μεζέδες στην πλατεία του χωριού.

Δημητσάνα

Ένας ακόμη γραφικός οικισμός της Αρκαδίας είναι η Δημητσάνα. Το ίδιο όμορφος με τη Βυτίνα και με τις ίδιες παραδοσιακές γεύσεις που επιβάλλεται να δοκιμάσετε.

Επισκεφθείτε την Βιβλιοθήκη της και το Μουσείο Υδροκίνησης αλλά μη παραλείψετε και κάτι πιο extreme. Ο ποταμός Λούσιος και το φαράγγι του είναι ένα φυσικό αξιοθέατο της περιοχής για το οποίο υπάρχουν αρκετά σημεία εύκολης πρόσβασης δίπλα στα ορμητικά νερά και το ιδιαίτερης ομορφιάς παραποτάμιο μονοπάτι του. Ο ποταμός Λούσιος προσφέρεται μάλιστα για αρκετές ορεινές δραστηριότητες και σπορ όπως rafting, trekking και canoe kayak, τα οποία αν δοκιμάσετε σίγουρα θα σας αφήσουν μια πολύ γλυκιά επίγευση αυτού του ταξιδιού.

Στεμνίτσα

Στην γεμάτη εκπλήξεις Αρκαδία, θα βρείτε την Στεμνίτσα. Πρόκειται για μια ιστορική κωμόπολη της Γορτυνίας με πετρόχτιστα σπίτια, χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Mαινάλου, σε υψόμετρο 1.100μ.

Χρησιμοποιήστε την Στεμνίτσα ως ορμητήριο για το ελατόδασος Μαίναλου αλλά και τον Λούσιο Ποταμό. Ακόμη, κατά την χειμερινή περίοδο θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, για δεκάδες δραστηριότητες.

Mετά τις βόλτες και τις περιηγήσεις στο υπέροχο περιβάλλον, θα έρθει η ώρα για καλό φαγητό. Μερικά από όσα πρέπει να γευτείτε μόλις τα δείτε σε κάποιο κατάλογο είναι ο κόκορας με χυλοπίτες, ο λαγός με σκορδαλιά, αρνάκι σε πολλές παραλλαγές, η χορτόπιτα, το κατσικάκι αλλά και το αγριογούρουνο τηγανιά.

Πλάτανος Κυνουρίας

Το μαγευτικό χωριό είναι χτισμένο στην καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 450 μέτρων. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός χάρη στην γραφικότητά του και στο υπέροχο φυσικό τοπίο που τον αγκαλιάζει.

Τα πετρόχτιστα σπιτάκια, τα γραφικά σοκάκια, τα τρεχούμενα νερά, η επιβλητική παλιά εκκλησία της Αγίας Άννας, ο νερόμυλος και η πέτρινη βρύση είναι μερικά από τα στοιχεία του χωριού που το καθιστούν τόσο γραφικό. Κοντά στο χωριό, βρίσκεται το φαράγγι Σπηλακίων και το φαράγγι της Λεπίδας.

Καστρί

Στις πλαγιές του βουνού Πάρνωνα, στα 940 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται η ορεινή κοινότητα του Καστρίου.

Το Καστρί είναι ένα γραφικό χωριό της Κυνουρίας, χτισμένο στον Πάρνωνα σε υψόμετρο 950 μ., και ανήκει στα λεγόμενα Καστριτοχώρια. Λόγω της φυσικής ομορφιάς της, η περιοχή γύρω από το Καστρί και τα Καστριτοχώρια έχει δίκαια χαρακτηριστεί ως το «Πήλιο της Αρκαδίας».

Το Καστρί αποτελείται από εφτά χωριά (Άγιος Νικόλαος ή Καστρί που θεωρείται το κεφαλοχώρι, Μεσορράχη, Ωριά, Νέα Χώρα, Έλατος, Περδικόβρυση και του Καράτουλα).

Καστάνιτσα

Η Καστάνιτσα είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωρίο χτισμένο στις πλαγιές του καταπράσινου Πάρνωνα, σε υψόμετρο 850 μέτρων, και είναι από τους γραφικότερους παραδοσιακούς οικισμούς όχι μόνο της Αρκαδίας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Γι’ αυτό είναι ένας ιδανικός προορισμός για μια απόδραση του Σαββατοκύριακου το Φθινόπωρο που το φυσικό τοπίο θα σας μείνει αξέχαστο. Το βέβαιο είναι πως θα απολαύσετε τις γραφικές εικόνες του χωριού, το φυσικό κάλλος αλλά και το νόστιμο φαγητό.

Δείτε επίσης:

Αποδράσεις για όμορφα roadtrip με αφετηρία την Πάτρα


Ο Βασίλης Μαντζουράνης μας ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη μέσα από τα video του

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα