ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Το φυσικό κάλλος της Αλοννήσου: Μια μοναδική εξερεύνηση

Η Αλόννησος, πέρα από απαράμιλλης μεσογειακής ομορφιάς προορισμός, αποτελεί και ένα νησί με έντονο φυσικό στοιχείο. Φιλοξενεί παρθένες παραλίες και άγρια θαλάσσια ζωή, που αξίζει να γνωρίσετε.

 

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ

Το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας, βρίσκεται στη μαγευτική Αλόννησο. Ήδη από το 1992 η περιοχή ανακηρύχθηκε “Εθνικό Θαλάσσιο πάρκο”, με σκοπό την προστασία του βιότοπου και της μεσογειακής φώκιας (monachus monachus).  Στο εντυπωσιακό πάρκο συναντάται ένας μοναδικός συνδυασμός θαλάσσιων και χερσαίων Μεσογειακών βιοτόπων, με εκατοντάδες είδη ζώων και φυτών.

Πηγή: unsplash

ΤΑ ΝΗΣΙΑ

Φυσικά, η ευρύτερη περιοχή εκτός από την παρατήρηση των άγριων ζώων, προσφέρει και την ευκαιρία να περιηγηθείτε σε μνημεία με πολιτισμικό ενδιαφέρον από την Προϊστορική, την Κλασική αλλά και τη Βυζαντινή περίοδο. Και φυσικά, να απολαύσετε το μπάνιο σας, στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

 

Κυρά Παναγιά

Το πρώτο νησί που θα συναντήσετε στο βόρειο τμήμα του Πάρκου. Ένα ορεινό νησί, με πυκνή χαμηλή βλάστηση. Κυρίαρχα είδη είναι ο σχίνος και τα πουρνάρια. Κάποια δρομολόγια, κάνουν στάση για κολύμπι, στους κόλπους του Αγίου Πέτρου και του Πλανήτη. Ανατολικά, θα συναντήσετε το μεταβυζαντινό μοναστήρι που έχει αφιερωθεί στη Γέννηση της Θεοτόκου.

 

Περιστέρα

Εξαιρετικής σημασίας νησί, όπου ανακαλύφθηκε το αρχαίο ναυάγιο, έπειτα από υποβρύχιες έρευνες. Συνδυαστικά με αρχαιολογικά ευρήματα, μας αποδεικνύεται η πολιτισμική σημασία του νησιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής, κατά την αρχαιότητα.

 

Γιούρα

Ένα βραχώδες νησάκι, που φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Εκεί βρίσκεται και το σπήλαιο του Κύκλωπα. Το νησί μάλιστα έχει ανακηρυχθεί ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, καθώς φιλοξενεί καταφύγια και σπηλιές όπου ζουν οι μεσογειακές φώκιες.

Πηγή: Unsplash

 

Ψαθούρα

Ένα διαφορετικό νησί, στη βόρεια μεριά του Πάρκου. Το νησί διαθέτει εξαιρετικά είδη θάμνων και χλωρίδας, όπως το ρέικι. Η παραλία του, το Μανδράκι, έχει επίσης χαρακτηριστική ομορφιά. Η λευκή άμμος σε συνδυασμό με τους μαύρους βράχους, την καθιστούν μοναδική. Στην Ψαθούρα, θα ανακαλύψετε και έναν φάρο, χτισμένο τον 19ο αιώνα, από Γάλλους μηχανικούς.

 

Πιπέρι

Το σημαντικότερο νησί στο Πάρκο, λόγω της σπάνιας χλωρίδας που διαθέτει (πευκόδασος, σχίνο, πουρνάνια και άλλα). Διαθέτει απόκρημνες ακτές και απρόσιτα βράχια, που βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες και αρπακτικά. Τέλος, φιλοξενεί μεγάλο αριθμό του γερακιού μαυροπετρίτης. Λόγω των παραπάνω, υπόκειται σε αυστηρή προστασία.

 

Σκάντζουρα

Στο παρελθόν, το νησί ήταν μοναστικό κέντρο. Από το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι, στην κορυφή του νησιού, θα απολαύσετε πανοραμική θέα. Καλύπτεται από μακία βλάστηση και ένα μικρό δάσος με κέδρους. Το νησί και οι γύρω βραχονησίδες αποτελούν καταφύγιο γλάρων και γερακιών.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Από την Πέμπτη 7/12 ανεξάρτητος στα περίπτερα