ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Το νησί με τις 365 εκκλησίες

Ένα νησί στις όμορφες Κυκλάδες, σύμφωνα με την παράδοση, αριθμεί 365 εκκλησίες. Μία για κάθε μέρα του χρόνου. Ο λόγος για την Ίο, ένα νησί με έντονα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Παρόλο που στα νησιά των Κυκλάδων είναι σύνηθες να συναντάμε εκκλησίες και παρεκκλήσια, η Ίος θα λέγαμε ότι κρατά τα ηνία. Ο λόγος που το νησί της Ίου διατηρεί τόσες εκκλησίες είναι χάρη στους κατοίκους της. Οι κάτοικοι φροντίζουν για τις παραδόσεις και περιποιούνται κάθε ένα εκκλησάκι ξεχωριστά. Μάλιστα, πολλές από τις εκκλησίες αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία της μεταβυζαντινής περιόδου.

Πηγή: Unsplash

Η Χώρα του νησιού είναι στολισμένη με μικρά εκκλησάκια, γεγονός που προκαλεί εντύπωση σε κάθε επισκέπτη. Οι περισσότερες μάλιστα είναι επισκέψιμες και σε κάποιες διοργανώνονται κάθε χρόνο τα παραδοσιακά πανηγύρια προς τιμήν του εορτασμού του Αγίου που είναι αφιερωμένες. Όσον αφορά την αρχιτεκτονική τους, είναι ως επί το πλείστον ορθογώνιες με θόλο στην κορυφή και ασβεστωμένους εξωτερικά τοίχους.

 

Παναγία η Γκρεμνιώτισσα

Από τις πιο γνωστές εικόνες της Ίου, η εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμνιώτισσας που δεσπόζει ψηλά στη Χώρα του νησιού. Χαρακτηριστικό αποτελούν και οι δύο φοίνικες στο προαύλιό της. Από εκεί θα απολαύσετε υπέροχη θέα.

Πηγή: Unsplash

Η παράδοση λέει πως η εκκλησία χτίστηκε επί τουρκοκρατίας, όταν ντόπιοι βρήκαν την εικόνα στα βράχια της παραλίας του Μυλοπότα. Η εικόνα κατέφθασε όπως λέγεται από την Κρήτη. Αρχικά ο ναός χτίστηκε κοντά στη σημερινή μητρόπολη του νησιού, όμως κάθε μέρα γκρεμιζόταν και η εικόνα στεκόταν στη σημερινή της θέση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τη χτίσουν εκεί όπου βρίσκεται σήμερα.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Από την Πέμπτη 7/12 ανεξάρτητος στα περίπτερα