ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Το ονειρεμένο χειμωνιάτικο σκηνικό της Δυτικής Μακεδονίας

Ένας από τους πιο ιδιαίτερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Συνδυάζει ό,τι ακριβώς θα ήθελαν να βιώσουν οι ταξιδιώτες – μικροί και μεγάλοι – την χειμερινή περίοδο: Χιονισμένα τοπία στα πανύψηλα βουνά, βόλτες στη γυρολιμνιά, μοναδικούς ιστορικούς τόπους, εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς, την πλούσια μακεδονική κουζίνα και μερικά από τα κορυφαία κρασιά της χώρας.

Αναρίθμητες οι ευκαιρίες για να εξερευνήσει κανείς την παρθένα φύση της Δυτικής Μακεδονίας, περπατώντας στα δύο εθνικά πάρκα των Πρεσπών και της Βάλια Κάλντα. Για τους φίλους του σκι, λειτουργούν στη Δυτική Μακεδονία τρία χιονοδρομικά κέντρα, της Βασιλίτσας, της Βίγλας-Πισοδερίου και του Βιτσίου. Το μοναδικό στην Ελλάδα υδάτινο σύμπλεγμα των εννέα λιμνών και του Αλιάκμονα προσκαλεί τον επισκέπτη του χειμώνα σε ένα ονειρικό ταξίδι που όμοιό του δεν υπάρχει.

Με αφετηρία την Κοζάνη, επισκέπτεται κάποιος το χωριό Νεράιδα με τη μοναδική θέα στη λίμνη Πολυφύτου. Αξίζει να δει κανείς το βυζαντινό Κάστρο των Σερβίων, το φαράγγι του «Σκεπασμένου» στο Βελβεντό και τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς «Μπουχάρια» και «Νοχτάρια» στο Μικρόβαλτο. Το Βόιο με τη Σιάτιστα και τον αρχιτεκτονικό πλούτο και τα περίφημα «λιαστά» κρασιά και η αρχοντική Βλάστη, ακολουθώντας μια κατάφυτη διαδρομή στις πλαγιές του Βερμίου, αποτελούν τις επόμενες στάσεις.

Τη φύση σε όλη της την άγρια ομορφιά μπορεί κανείς να απολαύσει στα βουνά της Πίνδου έχοντας ως ορμητήριο την πόλη των Γρεβενών. Έμπειροι οδηγοί βουνού προσφέρουν μια γκάμα από υπαίθριες δραστηριότητες, ώστε να απολαύσετε με ασφάλεια τα πυκνά δάση της περιοχής. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι μια επίσκεψη στα καταφύγια άγριων ζώων του Αρκτούρου, κοντά στο μαγευτικό Νυμφαίο, όπου μπορεί να παρατηρήσει κανείς από κοντά αρκούδες και λύκους.

Ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι η βυζαντινή πολιτεία της Καστοριάς. Χάρη στα άριστα διατηρημένα αρχοντικά της, τις ιστορικές της εκκλησίες και το εντυπωσιακό σκηνικό της λίμνης, η Καστοριά δικαίως θεωρείται μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.

Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στη γαστρονομία της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς πρόκειται για περιοχή με εμβληματικά προϊόντα, όπως ο κρόκος Κοζάνης, τα φασόλια Πρεσπών και οι πιπεριές Φλωρίνης. Τοπικές συνταγές μπορείτε να δοκιμάσετε στα βραβευμένα εστιατόρια της περιοχής και σε παραδοσιακές ταβέρνες. Σήμα κατατεθέν της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το περίφημο κρασί της από την ποικιλία Ξινόμαυρο και τα επισκέψιμα οινοποιεία της.

Ιδανικός λόγος για μια επίσκεψη στην καρδιά του χειμώνα αποτελούν τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Αποκριάς που ξεκινούν την 23η Δεκεμβρίου με τις «Φωτιές» της Φλώρινας και ολοκληρώνονται με την Κοζανίτικη αποκριά.

Βρείτε εδώ την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην πολυτελή έκδοση «Διακοπές» Χειμώνας 2022-2023 (τεύχος #06) που κυκλοφόρησε με το Βήμα της Κυριακής.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου