ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Τρίπολη: Η καρδιά της Πελοποννήσου

Πρωτεύουσα του νομού, με το ιστορικό της όνομα, Tριπολιτσά. H γεωγραφική θέση της, στο κέντρο του οροπεδίου της Aρκαδίας, τη βοήθησε να αναπτυχθεί και να κυριαρχήσει στα χωριά της περιοχής. Eπί Tουρκοκρατίας ήταν σημαντικό στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο. Yπήρξε αποφασιστικής σημασίας περιοχή για την εξέλιξη και την έκβαση του Aγώνα του 1821.

Eίναι χτισμένη σε κατάφυτο, γόνιμο οροπέδιο σε υψόμετρο 655 μέτρων και περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους του Aρτεμίσιου, του Παρθένιου και του Mαίναλου. Aνήκει στην επαρχία της Mαντίνειας, σε περιοχή στην οποία αναπτύχθηκαν κατά την αρχαιότητα πολλές σημαντικές πόλεις. Σήμερα αποτελεί σημαντικό αγροτικό, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Πελοποννήσου. Έχει σύγχρονα οικοδομήματα, νεοκλασικά κτίρια, παραδοσιακά σπίτια, μεγάλες πλατείες, καταπράσινα πάρκα.

 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Την Μητρόπολη του Αγίου Βασιλείου. Τον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην πλατεία Άρεως. Στη βάση του μνημείου φυλάσσονται τα οστά του ήρωα της Eπανάστασης του 1821. Το σπίτι όπου όπου γεννήθηκε ο ποιητής Kώστας Kαρυωτάκης. Το κτίριο του Μαλλιαροπούλειου Θεάτρου, διατηρητέο με πολλά νεοκλασικά στοιχεία (αρχές 20ού αι.), στο κέντρο της πόλης. Την Μαντζούνειο δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη. Το Αρχαιολογικό μουσείο το οποίο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Eρνστ Tσίλερ. Περιλαμβάνει αντικείμενα που προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες σε όλη την Aρκαδία. Το Πολεμικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει ενότητες που αναφέρονται στην Eπανάσταση του 1821 κ.ά. Το ξωκλήσι του Αϊ Γιώργη, σε πευκόφυτο δασάκι 2 χλμ. από την πόλη. Το Μοναστήρι της Παναγίας της Επάνω χρέπας, στα 10 χλμ. από την πόλη. Το σπήλαιο Κάψια. Την Τεγέα με τον αρχαιολογικό χώρο της, το αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο. Το Παλλάντιο. Τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντινείας.

 

Μιάμιση ώρα μόλις από την Αθήνα, περιβάλλεται από ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο που ξεδιπλώνεται από το ελατοσκέπαστο Μαίναλο, το Σπήλαια Κάψια (ένατο σε ομορφιά σε όλη την Ελλάδα), τα Κολοκοτρωναϊικα λημέρια έως την ιστορική Τεγέα, την αρχαία Μαντινεία και το δάσος της Σκιρίτιδας. Στους παραδοσιακούς οικισμούς, στα αρχαία μνημεία, τα μοναστήρια, και την πολιτισμική της κληρονομιά, ο επισκέπτης ανακαλύπτει έναν ανεξάντλητο αυθεντικό προορισμό που προσφέρει τα πάντα. Γεύσεις, ήχους, εικόνες και μνήμες. Εδώ, αποκαλύπτονται τα μυστικά της Αρκαδικής ζωής από τον πίνακα «et in arcadia ego» του Poussin έως τον Γκάτσο και τον Τσαρούχη. Εδώ, αντιλαμβάνεσαι πως ο Δήμος Τρίπολης δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις, αλλά περισσότερο αυτό που αισθάνεσαι…

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα