ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 8'
Βάλια Κάλντα: Η φυσική όαση στην καρδιά της Πίνδου

Η Βάλια Κάλντα ή Εθνικός Δρυμός Πίνδου, όπως ονομάζεται, είναι μια βαθιά κοιλάδα της Βόρειας Πίνδου. Συγκεκριμένα εκτείνεται σε ένα αρκετά δυσπρόσιτο κομμάτι της οροσειράς, μεταξύ των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών.

Ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς και εξαιρετικής σημασίας βιότοπος. Ορμητικοί χείμαρροι, πυκνά δάση, ποτάμια, λίμνες συνθέτουν ένα φανταστικό φυσικό τοπίο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Μάλιστα, αποτελεί καταφύγιο για την καφέ αρκούδα και τους λύκους.

Βάλια Κάλντα, Πίνδος
Πηγή: Shutterstock

Βάλια Κάλντα σημαίνει στα βλάχικα Ζεστή Κοιλάδα. Πιθανόν, το όνομα να επικράτησε επειδή παλαιότερα η κοιλάδα χρησιμοποιούταν από τους γύρω κατοίκους ως καταφύγιο. Λόγω τους βάθους της, προστατευόταν λίγο από τις μεγάλες κακοκαιρίες. Στο σύνολο του, ο Εθνικός Δρυμός έχει έκταση 68.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθιστώντας τον το μεγαλύτερο της χώρας μας. Σ’αυτόν, εντάσσεται, μαζί με την κοιλάδα και το Αρκουρόδεμα, ένας παραπόταμος του Αώου.

Τα γραφικά χωριά που την περιτριγυρίζουν αποτελούν ιδανικά ορμητήρια για να επισκεφθείτε την περιοχή. Από αυτά ξεκινούν και οργανωμένες ομάδες πεζοπόρων που θέλουν να διασχίσουν Δρυμό. Βέβαια τους χειμερινούς μήνες τα μονοπάτια είναι κλειστά λόγω του χιονιού. Μεταξύ άλλων, εντυπωσιακά είναι τα χωριουδάκια της Βοβούσας και της Μηλιάς. Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6 διέρχεται από την περιοχή της Βάλια Κάλντα.


Γνωρίστε τα Ευρωπαϊκά Μονοπάτια Ε4 & Ε6


 

Σε γενικές γραμμές, παρά τις μικρές δυσκολίες που απαιτούν περισσότερη προσοχή και λίγη εμπειρία, το τοπίο θα σας αποζημιώσει. Η Βάλια Κάλντα είναι ένας πραγματικά ξεχωριστός προορισμός, πόλος έλξης χιλιάδων φυσιολατρών και ταξιδιωτών. Εκτός από πεζοπορία, η τοποθεσία προσφέρεται για jeep safari και river trekking στο φαράγγι του Κλέφτη.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ

| Λίμνη Άγρα: Ένας υδροβιότοπος ζωτικής σημασίας στο νομό Πέλλας

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα