ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Βαρούσι & Μανάβικα: Γνωρίστε την παλιά πόλη των Τρικάλων

Τα Τρίκαλα είναι μια σύγχρονη, πανέμορφη πόλη, που τα τελευταία χρόνια φλερτάρει ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας. Ωστόσο, η πόλη καταφέρνει να διατηρεί αναλλοίωτα τον παραδοσιακό χαρακτήρα της και τη γραφικότητά της.

Από την περιήγησή σας στα Τρίκαλα δε μπορεί να λείπει μια μοναδική βόλτα από την Παλιά Πόλη, η οποία αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα. Εκεί, θα απολαύσετε ένα ταξίδι στο χρόνο και θα γνωρίσετε λίγο καλύτερα την ιστορία της πόλης.

Βαρούσι, Μανάβικα, Τρίκαλα

Το αριστοκρατικό Βαρούσι

Η ιστορική συνοικία των Τρικάλων είναι χτισμένη στις παρυφές του Βυζαντινού Κάστρου. Οι πολυάριθμες εκκλησίες, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα στενά σοκάκια μας αποδίδουν την εικόνα του παρελθόντος, όπου το Βαρούσι υπήρξε σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Συγκεκριμένα το 17ο και 19ο αιώνα η περιοχή ήκμαζε σημαντικά.

Η ονομασία «Βαρούσι» προέρχεται από την τουρκική λέξη varos και υποδηλώνει τη συνοικία εκτός οχυρού. Χρησιμοποιήθηκε σε ολόκληρη τη βαλκανική επικράτεια χαρακτηρίζοντας οικισμούς που χτίστηκαν έξω και γύρω από κάποιο κάστρο.


Περτούλι: Διακοπές στον ορεινό παράδεισο των Τρικάλων


Βαρούσι, Μανάβικα, Τρίκαλα

Τα χαρακτηριστικά σοκάκια του έγιναν γνωστά από τα τραγούδια του Τσιτσάνη, τα λεγόμενα «στενά του Σακαφλιά». Εκεί βρίσκονται και οι βυζαντινές εκκλησίες, ιστορικά αξιοθέατα για την περιοχή των Τρικάλων. Επισκεφθείτε τον Άγιο Ιωάννη, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και είναι η παλαιότερη εκκλησία, την Αγία Επίσκεψη, τον Άγιο Δημήτριο καθώς και την Παναγία τη Φανερωμένη.

 

Το Φρούριο – πανοραμική θεά των Τρικάλων

Το βυζαντικό κάστρο χτίστηκε τον 6ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Βρίσκεται στη θέση της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης. Εκεί δεσπόζει και το εμβληματικό Ρολόι που φτάνει τα 33 μέτρα, παρά τις διαδοχικές καταστροφές της πόλης. Και φυσικά το υπαίθριο θέατρο το οποίο φιλοξενεί σήμερα πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραστάσεις.

 

Βαρούσι, Μανάβικα, Τρίκαλα

Μανάβικα

Η δεύτερη συνοικία της Παλιάς Πόλης, εκτείνεται κάτω από το Βαρούσι. Παρόλο που σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε μια κοσμοπολίτικη περιοχή με εστιατόρια, καφετέριες και διασκέδαση, ένας περίπατος στα γραφικά δρομάκια μας αποκαλύπτει την ιστορία της περιοχής.

Χαρακτηριστική είναι η τρισδιάστατη τοιχογραφία που θα συναντήσετε σε έναν από τους δρόμους της συνοικίας, με ζωγραφισμένες σκηνές από τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Από εκεί δε λείπει ο Τσιτσάνης με το μπουζούκι του, η λαϊκή αγορά και οι νοικοκυρές.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Roadtrip στα Τρίκαλα: Οι στάσεις που πρέπει να περιλαμβάνει

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα