ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Βενέτικος ποταμός: Το στολίδι των Γρεβενών

Ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα των Γρεβενών και από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της χώρας μας, ο Βενέτικος ποταμός αποτελεί μια πραγματική έκπληξη.

Ο Βενέτικος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα. Πηγάζει από τους ορεινούς όγκους του Σμόλικα, του Όρλιακα και της Βάλια Κάλντα και ρέει ανάμεσα στους κατακόρυφους βράχους, σχηματίζοντας νοτιότερα τις «Πύλες του Βενέτικου». Στη συνέχεια, συναντά τον Αλιάκμονα κοντά στο χωριό Αγάπη.

Βενέτικος ποταμός, Γρεβενά
Πηγή: Unplash

Σύμφωνα με το θρύλο, από εκεί πέρασε και ο Μέγας Αλέξανδρος με το Βουκεφάλα. Συγκεκριμένα, κοντά στο Ελευθεροχώρι Γρεβενών, στο γεφύρι που οι ντόπιοι ξέρουν ως «Γεφύρι του Μέγα Αλεξάνδρου», στάθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος καβάλα στον ξακουστό Βουκεφάλα και πέρασε το ποτάμι από τον ένα βράχο στον άλλο.


Πινακάτες: Ένα χωριό – έκπληξη στην καρδιά του Πηλίου


Σε όλη του διαδρομή, το τοπίο που τον αγκαλιάζει είναι μοναδικό. Πλούσια βλάστηση, εντυπωσιακά φαράγγια, δάση, σημαντικοί βιότοποι. Παλαιότερα οι όχθες του γεφυρώνονταν από 19 πέτρινα τοξωτά γεφύρια. Σήμερα σώζονται τα περισσότερα από αυτά και αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών της περιοχής, μιας και σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό. Σήμερα από τα πιο δημοφιλή είναι το γεφύρι της Πορτίτσας, του Αζίζ Αγά, του Καλογήρου.

χειμερινές διακοπές
Φωτό: Shutterstock

Όποια εποχή κι αν επισκεφθείτε την περιοχή, η φύση θα σας μαγέψει. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στα δροσερά νερά του μέσα στο δάσος. Ωστόσο, μας προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, ράφτινγκ και καγιάκ. Η εμπειρία είναι πραγματικά μοναδική.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Τα 5 ιδανικά μέρη για κυνήγι μανιταριών σε όλη την Ελλάδα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα