ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Βόλτα στη Θράκη: Το πάρκο που αποτελεί μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία

Στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας συναντάμε εντυπωσιακή βιοποικιλότητα και περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Το μόνο βέβαιο είναι πως αν έχουμε αρκετές ημέρες να διαθέσουμε, ένα ταξίδι στις γύρω περιοχές του Έβρου αποτελούν μια εμπειρία ζωής.

Μια από τις στάσεις που πρέπει να κάνει κάθε φυσιολάτρης στην Θράκη είναι το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης.

Ας γνωρίσουμε το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

Το Εθνικό Πάρκο βρίσκεται στον νομό Έβρου σε έκταση 428.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 72.900 είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη. Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών.

diakopes_evros_ethniko_parko4
Πηγή: Unsplash

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες. Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούς, ρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας.

Η οικολογική αξία του Δάσους Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο.

Πλέον αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.


Κοιτώντας ψηλά: Birdwatching στην ελληνική ύπαιθρο


diakopes_evros_ethniko_parko1
Πηγή: Unsplash

Πως θα φτάσετε

Αφετηρία των εξερευνήσεων σας θα είναι η όμορφη Δαδιά που βρίσκεται κοντά στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου. Η Δαδιά απέχει 66 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, 358 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 857 χλμ. από την Αθήνα. Επομένως, από τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να βρίσκεστε εκεί μέσα σε 3 ώρες και 30 λεπτά, άρα αυτό το καθιστά μια πολύ καλή ιδέα για απόδραση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στο κέντρο ενημέρωσης θα μάθετε τα πάντα για το Πάρκο

Το Κέντρο Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου βρίσκεται στη Δαδιά, 800 περίπου μέτρα από την πλατεία του χωριού, και λειτουργεί σε καθημερινή βάση.

Εκεί υπάρχει εκθεσιακός χώρος με φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό για την προστατευόμενη περιοχή, αίθουσα προβολών όπου προβάλλεται ενημερωτικό ντοκιμαντέρ, ενώ λειτουργεί και πωλητήριο με αναμνηστικά είδη από φυσικά υλικά και παραδοσιακά προϊόντα από συνεταιρισμούς της περιοχής.

diakopes_evros_ethniko_parko5
Πηγή: Unsplash

Στο Κέντρο Ενημέρωσης θα σας δοθεί η ευκαιρία να μάθετε περισσότερα πράγματα για το υπέροχο οικοσύστημα του Δάσους Δαδιάς, να ενημερωθείτε για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή και να πάρετε πληροφορίες για το Εθνικό Πάρκο, αλλά και για άλλα ενδιαφέροντα μέρη σε όλο τον Έβρο.

Μια ξεχωριστή βόλτα στα μονοπάτια του Πάρκου

Μέσα από τα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου θα σας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψετε αυτό το σπάνιο φυσικό κάλλος. Τα μονοπάτια διαφέρουν σε επίπεδο δυσκολίας, χρόνο διάνυσης σημεία ενδιαφέροντος. Για μια άνετη περιήγηση θα πρέπει να έχετε μαζί σας παπούτσια πεζοπορίας, τσάντα πρώτων βοηθειών και νερό, ενώ για την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής είναι απαραίτητα τα κιάλια.

Μη χάσετε τα tips για να οργανωθείτε στην εντέλεια πριν την πεζοπορία σας.

Υπάρχει το πορτοκαλί, το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο μονοπάτι και μπορείτε να ενημερωθείτε πιο αναλυτικά για τις διαδρομές και το επίπεδο δυσκολίας τους, από την ιστοσελίδα του Εθνικού Πάρκου.

Μάθετε τα πάντα για τον Έβρο, εδώ.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα