ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 13'
Wine trip στη Βόρεια Ελλάδα: Για όσους ταξιδεύουν με πυξίδα την αγάπη τους για το κρασί

Οι αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας συνολικά καλύπτουν μια έκταση 100.000 στρεμμάτων. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως μιλάμε για μια μακρά παράδοση στο κρασί η οποία ευτυχώς κρατά μέχρι σήμερα.

Αναφορές στο βορειοελλαδίτικο κρασί υπάρχουν από την εποχή του Ομήρου, ο οποίος αναφέρθηκε στη Μαρώνεια Θράκης. Εκεί παραγόταν ο ονομαστός Ισμαρικός οίνος ή Μαρωνίτης οίνος και σύμφωνα με τον Όμηρο, το μαύρο αυτό γλυκό κρασί ήταν το αγαπημένο του Οδυσσέα, με το οποίο μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο.

Για όσους αγαπούν τον κόσμο του οίνου, συγκεντρώσαμε μερικά από τα οινοποιεία που μπορείτε να επισκεφθείτε στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην Καβάλα

Στην Καβάλα, στις πλαγιές του Παγγαίου ΄Ορους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας βρίσκεται το κτήμα Βίβλια Χώρα. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα καταλαμβάνει έκταση 570 στρεμμάτων.

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι επισκέψιμο σε όλους τους λάτρεις του κρασιού. Η επίσκεψη περιλαμβάνει περιήγηση στον εξωτερικό χώρο του Κτήματος με θέα τον ιδιόκτητο αμπελώνα, ξενάγηση στους χώρους της παραγωγής, της εμφιάλωσης, της παλαίωσης αλλά και τις υπόγειες κάβες. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με μια εμπειρία γευσιγνωσίας.

Στη Χαλκιδική

Η δική σας οινοτουριστική περιήγηση στην Χαλκιδική πρέπει σίγουρα να  συμπεριλαμβάνει τον Άγιο Παύλο με σταθμό το οινοποιείο της οινοποιίας Tsantali και έπειτα το Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία και το Κτήμα Πόρτο Καρράς.

Ο Αμπελώνας Tsantali στη Χαλκιδική είναι βιολογικής καλλιέργειας και έχει έκταση 145 στρέμματα. Ο συγκεκριμένος αμπελώνας γειτνιάζει με τη θάλασσα, κι έτσι δημιουργείται ένα πανέμορφο τοπίο. Έπειτα, μπορείτε να επισκεφθείτε το Κτήμα Πόρτο Καρράς, όπου θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε στον μεγαλύτερο ενιαίο βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνα της Ελλάδας. Οι λοφώδεις εκτάσεις της περιοχής δημιουργούν άριστες οικολογικές συνθήκες για τη καλλιέργεια 24 εκλεκτών ποικιλιών.

Πηγή: Unsplash

Στην Φλώρινα

Στην Φλώρινα θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το κτήμα ΑΛΦΑ. . Ο ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας του Κτήματος ΑΛΦΑ βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης του Αμυνταίου, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας σε υψόμετρο 620-710 μέτρα. Η έκτασή του είναι 1.800 στρέμματα. Εσείς μπορείτε να επισκεφθείτε το οινοποιείο το οποίο γειτνιάζει με τον αμπελώνα.

Στην Κοζάνη

Στη λίμνη του Πολύφυτου, σε υψόμετρο 340 μέτρων θα βρείτε το κτήμα Βογιατζή. Η ξενάγηση στον αμπελώνα περιλαμβάνει περίπατο, γευστική δοκιμή αλλά και παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού.

Πηγή: Unsplash

Στη Θεσσαλονίκη

Λίγο έξω από την πόλη, στις πλαγιές της Επανομής, θα βρείτε το κτήμα Γεροβασιλείου, όπου ο αμπελώνας του κτήματος εκτείνεται σε 720 στρέμματα. Το πάθος της οικογένειας Γεροβασιλείου φαίνεται και από τη δημιουργία ενός Μουσείου Οίνου. Αυτό βρίσκεται στην καρδιά του οινοποιείου και αν το επισκεφθείτε θα περιηγηθείτε ανάμεσα σε συλλογές από αντικείμενα των αρχαίων συμποσίων αλλά και από εργαλεία οινοποίησης.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα