ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 21'
Χαλκιδική Winter Edition: Οι δραστηριότητες που μας γνωρίζουν την άλλη πλευρά της

Η Χαλκιδική μπορεί να θεωρείται ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός διάσημος για τις πανέμορφες παραλίες της και την υπέροχη φύση της, αλλά και τον χειμώνα παραμένει πανέμορφη και για εκδρομές από τη Θεσσαλονίκη είναι σίγουρα ιδανική. Οι διαδρομές της δεν οδηγούν μόνο στις όμορφες παραλίες ή τους κρυμμένους ορεινούς θησαυρούς αλλά και σε υπέροχους αμπελώνες και οινοποιεία που δημιουργούν μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά.

Σε αντίθεση με το καλοκαίρι, στην Χαλκιδική τον χειμώνα μπορείτε να ανακαλύψετε ξεχωριστούς θησαυρούς μέσα από τις γεύσεις και τα τοπία της

Οινοτουρισμός: Η Χαλκιδική που θα λατρέψουν οι wine lovers

Η δική σας οινοτουριστική περιήγηση στην Χαλκιδική πρέπει σίγουρα να συμπεριλαμβάνει τον Άγιο Παύλο με σταθμό το οινοποιείο της οινοποιίας Tsantali και έπειτα το Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία και το Κτήμα Πόρτο Καρράς.


Wine trip στη Βόρεια Ελλάδα: Για όσους ταξιδεύουν με πυξίδα την αγάπη τους για το κρασί


οινοτουρισμός χαλκιδικη χειμώνας
Unsplash

Ο Αμπελώνας Tsantali στη Χαλκιδική είναι βιολογικής καλλιέργειας και έχει έκταση 145 στρέμματα. Ο συγκεκριμένος αμπελώνας γειτνιάζει με τη θάλασσα, κι έτσι θα απολαύσετε τη θέα ενός πανέμορφου τοπίου. Έπειτα, μπορείτε να επισκεφθείτε το Κτήμα Πόρτο Καρράς, όπου θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε στον μεγαλύτερο ενιαίο βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνα της Ελλάδας. Οι λοφώδεις εκτάσεις της περιοχής δημιουργούν άριστες οικολογικές συνθήκες για τη καλλιέργεια εκλεκτών ποικιλιών.

Στα μονοπάτια της Χαλκιδικής

Φυσικά, η Χαλκιδική είναι γεμάτη ομορφιές που περνούν από καταπράσινα τοπία και από ορεινά ή και μη, χωριουδάκια. Υπάρχουν, λοιπόν, μονοπάτια και διαδρομές όπου μπορείτε να περιηγηθείτε πεζοπορώντας ή ακόμη και με mountain bike, απολαμβάνοντας την απόλυτη χειμερινή βόλτα.

Αν βρίσκεστε στην Κασσάνδρα μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις παρακάτω διαδρομές:

  • Χανιώτη – Νέα Σκιώνη: Η διαδρομή αυτή είναι σχετικά εύκολη μιας και ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, η απόσταση είναι περίπου 9 χλμ και η υψομετρική διαφορά μεταξύ τους 300μ.
  • Σάνη – Καταφύγιο πουλιών – επιστροφή: Ουσιαστικά πρόκειται για τον γύρο της Σάνης με πέρασμα από το καταφύγιο πουλιών που βρίσκεται ανατολικά του δάσους που θα διασχίσετε και αποτελεί έναν υδροβιότοπο. Η διαδρομή διαρκεί 2μιση ώρες και είναι αρκετά εύκολη.
  • Χανιώτη – Πυροφυλάκιο – επιστροφή: Το πυροφυλάκιο βρίσκεται σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της περιοχής άρα θα απολαύσετε μοναδική θέα.

Αν πάλι έχετε επιλέξει την Σιθωνία, η οποία διατηρεί ανέπαφη την φυσική της ομορφιά περισσότερο από την Κασσάνδρα, μπορείτε να επιλέξετε:

  • Ο γύρος της Συκιάς: Η θέα που θα συναντήσετε ακολουθώντας αυτή την διαδρομή στους λόφους πάνω από το χωριό θα σας μαγέψει. Θα χρειαστείτε 4 ώρες μέχρι να καταλήξετε και πάλι στη Συκιά.
  • Όρος Ίταμος – πέρασμα Ντραγουτέλι: Το όρος του Ίταμου ανήκει στις προστατευόμενες ζώνες. Ιδανικό σημείο για περπάτημα εφόσον υπάρχουν άνετα μονοπάτια και δρόμοι και για τους πιο αρχάριους. Η θέα είναι μοναδική, τόσο στην Σιθωνία, όσο και στο Αιγαίο πέλαγος.
  • Νέος Μαρμαράς – Παρθενώνας: Ο Παρθενώνας αποτελεί ένα μικρό, παλιό οικισμό που απέχει από τον Μαρμαρά 4 ώρες. Υπάρχουν δύο διαδρομές που μπορείτε να επιλέξετε. Η εύκολη, μέσω της ταβέρνας Δροσιάς, και η δύσκολη, στην οποία θα δείτε ένα νερόμυλο και το φράγμα. Όποια διαδρομή και να επιλέξετε θα απολαύσετε το φυσικό τοπίο και την θέα. Με την πρώτη επιλογή θα απολαύσετε και το παραδοσιακό φαγητό της ταβέρνας.
diakopes_podilato_xhalkidiki
Unsplash
  • Πόρτο Καρράς – Αμπελώνες: Οι Αμπελώνες βρίσκονται πάνω από το Νέο Μαρμαρά. Θα έχετε θέα στη θάλασσα και συγχρόνως θα απολαύσετε το υπέροχο δασικό τοπίο και την πυκνή βλάστηση σε ένα από τα καλύτερα σημεία της Χαλκιδικής.

Γνωρίζοντας τον πολιτισμό της περιοχής

Η ιστορία της είναι ορατή και καταγεγραμμένη σε οικισμούς που κατοικήθηκαν από 4000 π.Χ, ερείπια πόλεων του 5ου αιώνα π.Χ, στα μουσεία και τις συλλογές των τεχνουργημάτων, στα βυζαντινά μνημεία και τους διατηρητέους οικισμούς.

Η Βασιλική του Σοφρονίου: είναι από τους αρχαιότερους παλαιοχριστιανικούς ναούς που έχουν βρεθεί στην περιοχή της Μακεδονίας με ιδιαίτερης τεχνοτροπίας μαρμαροθετήματα και ψηφιδωτό διάκοσμο στο δάπεδο. Ο ναός χρονολογείται από το πρώτο μισό του 5ου αιώνα μ.Χ

Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής:

Στα Νέα Φλογητά, σε ένα μνημειακό σύνολο διατηρητέων κτιρίων στεγάζεται
το νέο μεγάλο μουσείο βυζαντινών ευρημάτων της περιοχής. Πρόκειται για πολύτιμα έργα τέχνης που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές των 35 τελευταίων χρόνων της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Μια απαραίτητη στάση για τους foodies

Στις εγκαταστάσεις και τα αμπέλια της Οικογένειας Καζάκη που παράγουν τα διάσημα “Αμπελόφυλλα της Μαριάννας” θα ζήσετε μια υπέροχη γαστρονομική εμπειρία. Μπορείτε επισκεφτείτε το κτήμα και να δείτε πώς συλλέγουν και επεξεργάζονται τα προϊόντα τους, κλείνοντας ένα ραντεβού.

Το κτήμα Καζάκη είναι γνωστό γιατί παράγει όλα τα προϊόντα που μπορούν να παραχθούν σε ένα αμπελώνα εκτός από κρασί!

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Η Χαλκιδική στις βαλίτσες μας: Τι θα πάρουμε φεύγοντας από το στολίδι της Μακεδονίας


Wine trip στη Βόρεια Ελλάδα: Για όσους ταξιδεύουν με πυξίδα την αγάπη τους για το κρασί

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑIΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα