ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Χολομώντας: Γνωρίστε τις ομορφιές της ορεινής Χαλκιδικής

Από τις πιο δημοφιλείς προορισμούς, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η Χαλκιδική φημίζεται για την ιδιαίτερη ομορφιά και των τριών «ποδιών» της. Ωστόσο πέρα από τις υπέροχες παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά της, η Χαλκιδική κρύβει εντυπωσιακά τοπία στην ορεινή πλευρά της για να ανακαλύψετε τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες.

Ο Χολομώντας είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό του νομού μετά τον Άθω. Η ψηλότερη κορυφή του βουνού φτάνει τα 1.165 χλμ. Ο ορεινός όγκος του βουνού φιλοξενεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα και αποτελεί προορισμό εντυπωσιακής ομορφιάς. Έλατα, πεύκα, οξιές, αιωνόβιες βελανιδιές, ρυάκια και πηγές, συνθέτουν το υπέροχο τοπίο.  Επίσης, το βουνό βρίθει από μανιτάρια, βότανα και αρωματικά φυτά και φιλοξενεί πολλά είδη άγριων ζώων, ελαφιών, ζαρκαδιών, αλεπούδων, κουναβιών καθώς και πτηνών.

δάσος, μανιτάρια, αρωματικά
Πηγή: Shutterstock

Αρναία

Παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στις βόρειες απολήξεις του Χολομώντα, σε υψόμετρο 600μ. Το 1987 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «Παραδοσιακός Οικισμός» και «Ιστορικός Τόπος». Πράγματι, διαθέτει πολλά αρχοντικά κτίρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής – διατηρητέα έργα τέχνης. Μια περιήγηση στα πλακόστρωτα σοκάκια είναι αρκετή για να αντιληφθείτε τη γραφικότητα και την ομορφιά της περιοχής. Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Υφαντικής, για να γνωρίσετε περισσότερα για την περιοχή και να ανακαλύψετε τη μακρά παράδοσή της στη μουσική, την υφαντική, τη μελισσοκομία, κα.

 

Ταξιάρχης

Στην καρδιά του Χολομώντα, το γραφικό χωριό Ταξιάρχης, θα σας μαγέψει με τη φυσική του ομορφιά. Το χωριό περικλείεται από πυκνό δάσος, ανάμεσα σε δρυς, πεύκα και έλατα. Στη γραφική πλατεία του χωριού, θα συναντήσετε το άγαλμα του οπλαρχηγού Γιάννη Παρλιάρη. Σημείο αναφοράς η εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Highlight: Η διαδρομή Ταξιάρχης – Αρναία είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση και την ηρεμία της φύσης.

χολομώντας, βουνό, χαλκιδική
Πηγή: Unsplash

Πολύγυρος

Πρωτεύουσα του Νομού Χαλκιδικής, ο Πολύγυρος είναι αμφιθεατρικά χτισμένος σε υψόμετρο 530 μ. Διαθέτει χώρους πρασίνου, χαράδρες, ρέματα και υπέροχη θέα. Μάλιστα, αποτελεί συνήθως αφετηρία για την περιήγησή σας στα υπόλοιπα ορεινά χωριά του Νομού. Στην πόλη, μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και τα υπέροχα ξωκλήσια της Παναγίας και του Προφήτη απ’ όπου θα απολαύσετε και εντυπωσιακή θέα. Highlight: Επισκεφθείτε τις Έξι Βρύσες, μέσα σε ένα πανέμορφο κήπο όπου θα απολαύσετε τον καφέ ή το γεύμα σας μέσα στο πράσινο.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Kυκλοφορεί στις 03/12 με το «Βήμα της Κυριακής»