ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
3+1 ορεινά χωριά της Ηπείρου που δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα

Για εσάς που αναζητάτε νέους προορισμούς για τα επόμενα Σαββατοκύριακα, συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ξεχωριστά, γραφικά και παραδοσιακά χωριά που θα σας δώσουν την ευκαιρία να περιηγηθείτε σε αυθεντικούς παραδοσιακούς οικισμούς. Πιο ήρεμα από τα χωριά «σταρ» της Ηπείρου, αποτελούν στάσεις που πρέπει να κάνετε αν όχι απαραίτητα για διαμονή, αλλά για μια απλή περιήγηση.

Μηλιά

Σε απόσταση 20 χλμ από το Μέτσοβο, θα βρεθείτε στην γραφική Μηλιά. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Ηπείρου.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Milia Metsovou Amerou🌲🌳🌲 (@milia_metsovou_amerou)

Μπορεί η Μηλιά να μην διαθέτει ξενώνες, καταλύματα και πολλές ταβέρνες όμως η απλότητα, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η απερίγραπτη ομορφιά του τοπίου, αξίζουν μια στάση για να περπατήσετε το χωριό.

Αυτό που κάνει την πρώτη εντύπωση στην πλατεία του χωριού είναι το λεγόμενο σπίτι της Αρκούδας. Πρόκειται για ένα γυάλινο περίπτερο που «φιλοξενεί» μια βαλσαμωμένη αρκούδα. Το 1992 η αρκούδα βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένη από κάποιον Μηλιώτη, ο οποίος προσπάθησε να τη σώσει αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι, αποφασίστηκε το ζώο να βαλσαμωθεί και να τοποθετηθεί σε ειδική κατασκευή προς ευαισθητοποίηση ντόπιων και επισκεπτών.

Δίκορφο

Το γραφικό χωριό είναι χτισμένο στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Μιτσικέλι, σε υψόμετρο 1000μ. Παρόλο που απέχει μόλις 37 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, το Δίκορφο αποτελεί κορυφαίο προορισμό για τους πιο «ψαγμένους» ταξιδιώτες, μιας και δεν είναι ευρέως γνωστό.

Δείτε εδώ περισσότερα για το Δίκορφο στο αφιέρωμα του Διακοπές.

Πυρσόγιαννη

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

ΠυÏσοÌγιαννη (@pirsogianni.village)

Η Πυρσόγιαννη είναι κτισμένη σε υψόμετρο 860 μ., στις πλαγιές της κορυφής Στενό (1900μ) της οροσειράς του Γράμμου, λίγο ψηλότερα από το σημείο ένωσης του Γοργοπόταμου με τον μεγάλο ποταμό της περιοχής αυτής, το Σαραντάπορο. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, σε σημείο με θέα προς τα γύρω βουνά και δάση, λουσμένη όλη την ημέρα από τον ήλιο και περιβάλλεται από πυκνό δρυοδάσος. Απέχει 27,1 χλμ από την Κόνιτσα.

Βοβούσα

Η Βοβούσα είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό της ανατολικής πλευράς του Ζαγορίου. Είναι ένα από τα χωριά κρυφά – «διαμάντια» των Ιωαννίνων και μία από τις εισόδους προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και απέχει 77 χλμ. από τα Ιωάννινα.

Το χαρακτηριστικό του χωριού, που το καθιστά και τόσο εντυπωσιακό, είναι ότι το χωρίζει ο ποταμός Αώος σε δύο οικισμούς. Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό φέρει το όνομα του από τη βοή των ορμητικών νερών του ποταμού.

Δείτε επίσης:

Καρπενήσι: Περιήγηση, εικόνες και γεύσεις στο Μεγάλο χωριό


Στη Δρακόλιμνη Τύμφης και Σμόλικα: Πεζοπορία σε τοπία που μένουν αξέχαστα

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑIΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα