ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Χρυσαυγή: Εξερευνήστε το όμορφο μικρό χωριό της Κοζάνης

Σε απόσταση μόλις 30′ από τα Γρεβενά και περίπου 60′ από την πόλη της Κοζάνης, το χωριό Χρυσαυγή αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα του νομού Κοζάνης.

Το μικρό στολίδι του Βοΐου βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 860 μ. Το ενδιαφέρον σας θα τραβήξει σίγουρα η αρχιτεκτονική του, που αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Zisis Rousopoulos (@zisisrous)

Τα πετρόχτιστα σπιτάκια, η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού από το 1866 καθώς και το σχολείο του χωριού – κτίσμα του 1925 – είναι μερικά αξιοθέατα που διατηρούν μέχρι και σήμερα την παραδοσιακή ταυτότητα της περιοχής.


Η ονομασία του χωριού επικράτησε έπειτα από τη δολοφονία του μπέη Αλή Κούκο, το 1830, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους κατοίκους του χωριού. Σύμφωνα με την ιστορία, οι απαιτήσεις του ήταν υπερβολικές και οι κάτοικοι αποφάσισαν να τον σκοτώσουν. Πέρα από χρηματικές αμοιβές, ζητούσε κάθε γυναικά να κοιμάται μαζί του την πρώτη νύχτα του γάμου της. Η επόμενη μέρα χαρακτηρίστηκε ως Χρυσαυγή, όπως έκτοτε ονομάστηκε το χωριό.


 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

VoioFocus (@voioview)

 

Ένα αξιοθέατο που κερδίζει τις εντυπώσεις

Σημείο αναφοράς του χωριού, που κερδίζει όλα τα φωτογραφικά κλικ των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί το πέτρινο μονότοξο γεφύρι. Το εντυπωσιακό γεφύρι φτάνει τα 9 μέτρα σε ύψος και χρονολογείται τον 18ο αιώνα. Σε απόσταση μόλις 10′ από το χωριό, θα συναντήσετε μια μικρή όαση πρασίνου και τρεχούμενων νερών. Εκεί ο μαγευτικός καταρράκτης και ο παλιός νερόμυλος, μαζί με το γεφύρι συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό.


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ

| Εξερευνήστε το Δάσος Ελατιάς: Εκεί που η φύση οργιάζει

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου